Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Pytałem się żony czy jak pierdolnie to może sąsiadka ubiegać się o odszkodowanie- tak może, tym bardziej jak tobie o tym mówiła i wygraną ma raczej w kieszeni.

Dobrze by było jakbyś znalazł czas :)

Na logikę to las był pierwszy. Są jakieś ustawy o ochronie lasów.

Jest granica działki, jest własność.

Jakim prawem, ktoś kto pobudował się w lesie czy przy lesie może nakazywać mi zmianę stanu faktycznego na działce? Co może ma wyciąć 20m szerokości działki by drzewo nie padło? Co potem? Kolejne 50m bo fotowoltaikę zasłania i igłiwiem sypie? A może mrówki do szałasu wchodzą?

Mam OC gospodarstwa i ewentualne takie wypadki powinny z niego iść.

Sąsiadka czuje się zagrożona? To niech ubezpieczy szałas od niespodziewanych wypadków z katastrofą lotniczą włącznie. 

Nie znajdzie takiej firmy? To jej problem. Prawo ewolucji Darwina. 

Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał:

Tylko pozwolenia na wycięcie lasu do zera raczej nie dostanie.

A co z OC gospodarstwa?

Pozwolenie to inna sprawa i temat rzeka. Tak naprawde zależy tylko od urzędasów.

Ja kilka lat temu chciałem wyciąć pare drzew.bo bałem.się że padną na budynki to nie chcieli dać bo zdrowe i nie widzą problemu. Zmienił się urzędas od tego i bez problemu.

Co z OC nie pytałem.

1 minutę temu, Agrest napisał:

Na logikę to las był pierwszy. Są jakieś ustawy o ochronie lasów.

Jest granica działki, jest własność.

Jakim prawem, ktoś kto pobudował się w lesie czy przy lesie może nakazywać mi zmianę stanu faktycznego na działce? Co może ma wyciąć 20m szerokości działki by drzewo nie padło? Co potem? Kolejne 50m bo fotowoltaikę zasłania i igłiwiem sypie? A może mrówki do szałasu wchodzą?

Mam OC gospodarstwa i ewentualne takie wypadki powinny z niego iść.

Sąsiadka czuje się zagrożona? To niech ubezpieczy szałas od niespodziewanych wypadków z katastrofą lotniczą włącznie. 

Nie znajdzie takiej firmy? To jej problem. Prawo ewolucji Darwina. 

Nie w Polsce. 

Jak ucieknie ci krowa z gospodarstwa i walnie w samochód to ty płacisz albo ubezpieczyciel bo jesteś właścicielem. Jak walniesz w Łosia na drodze a był znak to mandat dostaniesz a nie odszkodowanie od państwa mimo jest ono właścicielem.

A co do padających drzew, gałęzi i liści to są setki jak nie tysiące spraw rocznie w Polsce a najlepsze jest to że co sąd/adwokat to inny wyrok.

U mnie w wiosce obok kilka lat temu była sprawa, bo u jednej rosło drzewo, a gałęzie u drugiego za miedzą. Sąsiad popupierdalał gałęzie bo mu przeszkadzały a kobieta złożyła sprawe do sądu.🤦

Opublikowano

Krowa to inny przypadek , drzewo nóg nie dostanie, nie przesadzisz go.

Pod łosia państwo się zabezpieczyło wprowadzając zapisy prawne. Więc wiesz czego się spodziewać

Opublikowano
14 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Pozwolenie to inna sprawa i temat rzeka. Tak naprawde zależy tylko od urzędasów.

Ja kilka lat temu chciałem wyciąć pare drzew.bo bałem.się że padną na budynki to nie chcieli dać bo zdrowe i nie widzą problemu. Zmienił się urzędas od tego i bez problemu.....

Wycięcie drzew na działce leśnej a rolnej/budowlanej, to są całkiem różne sprawy. U mnie wycięcie w lesie tylko na podstawie planu urządzenia lasu. 

Opublikowano
Przed chwilą, jacor73 napisał:

Wycięcie drzew na działce leśnej a rolnej/budowlanej, to są całkiem różne sprawy. U mnie wycięcie w lesie tylko na podstawie planu urządzenia lasu. 

Wiem. Pisałem o tym wyżej. Nasadzenia itp. Jeszcze leśniczego przyslą. Też to przerabiałem.

Opublikowano

A kogo obalili?

Sołtysa, wójta czy proboszcza?

Ile litrów bimbru poszło?

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Z twojej polisy OC pewnie by poszło, koledze sąsiada grusza zmiotła taką wiatę, to ubezpieczyciel chciał to z ubezpieczenia sąsiada ogarnąć a tamten się nie zgodził 🤷‍♂️🤦‍♂️

Odwilż, bez wiatru 

Witajcie 🙋‍♂️

Powiedz że jak im przeszkadzają drzewa to ty załatwisz pozwolenie a oni niech Ci je zetną i ułożą na kupki, jak nie to niech się bujają 

Ktoś wydał pozwolenie na budowę to niech idą do niego 

Tak zrobię.  W tygodniu wybiorę się do gminy.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Spadł z urzędu czy ze stołka?

Różnica spora🤭

Ludzie myślą że funkcja dożywotnia. 

U mnie też będzie duże zamieszanie 😉

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

To samo wkleiłem. Czytaj dalej

Moja żona kilka spraw w sądzie o drzewa miała więc wiem co pisze.

Jeżeli zgłosiła koledze że ma obawy że drzewo spadnie na jej dom a on nie podjął żadnych kroków to płaci. Amen.

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Rysiek oglądał tvp 🙋‍♂️ jedziesz strajkować 🤔 słyszał co tam mówili?

On teraz TVP nie ogląda ... Teraz chociaż o strajkach mówią, kiedyś by nie było tematu ... Co najwyżej Kołodziejczaka by od wariatów powyzywali ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

On teraz TVP nie ogląda ... Teraz chociaż o strajkach mówią, kiedyś by nie było tematu ... Co najwyżej Kołodziejczaka by od wariatów powyzywali ...

Mówili że on głupi a głupi to byli ci za nim biegali z transparentami.

• Like 5
Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Nie w Polsce.  Jak ucieknie ci krowa z gospodarstwa i walnie w samochód to ty płacisz albo ubezpieczyciel bo jesteś właścicielem. Jak walniesz w Łosia na drodze a był znak to mandat dostaniesz a nie odszkodowanie od państwa mimo jest ono właścicielem.

krowa pies czy inne zwierze to inna sprawa zrób ogrodzenie czy dobrze uwiaż nad tym masz możliwość zspsnować...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

...bo najgorszy jest wiatr...😉 

Kurna tak ładnie, że aż bym poszedł na sankach gdzieś pozjeżdżać...😆

Do Jarka Ogarka masz daleko? On miał skocznie narciarską w lesie, może by dał pozjezdzac🤔

Bo jak ta panienka do Ciebie na sanki przyjedzie go będziesz robił za pociągowego 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v