Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Normalnie....zaczynam wierzyć że ty to nie @Kowalsky30...🙆

W Żelechowie jest też pałac.

Na przeciw niego jest skład budowlany, wcześniej na tej ulicy szkoła, bank spółdzielczy i notariusz.

Kiedyś dawny urząd gminy.

Przystanek PKS jest z  południowo wschodniej strony ratusza, obok jest park.

A droga w około ratusza to nic innego jak zwykłe rondo

Jedna z aptek jest koło kościoła, kolejna na przeciw cmentarza żydowskiego.

Żelechów to jest miasto żydowskie .

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak mam tak żyć to po co w ogóle żyć? Jak właśnie Drzymała te prawie 150 lat temu? 

Żeby się nie poddać. Z wieloma rzeczami się nie poddajesz i mówisz że żyjesz inaczej niż drzymała 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Zgłoś się do programu azylowego dla uchodzców , pomogą zagospodarować kilka pokoi 😆.       Nowe budynki są  coraz mniejsze , jak sie syn lub córka  żeni to juz nie ma miejsca dla nich a domy wielopokoleniowe wcale nie były złe 

Dobra byłaby to opcja ale - koszty ogromne i zwyczajnie nie chce się człowiekowi czegokolwiek robić, przerabiać, zmieniać a tym bardziej budować. Chyba, że mieć kasę i tak jak w pobliżu postawili chałupę 35m2 z poddaszem w dwa dni bo wszystko gotowe. Ale co to za dom - ani piwnicy ani strychu. Jestem leniem i jakichkolwiek prac remontowych czy budowlanych unikam jak ognia, podobnie jak sprzątania.

Opublikowano
Teraz, gregor1284 napisał(a):

Żeby się nie poddać. Z wieloma rzeczami się nie poddajesz i mówisz że żyjesz inaczej niż drzymała 

gdyby nie tacy jak Drzymała, mówilibyśmy dziś po niemiecku

a co do przepisów - niejedne głupie już ludzie wymyślili i ludzie obalili

• Like 1
Opublikowano
Teraz, gregor1284 napisał(a):

I co mi da to nie poddanie się? Jak mam palić jakimś drewnem i za nim łazić to wiesz co? Dziękuję. Postoję. Latać po wszystko do jakiejś ziemianki i jeszcze w dodatku ją budować? Nie mieć prądu i nawet lodówki czy zamrażarki nie podłączyć? Dziękuję ale nie, za wygodny i za leniwy jestem.

Opublikowano (edytowane)

Na wjeździe do miasta od strony Jarczew jest biedronka po prawej stronie.

Teraz była w remoncie.

A od ratusza na drodze do kościoła, po prawej stronie jest lodziarnia z bardzo dobrymi lodami.

Chińczyk lody ma gorsze.

Edytowane przez Elon
Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U mnie 200m. Największy błąd życia rodziców. Myśleli, że siostra zostanie. Nie została. Zostałem ja - sam, bez rodziny. Dołożyli sobie tylko kupę roboty i oszczędzenia aby to przebudować. I tu dziadek z babką mieli rację - stara chałupa miała 3 pokoje i kuchnię - było dobudować do ganku łazienkę i z jeden pokój, tak jak ma sąsiad i w zupełności by stykło.

Piotrze nie dawno pisałeś że mieszkacie w czwórkę 🤔😲🙆

Opublikowano
2 minuty temu, Elon napisał(a):

Żelechów to jest miasto żydowskie .

A które nie było. Przez jakiś czas.

Żelechowa raczej Żyd nie założył...

Kock tyż pozydowki.

Jednak obecnie chyba żadnego tu na stałe.

1 minutę temu, Elon napisał(a):

od ratusza na drodze do kościoła, po prawej stronie jest lodziarnia z bardzo dobrymi lodami

A owszem. I tańsze jak u nas 

Opublikowano

Garaże kleru widziałeś?

14 minut temu, Qwazi napisał(a):

🙆😱🙆😱

Dobra. Myślę, że mogę uznać, żeś się zweryfikował

@Kowalsky30 jak zabawa?

Cieszę się. 

Powiem babce że może już schować mapę. 

• Haha 4
Opublikowano
4 minuty temu, Elon napisał(a):

Na wjeździe do miasta od strony Jarczew jest biedronka po prawej stronie.

Teraz była w remoncie.

A od ratusza na drodze do kościoła, po prawej stronie jest lodziarnia z bardzo dobrymi lodami.

Chińczyk lody ma gorsze.

Dobrze się odnajdujesz w Google Street 😁

• Like 1
Opublikowano

Następnym razem kup sobie bochen chleba w samie.

Najlepszy z okolicy.

2 minuty temu, HF86 napisał(a):

Dobrze się odnajdujesz w Google Street 😁

Dziękuję, przekażę babce. 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No bo jest 4 mieszkańców. Ale na piętrze jestem sam a docelowo w całej chałupie zostanie jeden człowiek.

Przerobisz na magazyn. Mam w rodzinie takiego, co po śmierci matki pół chałupy drewnem opałowym zasypał. 

Opublikowano

A parking z tłucznia za domami kleru to powstał po to by były miejsca parkingowe na czas rozbiórki starego ratusza i budowy nowego.

Wcześniej tam był bruk na tym placu i nie było organizacji ruchu.

Przed ratuszem był stary przystanek PKS.

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Następnym razem to do Chęcin pojadę.

Trochę zimno bo dziś bym się kajtnął sprawdzić kto gnój wozi ..😆

Nie wiem czy będę woził. 

6 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Taki z niego Kowalski jak z cb Bogdan ja😲

Mówiłam Ci coś wnusiu już, dosyć tego pisania, wracaj do grochu.

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Taki z niego Kowalski jak z cb Bogdan ja😲

🤣🤣😲😲

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał(a):

Parafię będą łączone i jest to dopiero początek. U mnie 30 lat temu było stać postawić kościół, dzisiaj ciężko uzbierać na garaż na ławki i inne dodatki. 

a po co garaż w kościele?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v