Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Myślę że ważniejsze nasze ustalenia, niż jakiegoś ormowca tęskniącego za PRL 

Mało wiesz 

Niektórzy wiedzą trochę więcej.😆

No co ma kobita z tobą zrobić, musiała iść do pracy żeby było co do gara włożyć.

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał(a):

A masz i będziesz miał tak suche drewno?

Jak cenowo względem innych taki piec?

Aktualnie mam już zapasu na rok do przodu, znajomy co robi piece namawia mnie na podajnik plus ruszt. 

Cenowo podobnie 

27kw 5 klasy na drewno węgiel+- 10

Gazujący to samo tyle że jeszcze bufor trzeba wstawić 

Opublikowano
16 minut temu, szymon09875 napisał(a):

No właśnie, komin raczej i tak będę nowy stawiać. Pytanie tylko jak on się z sosnowym drewnem dogaduje 

Wejdź na YouTube,  jest już sporo opini w komentarzach pod filmami, i porównania. Atmos jest całkiem ok i co ważne ma duży wsad na drewno, niektórzy palą w nim iglastym aby suche .

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Stawaj waść.

Co chcesz...

Od wideł, po jazdę traktoremw polu...

Wysiadasz przy mnie...póki co, krzepy mi nie brakuje.😆

Zasapał byś się moment, ja kałduna nie mam, sto razy wejść i wyjść z ciągnika i byśmy widzieli.   :P

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Stawaj waść.

Co chcesz...

Od wideł, po jazdę traktoremw polu...

Wysiadasz przy mnie...póki co, krzepy mi nie brakuje.😆

A to traktorów siły brak, że musisz go własną krzepą wspierać 🤔😁

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale nigdy za socjalne nie jedliśmy...

Zawsze za swoje...

Na pewno? za zboże, nawozy, suszowe nie braliście? a to nie socjal? Rysia się czepiasz o jakiś inny socjal?

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Desperado napisał(a):

No co ma kobita z tobą zrobić, musiała iść do pracy żeby było co do gara włożyć.

Desperat moja też pracuje, choć nie musiała...Jak ktoś ma zdrowie i chęci i możliwość to dobrze że nie siedzi na d*pie , dziś takie czasy że praca szuka człowieka...Ale widzę że szybko może się to zmienić.

Pomyśl o hybrydzie, czyli dwupaliwowy.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Aktualnie mam już zapasu na rok do przodu, znajomy co robi piece namawia mnie na podajnik plus ruszt. 

Cenowo podobnie 

27kw 5 klasy na drewno węgiel+- 10

Gazujący to samo tyle że jeszcze bufor trzeba wstawić 

Nie znam się za bardzo ale kupując zagazywujący niejako uwiązujesz się na lata bo chyba niczym innym nie napalisz.

Z podajnikiem to spalisz pellet czy ekogroszek czy nawet i zboże jak zajdzie potrzeba. A i granulat z opon  na znak protestu przez komin puścisz🤭

U nas jeden pod komendą policji kilka lat temu tym palił. I to w mieście🤣

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Desperat moja też pracuje, choć nie musiała...Jak ktoś ma zdrowie i chęci i możliwość to dobrze że nie siedzi na d*pie , dziś takie czasy że praca szuka człowieka...Ale widzę że szybko może się to zmienić.

No ok.nie mam nic przeciwko pracy, ale pieprzenie Pafnuca ciągle jakie to wszystkie lenie na socjal liczą to chyba nie na miejscu, jakby żona jego nie pracowała to by cienko pierdział, bierze to samo co inni też, a inni z gospodarstwa też nie żyją gorzej od niego.

• Like 4
Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał(a):

Kurna, obym prorokiem nie był .

Grupa azoty na taczkach.🤔

20241025_113129.jpg

To już słyszałem od miesiąca, kwestia czasu bo jest tragedia. 

Na upadlinie od pewnego czasu na froncie ciała Koreańskich żołnierzy, ale to jeszcze trzeba poczekać na oficjalne publikacje, będzie się działo jeszcze w tym roku w zależności od wyniku wyborów w USA.

Opublikowano
3 godziny temu, Leszy napisał(a):

tylko strefa wpływu? Niemcy wschodni do dziś się gospodarczo nie mogą podnieść, bo tylko im się strefa wpływu przesunęła. 

Lub pomyśl, że byśmy przegrali Bitwę Warszawską i o te kilkadziesiąt lat wcześniej by nam się przesunęła strefa wpływu, i byśmy doznali dzikszego stalinizmu niż po wojnie. Z reformą rolną jak na Ukrainie i całym tym wielkim głodem. Jednak to tylko jakaś strefa wpływów ustalana przez elity....  nic znaczącego. 

Dziadek był ranny w tej bitwie a jeśli chodzi o strefę wpływów to mieszkam ostatnia wieś podlaskiego oparta o warmińsko mazurskie . Podlaskie było pod wpływem zaboru ruskiego ,a warmińskie pod zaborem niemieckim ,i powiedzmy żyjąc dziesiąt lat mam porównanie do swojej wioski i do wioski obok . Uwierz mi ,Niektórzy  50 ,60 lat po wojnie nie musieli nic budować ,a tam było murowane poniemieckie ,a na ruskim ,i te dwadzieścia lat Polska, co po wojnie wszystko prawie od podstaw . strefa wpływów jest ważna ,czy dają żyć ,czy cię wydoić 

Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał(a):

Na pewno? za zboże, nawozy, suszowe nie braliście? a to nie socjal? Rysia się czepiasz o jakiś inny socjal?

Człowieku.

Nie masz pojęcia o czym piszesz...

A ciebie szybko dało się podejść....siedzisz całe dnie na af...to że nie piszesz, nie świadczy o tym że żeś pracowity...

Dawaj w jakieś zawody...zobaczymy kto twardsze łapy do roboty ma...gówno wiesz...jak zwykle.😆🤭

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał(a):

Nie znam się za bardzo ale kupując zagazywujący niejako uwiązujesz się na lata bo chyba niczym innym nie napalisz.

Z podajnikiem to spalisz pellet czy ekogroszek czy nawet i zboże jak zajdzie potrzeba. A i granulat z opon  na znak protestu przez komin puścisz🤭

U nas jeden pod komendą policji kilka lat temu tym palił. I to w mieście🤣

No właśnie też tak myślę jak Ty. 

Kurła kto to wymyślił te remonty 🤦

Opublikowano

Bo ci się Rodziny zachciało🤣

Pioter sam sobie okrętem sterem żeglarzem...🤭

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

No właśnie też tak myślę jak Ty. 

Kurła kto to wymyślił te remonty 🤦

Niech zgadnę...Żona🙆‍♂️🥇

P9paytz jeszcze hybryd,  dwupaliwowy np. Defro firewodduo.

1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Bo ci się Rodziny zachciało🤣

Pioter sam sobie okrętem sterem żeglarzem...🤭

...I rybą 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v