Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Chyba dla konia.

Panie to są niezastąpione paliki geodezyjne. Mają już z 8 lat🤭

Kiedyś wytyczały ścieżki technologiczne. Teraz tyczą rządki. Godzinka czasu i hektar wytyczony.

Szwagier pod sad 2 ludzi, 2 dni tyczenia rozciągania drutu, napinania, potem kilka dni sadzenia.

Ja w ramach przysługi w jeden dzień wytyczyłem i posadziłem hektar sadu jabłoniowego. Około 3tys sztuk. 

Maliny to lepiej jesienią czy wiosną sadzic?

Opublikowano

Trochę 2 i większość 3 klasa. To by tu ze dwie krowy na koniczynie czy lucernie wyżywił🤭

Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Maliny to lepiej jesienią czy wiosną sadzic?

Zdecydowanie jesienią. Złapią korzeń i parę pąków śpiących zawiążą

Opublikowano
5 minut temu, Kowalsky30 napisał:

W sezonie mogę mieć i 20 krów. Nie ma miejsca w oborze ani pod siano, ani obornik- żeby przetrwać zimę- na więcej niż 4 sztuki

Żeby ogarnąć tym trzem muszę się mocno nagimnastykować. Gdyby choć pogoda była przewidywalna, żebym mógł sobie zorganizować suszenie na ziemi. A nie że jeden dzień zapowiadają upały na tydzień, jak skoszę i przewrócę to dwa dni leje

Wypas całoroczny to nie obora. Potrzebujesz tylko łąk, po których bydło chodzi, a z jakiejś części robisz sianokiszonkę, której nawet nie zwozisz do gospodarstwa tylko zostawiasz na kwaterach, gdzie bydło zimuje🤷. Potrzeba tylko usługi prasoowijarką. Przykład: Utrzymujesz 20 mamek, sezonujesz wycielenia, w skutek czego sprzedajesz powiedzmy 15 biednych odsadów po 250 kg, za 14 zł/ kg. Bierzesz 52,5 tys. Zostało Ci jeszcze, powiedzmy 3 jałówki, bo 2 krowy się nie zacielily, zrzuciły lub wchłonęły. Te dwie krowy też brakujesz, z czego masz kolejne pieniądze, bo jałówki na ich miejsce już masz. Czyli wziąłeś 60 tys. Twoje koszty raxzej nie przekroczą 20 tys. Masz 40 tys zysku. No niech będzie 35,  koszty to 25. Plus dopłaty, jako premia🤷

Odsady policzyłem biednie i pod względem ceny i pod względem wagi

Opublikowano
7 minut temu, Desperado napisał:

Na ciągniki się oglądają, szukają DF z prasą pewnie. Będą wsadzać jak nic.

no  ja dopiero najazd dwóch magistrów  weterynarii pożegnał ....uffff niech ich licho ....3 dni wyjęte z życiorysu 🤣 ....uchybień w protokole  brak tyko drobne pouczenia ustne 😙

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Bogusiowi sprzedasz.

Jak cena dobra i pewne że kiedyś działki będą to brać.

A jeszcze Unii rachunek wystawisz za produkcję tlenu i wyłapywanie dwutlenku.

Z tym, że tam nic ciekawego nie ma, tarcicy prawie wcale, młodych też mało.

Jeszcze żeby brzoza to by spieniężył 

Ale w większości osika. Dziadostwo. 

Dwie zarąbiste działki by były, od asfaltu wyższy teren pod budowę i podwórko, a dalej stawy można kopać. 

Tylko ten las... Szkoda kasy na dziadostwo 

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Z tym, że tam nic ciekawego nie ma, tarcicy prawie wcale, młodych też mało.

Jeszcze żeby brzoza to by spieniężył 

Ale w większości osika. Dziadostwo. 

Dwie zarąbiste działki by były, od asfaltu wyższy teren pod budowę i podwórko, a dalej stawy można kopać. 

Tylko ten las... Szkoda kasy na dziadostwo 

Jak wmiare ta osika to weźmiemy, znajomy ten odpad kupuje na skrzynki różne 

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał:

Plany się zmieniają i trzeba przesadzić jagodę. 

Jeszcze w sierpniu ubiegłego roku rosły tu wiśnie.

Jako że Sławek mówi iż nie opłaca się to będzie ogród🤭

Bóg da to na starość oko się ucieszy.

Jeszcze tylko 500 krokusów zasadzić i trawę na nich posiać i byle do wiosny

20241004_113759.jpg

O ja też sobie robię poletko na ogród owocowo warzywny, w tamtym roku jeszcze tu stare jabłonie rosły, żal było tylko jedną kosztel wyrywać bo takich jabłek smaku już raczej nigdzie nie spotkam

IMG_20241004_122017_183.jpg

Opublikowano
8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

no  ja dopiero najazd dwóch magistrów  weterynarii pożegnał ....uffff niech ich licho ....3 dni wyjęte z życiorysu 🤣 ....uchybień w rotokole  brak tyko drobne pouczenia ustne 😙

Była taka niska dziewczyna z ciemnymi włosami?

Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał:

O ja też sobie robię poletko na ogród owocowo warzywny, w tamtym roku jeszcze tu stare jabłonie rosły, żal było tylko jedną kosztel wyrywać bo takich jabłek smaku już raczej nigdzie nie spotkam

IMG_20241004_122017_183.jpg

Tam warto Ci się w warzywa bawić 

Opublikowano
10 minut temu, Bogdan_ja napisał:

no  ja dopiero najazd dwóch magistrów  weterynarii pożegnał ....uffff niech ich licho ....3 dni wyjęte z życiorysu 🤣 ....uchybień w protokole  brak tyko drobne pouczenia ustne 😙

Tak się czepiali? W zeszłym roku miałem, to 15 minut

Opublikowano

ja mam zawsze na tip top prawie ...ale to wysiłek jakiś jest bo i papierów sporo i porządki..a to tak z marszu prawie kontrola  to trza się trochu wysilić 

4 minuty temu, Qwazi napisał:

Tak się czepiali? W zeszłym roku miałem, to 15 minut

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał:

No ja wiem że bardziej warto do Biedronki iść po ziemniaczki czy marchewkę 🤭🫣

No też właśnie. Szkoda czasu i pieniędzy, lepiej w to miejsce poleżeć. Ja patrzę na somsiada złodzieja co on się urobi to szkoda gadać 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Jedna to Marta, ta niższa. Jest ok.

oni wszyscy są ok jak masz wszystko git ...🤪 na szczęście dzwonili i sie zapowiedzieli ...

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Wypas całoroczny to nie obora. Potrzebujesz tylko łąk, po których bydło chodzi, a z jakiejś części robisz sianokiszonkę, której nawet nie zwozisz do gospodarstwa tylko zostawiasz na kwaterach, gdzie bydło zimuje🤷. Potrzeba tylko usługi prasoowijarką. Przykład: Utrzymujesz 20 mamek, sezonujesz wycielenia, w skutek czego sprzedajesz powiedzmy 15 biednych odsadów po 250 kg, za 14 zł/ kg. Bierzesz 52,5 tys. Zostało Ci jeszcze, powiedzmy 3 jałówki, bo 2 krowy się nie zacielily, zrzuciły lub wchłonęły. Te dwie krowy też brakujesz, z czego masz kolejne pieniądze, bo jałówki na ich miejsce już masz. Czyli wziąłeś 60 tys. Twoje koszty raxzej nie przekroczą 20 tys. Masz 40 tys zysku. No niech będzie 35,  koszty to 25. Plus dopłaty, jako premia🤷

Odsady policzyłem biednie i pod względem ceny i pod względem wagi

To już lepiej porozmawiajmy o umieraniu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v