Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
jacus napisał:

6 minut temu, slawek74 napisał: szczekacz ile Ci ta kukurydza sypała 15ton 🤔 z ilu 3 czy 4 ha 🤔 a może z 5 🤔 jakw domu wszyscy zdrowi ?? poczytaj temat o kukurydzy. a u ciebie jak sypala ??

to ja się ciebie pytam a ty nie umiesz na tak proste pytanie odpowiedzieć 🙋‍♂️🤔

Opublikowano

"Obywtele płacący większość podatków nie tylko nie mają wpływu na jakie programy rządowe pójdą ich pieniądze i na to które programy rządowe powinny zostać usunięte a które zostawione, czy na to którzy urzędnicy powinni zostać zwolnieni a którzy zostawieni ale do tego samo zaproponowanie takiego projektu wywołało by wielkie oburzenie wśród polityków, urzędników i ludzi żyjących z państwowych pieniędzy" 

No to Rysiek już oburzony

5 minut temu, slawek74 napisał:

a jak cie nie będziecstac to do ,,getta,, 🤦

Miasto piętnasto minutowe to ma się nazywać 

• Haha 1
Opublikowano
gregor1284 napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał: a jak cie nie będziecstac to do ,,getta,, 🤦 Miasto piętnasto minutowe to ma się nazywać

ja nazywam sprawy po imieniu nie owijam w bawełnę ani nie odwracam kota ogonem 🙋‍♂️

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

W sumie, patrząc na szanowanie prawa na najwyższych szczeblach, to różnie może być...ale póki co nie znam przepisów, które byłyby w stanie do tego zmusić...

Tu się z Tobą zgodzę że nie znasz przepisów i to bardzo wielu co wiele razy już  pokazałeś. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

https://wydarzenia.interia.pl/malopolskie/news-nowe-haslo-na-hotelu-forum-firma-wyjasnia,nId,1241565

kolo tego hotelu byla petla pks,ktory przejezdzal przez nasz wies, polowa kobiet pracujacych tam sprzatala..

wiele lat stoi pusty, tylko na dole sa firmy..

k**wa ?? czego nie rozumiesz ?? piec wymienilem w 2020 r , majac wymienione zrodlo ciepla moge wymienic cos innego.

to z meila z przyznania dotacji

Uwaga !!!!!!
Wojewódzki Fundusz przypomina, że zgodnie z zapisami Programu Priorytetowego Czyste Powietrze  wszystkie zainstalowane oraz użytkowane źródła ciepła na paliwo stałe (ekogroszek, biomasa) służące do celów ogrzewania lub ogrzewania i przygotowania ciepłej wody użytkowej lub przygotowania ciepłej wody użytkowej (w tym kominki wykorzystywane na cele rekreacyjne dla wniosków o dofinansowanie złożonych po 15.05.2020 r.) muszą zostać trwale zlikwidowane (dokument złomowania) /trwale odcięte od przewodu kominowego (opinia kominiarska) lub powinny spełniać docelowe wymagania zgodnie z aktami prawa miejscowego w tym Uchwały Antysmogowej dla Małopolski (z wyłączeniem Miasta Krakowa). Szczegółowe informacje znajdują się pod adresem: https://powietrze.malopolska.pl/antysmogowa/. Weryfikacja ww. zapisów odbywać się będzie przez Wojewódzki Fundusz podczas kontroli w okresie trwałości na miejscu realizacji inwestycji.

na twoje zadupie to nawet wody szkoda-krzaki go zarosna,pewnie jeszcze przed koncem tego wieku..

ciekawe kto w tym roku mial mniejsza wilgotnosc u nas  ??? 

ta sypala lepiej 🤣, tak jak na forum kazdemu po 15 na V klasie bez opadow..

nawet minus u nas to niebotyczne wyzyny u was

czytasz co ja pisze ??? pod kukurydze i po kukurydzy zawsze orze -ile razy juz to pisalem 

masz skleroze czy cos juz powazniejszego ??

a skad mam to wiedziec -jesli to wchodzi 1 maja ???  w krakowie na zachete dawali 500 jak nie pomoglo to 5 tysiecy albo sad..

niedawno byl wyrok w tej sprawie-kobiecina starsza, mieszkajaca 100 metrow od wsi za miastem, nastepny dom przy drodze to juz byla wies. 

i sad jej nie ukaral..nie miala ani szansy na podlaczenie gazu ani kasy na kare.

lech-to dla prawdziwego mezczyzny 

jeden u nas w szkole kiedys uczyl,  pare lat jego grob przypominal ten bezdomnych i nn... duzo kochanek mial a zadna sie nie szarpla..

Jacuś na 5kl miałem w 22 roku nawet 16,4 a średnio z 4 5 6 kl 14,5, przy30  32 ‰w zeszłym roku średnia ponad 11, przy wilgotności 28 ale qq to trzeba umieć uprawiać to nie nie tylko mocnik 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano

Towarzysze! Chcę wierzyć, że nie wyobrażacie sobie, że my świnie powodujemy się tu samolubstwem lub, że rościmy sobie prawo do przywilejów. Wiele spośród nas nie znosi mleka ani jabłek. Nie gustuję w nich sam. Zabierając te produkty mieliśmy na celu jedynie ochronę własnego zdrowia. Zostało to naukowo stwierdzone, towarzysze, że zawierają one substancje potrzebne do dobrego samopoczucia świń. My, świnie, jesteśmy pracownikami umysłowymi. Całe kierownictwo folwarku i jego organizacja spoczywa na naszych barkach. Dniami i nocami jesteśmy na straży waszego bezpieczeństwa. to przez wzgląd na was pijemy to mleko i jemy te jabłka. Czy wiecie coby się stało gdybyśmy my świnie, zaniedbały swoich obowiązków! Jones zjawiłby się z powrotem z wszelką pewnością, towarzysze. Nikt z pośród was nie życzy sobie powrotu Jonesa.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Towarzysze! Chcę wierzyć, że nie wyobrażacie sobie, że my świnie powodujemy się tu samolubstwem lub, że rościmy sobie prawo do przywilejów. Wiele spośród nas nie znosi mleka ani jabłek. Nie gustuję w nich sam. Zabierając te produkty mieliśmy na celu jedynie ochronę własnego zdrowia. Zostało to naukowo stwierdzone, towarzysze, że zawierają one substancje potrzebne do dobrego samopoczucia świń. My, świnie, jesteśmy pracownikami umysłowymi. Całe kierownictwo folwarku i jego organizacja spoczywa na naszych barkach. Dniami i nocami jesteśmy na straży waszego bezpieczeństwa. to przez wzgląd na was pijemy to mleko i jemy te jabłka. Czy wiecie coby się stało gdybyśmy my świnie, zaniedbały swoich obowiązków! Jones zjawiłby się z powrotem z wszelką pewnością, towarzysze. Nikt z pośród was nie życzy sobie powrotu Jonesa.

Apropo jabłek. Nabyłem ostatnio okazyjnie 20kg mutsu. Z tego tytułu były tanie bo były dla klientów zbyt duże. Te takie średnie po 5zl a te kupiłem po 2zl 

Opublikowano
2 godziny temu, MonteChristo napisał:

Szogun i reszta

No właśnie nie. Lech Kaczyński miał według rożnych sondaży około 18% poparcia. Bardzo małe szanse na 2 kadencje. Zaś Jarosław w wyborach miał już 46% poparcia. Nie ma opcji aby dopatrywać się jakiegokolwiek zysku PO i spółki na tej katastrofie.   

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Apropo jabłek. Nabyłem ostatnio okazyjnie 20kg mutsu. Z tego tytułu były tanie bo były dla klientów zbyt duże. Te takie średnie po 5zl a te kupiłem po 2zl 

Na Broniszach stoi pełno samochodów z jabłkiem pozakalibrowym ;) Wg grupy producenckiej było za duże, rolnik dostał za nie cenę przemysłową, grupa ładuje to w skrzynki, wiezie na Bronisze i ciągnie za to ładną kasę, bo klient na duże jabłko zawsze się znajdzie ;) 

Opublikowano
22 minuty temu, konteno napisał:

i jak to wygląda w praktyce ?  przychodzi ktoś i sprawdza zgodność z danymi podanymi do CEEB

Dokładnie jeszcze nie wiem, kuzynka pracuje w urzędzie gminy i coś tam zaczęli kontrolować. A tak w sumie to obecnie mam inny piec c.o. niż wtedy gdy wypełniałem deklarację. Ale ogólnie to norm nie spełnia i teraz zastanawiam się czy nie zamówić tabliczki znamionowej że spełnia a jak to nie przejdzie to zamówić osprzęt po zamontowaniu którego będzie spełniał

Opublikowano

"Politycy nie rozwizują problemów bo nie maja za to płacone tak jak przedsiębiorcy, dyrektorzy firmm czy trenerzy drużyn sportowych w których wynagrodzenie zależy od wyników. W Singapurze pensje polityków zależą od wzrostu singapurskiej ekonomi i ich efektywności. Gdyby populacje zaczęły płacić politykom za wyniki to ich efektywność wzrosła by 100krotnie" 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Na Broniszach stoi pełno samochodów z jabłkiem pozakalibrowym ;) Wg grupy producenckiej było za duże, rolnik dostał za nie cenę przemysłową, grupa ładuje to w skrzynki, wiezie na Bronisze i ciągnie za to ładną kasę, bo klient na duże jabłko zawsze się znajdzie ;) 

Nie wiem skąd on to przywozi. Muszę jutro do jego żonki napisać żeby mi zakupy przywiozła.

• Like 3
Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Pewno z czekoladą w gratisie, bo ta odmiana ją lubi🤭

To całe mutsu to wykreowana amerykańska moda na twarde zielone jabłko. Taka odpowiedź na golden delicious. Nic poza tym. Zresztą chyba jak szybko zaistniała tak szybko zeszła ze sceny ta odmiana. A Golden trwa.

Duże jabłko to przemysł. 

Kurde napastują mnie w nawozach bo mam swoje zdanie🤭.

I jeszcze bateria pada 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

a mówią, aby się zrzeszać w grupy producenckie. Bo to takie dobre dla rolnika i dbania o jego interes.....  

Opublikowano

Prince normalnie zajadam. Czasami szarą renete 

1 minutę temu, Agrest napisał:

Pewno z czekoladą w gratisie, bo ta odmiana ją lubi🤭

To całe mutsu to wykreowana amerykańska moda na twarde zielone jabłko. Taka odpowiedź na golden delicious. Nic poza tym. Zresztą chyba jak szybko zaistniała tak szybko zeszła ze sceny ta odmiana. A Golden trwa.

Duże jabłko to przemysł. 

Kurde napastują mnie w nawozach bo mam swoje zdanie🤭.

I jeszcze bateria pada 

Opublikowano
44 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

No jeszcze czego żebym w to pakował chemię i za nią płacił... 

saletrą można podobno popalić, ale dużo o tym tylko słyszałem a mało widziałem. 

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Prince normalnie zajadam. Czasami szarą renete 

Ech, książe🤭

Prince nadal w czołówce ale jak każdy jonagold mocno w sadach mutuje i dość trudny w produkcji bo to trza dobrać podkładkę do lokalnych warunków i nawożenie cięcie... A triploid lubi w wilki rosnąć i słabo się wybarwić. A jak ktoś azotu nie szczędzi A na wapnie oszczędzi to gorzka niespodzianka pod skórką będzie🤭

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jaką czekoladą?

Trudna w przechowalnictwie.

Jedz szybko, bo to piorunem się psuje, zwłaszcza jeśli z KA wyjęte i trochę już na straganie poleżało.

https://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/porady/chooby/4639-oparzelizna-powierzchniowa-czyli-czekolada

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

brązowe w środku

Nie. Ładne no jak jabłko 

4 minuty temu, Agrest napisał:

Ech, książe🤭

Prince nadal w czołówce ale jak każdy jonagold mocno w sadach mutuje i dość trudny w produkcji bo to trza dobrać podkładkę do lokalnych warunków i nawożenie cięcie... A triploid lubi w wilki rosnąć i słabo się wybarwić. A jak ktoś azotu nie szczędzi A na wapnie oszczędzi to gorzka niespodzianka pod skórką będzie🤭

Coś oni tego prince pomieszanego chyba mają bo niektóre eleganckie twarde a niektóre bardziej miękkie. Twarde, słodkie, soczyste. Co polecasz?

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

🤦

Opublikowano
56 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Mnie nie interesuje kładzenie na pokos tylko koszenie od razu kombajnem bo czym ją na ten pokos położę? Jak mam kosą kosić to wolę zabronować i zaorać.

Kuzynek mój sieje na miód dla pszczół i koszą potem kombajnem. Siew płytki, najlepiej uprawowo-siewnym żeby było równo. Zbiór po ok 180 dniach wegetacji prosto z pnia. Trzeba doglądać bo jak się zacznie osypywać to nie ma co kosić. Po kombajnie zaraz na wialnie i na klepisko cienko rozsypuje żeby doschła.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v