Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Nie nie. Tam gdzie nie ma paliwa to taki nalot się zrobi a później pójdzie w układ. Zrobisz jak chcesz, ja jak ma stać dłużej to pełen zbiornik musi być 

Przecież tankowanie pod korek na dłuższy postój to jedna z podstawowych zasad ... Jeszcze olej napędowy to tak szybko zbiornika nie łapie, ale tam gdzie benzyna ta nowa z bioetanolem i metalowy zbiornik to koniecznie tankować pod korek na czas postoju.

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To to raczej między bajki bym włożył.

żadne bajki, pełny zbiornik to odcięcie dostępu tlenu z powietrza do stalowych ścian zbiornika, poza tym nie skrapla się para wodna.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Qwazi napisał:

Eeeee. To nie jest wskazanie do planowania bloku. Powiem więcej. Zatargałem słupek od ciapka do naprawdę profesjonalnego zakładu. Chciałem, żeby mi płaszczyznę bloku splanowali, bo jakoś artysta mechanik przede mną (zresztą wiem kto, ale to nieważne), nie mógł zdjąć głowicy przy zapieczonej szpilce narożnej i wpadł na taki genialny pomysł, że podgrzał cały narożnik palnikiem. Od tego momentu silnik dmuchał uszczelkę. No i w tym zakładzie, co prawda splanowali płaszczyznę, ale powiedzieli, że nawet odkształcenie płaszczyzny na tym narożniku na skutek tego podgrzania nie wpływa na dmuchanie uszczelki. Wpływ na to miała kapitalka robiona w stodole i nierówne osadzenie tulei. Od kiedy oni to zrobili w tym zakładzie znaczy kapitalke całego słupka) i poszła nowa głowica, uszczelka jest nadal ta sama...

W tamtym roku, jak mi Zetor dmuchnął uszczelkę, to stal dwa tygodnie, bo w tym samym zakładzie taka kolejka. Ale się okazało, że trzeba było robić planowanie, zawory, prowadnice i gniazda

Oj Rochu Rochu...chcesz tu starego wróbla łapać na plewy😱🤦🤭

Tyle że tu głowice robili chyba w zeszłym roku. Osadzenie tulei jest ok. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Tyle że tu głowice robili chyba w zeszłym roku. Osadzenie tulei jest ok. 

Co nie znaczy, że nadal jest dobra. Przez rok różne rzeczy mogły głowicę spotkać. Wiem, że na szybko się podrzuca uszczelkę bez innych ceregieli, ale ja się staram tak nie robić. Z prostego powodu. Uszczelka z jakiejś przyczyny została przedmuchnięta i wolę wiedzieć z jakiej. A jeśli podrzucę nową i za chwilę znowu dmuchnie, to wracam do punktu wyjścia 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, witejus napisał:

żadne bajki, pełny zbiornik to odcięcie dostępu tlenu z powietrza do stalowych ścian zbiornika, poza tym nie skrapla się para wodna.

Nigdy przez 30 lat nikt tego nie pilnował i było to i teraz nie trzeba...

ale może teraz przyszedł czas by zadbać 🤔🤭 eee nie opłaca się jak padnie kupisz nowy 😛

Opublikowano
Qwazi napisał:

Szymon a, cytując Zbyszka, tak z ciekawości jak oceniłeś/ zmierzyłeś prawidłowość osadzenia tulei?

on ma ,,nosa,, 🤭🤪 🤣🤣🤣🤣

Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

ale może teraz przyszedł czas by zadbać 🤔🤭 eee nie opłaca się jak padnie kupisz nowy 😛

O co dbać? Tyle lat chodzi i myślisz, że teraz coś dzięki temu się poprawi? 

ale możexsię nie pogarszać 🤭😛

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawek74 napisał:

ale możexsię nie pogarszać 🤭😛

Od 30 lat się nie pogorszyło... A remont za jakiś czas i tak będzie potrzebny dla całego silnika, tyle, że nie miałby kto go zrobić.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
malaczarna napisał:

11 minut temu, witejus napisał:

POczekaj niech choć ostygnie, a nuż się wygrzebie z tego.

Herbaty gorącej  z miodem i imbirem przyrządzilam... Piszczy ciągle że umiera

11 minut temu, witejus napisał:

POczekaj niech choć ostygnie, a nuż się wygrzebie z tego.

Herbaty gorącej  z miodem i imbirem przyrządzilam... Piszczy ciągle że umiera

z drugiej strony co Cię będzie w lata w bijał 🤭😆😉

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał:

Ciekawe czy w oświadczeniu majątkowym też zapomniał willę wpisać 🤔

Wprowadź Zofii opłatę antysmogową

Miałem z rana przed kościołem jechać na grzybki, ale tak pizga, że się odechciało.

Po kościole deszcz.

Trzeba trochę schaby rozłożyć 

Cały tydzień ostry arbajt

Trzeba było kupić w benzynie

Człowiek głupi i poszedł w ropnioka

3 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Chcą Ci po 500 przywozić co tydzień? Ostatnio dwa razy po tysiąc mi dowoził w ciągu tygodnia, myślę czy drugi zbiornik postawić🤔 jak jest akcja to nie czas się martwić czy jutro jeszcze coś będzie można zatankować gdyby nie zdążył dowieźć

Tego nie wiem czy by tak chcieli 

Ale klient jest klient

A ja też mały rolnik jestem

Ostatnio przywieźli 600

I by wystarczyło do zimowego 

Ale jeden brat dwa razy wziął zalał, drugi też se coś nalał i ja coś tam też przepaliłem 

Teraz znowu se zaletą i zamawiam zimowe 

Wcześnie brałem po 700 po 500 po 1000

Zresztą, nie ci to inni dowiozą 

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Noo, już go nie ma 😄

Dzięki 🍻

Powiedz,  że czekałeś z postem aż się sprzeda🤭

4600 nie było złą ceną patrząc na zdjęcia

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Typowy Janusz biznesu. Trzyma firme dla ludzi i kosi więcej jak konkurencja. Jaki dumny🤣🤣🤣

Tu całodobowo-oporowo. Po nocach kulki kręcą i kukurydze koszą a nie jakieś maratony, święta, wakacje. Tfu, a idź mi stąd.

Z tym biznesem to słabo coś 

Latają na SGGW kosić 

A jd sieczkarnia to pewnie efekt reklamy

konkurencja też testowała, ale powiedzial wprost że cena za duża i nic z uslugi nie zostanie 

iA firma sprzedać w końcu coś chce, no i dali drugiemu

U kolegi też byli, nie chciał 

Niedawny plac robi się pusty, koło starego placu powstaje nowy

Pewnie mają dość latania z placu na plac bo ktoś sobie chce odpalić sprzynt 

No i rozwalił klub piłkarski

Zamarzyło się pucharów dyplomów i zaczął wycinać chłopaków z gminy na rzecz "zawodowców" no i ani pucharów ani dyplomów nie ma

A chłopaki jeżdżą sobie kilkadziesiąt kilometrów na inne boisko

No i gminne boisko przez to komosą zarasta...

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał:

Co nie znaczy, że nadal jest dobra. Przez rok różne rzeczy mogły głowicę spotkać. Wiem, że na szybko się podrzuca uszczelkę bez innych ceregieli, ale ja się staram tak nie robić. Z prostego powodu. Uszczelka z jakiejś przyczyny została przedmuchnięta i wolę wiedzieć z jakiej. A jeśli podrzucę nową i za chwilę znowu dmuchnie, to wracam do punktu wyjścia 

Jakby był na to czas to by się robiło. Tu ciągnik na już potrzebny. 

19 minut temu, Qwazi napisał:

Szymon a, cytując Zbyszka, tak z ciekawości jak oceniłeś/ zmierzyłeś prawidłowość osadzenia tulei?

Czujnikiem zegarowym 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Pierwszy plan wykonany

Wysyp P0dgrzybków

2 kursy P0 2 wiadra

I na jutro zostało

Tera P0leżeć

Masz dobre tereny.

U nas więcej grzybiarzy niż grzybów.

..jak podjadę to pokazał byś gdzie z wiaderko nazbierać?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v