Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Pytałem się żony czy jak pierdolnie to może sąsiadka ubiegać się o odszkodowanie- tak może, tym bardziej jak tobie o tym mówiła i wygraną ma raczej w kieszeni.

Dobrze by było jakbyś znalazł czas :)

Na logikę to las był pierwszy. Są jakieś ustawy o ochronie lasów.

Jest granica działki, jest własność.

Jakim prawem, ktoś kto pobudował się w lesie czy przy lesie może nakazywać mi zmianę stanu faktycznego na działce? Co może ma wyciąć 20m szerokości działki by drzewo nie padło? Co potem? Kolejne 50m bo fotowoltaikę zasłania i igłiwiem sypie? A może mrówki do szałasu wchodzą?

Mam OC gospodarstwa i ewentualne takie wypadki powinny z niego iść.

Sąsiadka czuje się zagrożona? To niech ubezpieczy szałas od niespodziewanych wypadków z katastrofą lotniczą włącznie. 

Nie znajdzie takiej firmy? To jej problem. Prawo ewolucji Darwina. 

Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał:

Tylko pozwolenia na wycięcie lasu do zera raczej nie dostanie.

A co z OC gospodarstwa?

Pozwolenie to inna sprawa i temat rzeka. Tak naprawde zależy tylko od urzędasów.

Ja kilka lat temu chciałem wyciąć pare drzew.bo bałem.się że padną na budynki to nie chcieli dać bo zdrowe i nie widzą problemu. Zmienił się urzędas od tego i bez problemu.

Co z OC nie pytałem.

1 minutę temu, Agrest napisał:

Na logikę to las był pierwszy. Są jakieś ustawy o ochronie lasów.

Jest granica działki, jest własność.

Jakim prawem, ktoś kto pobudował się w lesie czy przy lesie może nakazywać mi zmianę stanu faktycznego na działce? Co może ma wyciąć 20m szerokości działki by drzewo nie padło? Co potem? Kolejne 50m bo fotowoltaikę zasłania i igłiwiem sypie? A może mrówki do szałasu wchodzą?

Mam OC gospodarstwa i ewentualne takie wypadki powinny z niego iść.

Sąsiadka czuje się zagrożona? To niech ubezpieczy szałas od niespodziewanych wypadków z katastrofą lotniczą włącznie. 

Nie znajdzie takiej firmy? To jej problem. Prawo ewolucji Darwina. 

Nie w Polsce. 

Jak ucieknie ci krowa z gospodarstwa i walnie w samochód to ty płacisz albo ubezpieczyciel bo jesteś właścicielem. Jak walniesz w Łosia na drodze a był znak to mandat dostaniesz a nie odszkodowanie od państwa mimo jest ono właścicielem.

A co do padających drzew, gałęzi i liści to są setki jak nie tysiące spraw rocznie w Polsce a najlepsze jest to że co sąd/adwokat to inny wyrok.

U mnie w wiosce obok kilka lat temu była sprawa, bo u jednej rosło drzewo, a gałęzie u drugiego za miedzą. Sąsiad popupierdalał gałęzie bo mu przeszkadzały a kobieta złożyła sprawe do sądu.🤦

Opublikowano

Krowa to inny przypadek , drzewo nóg nie dostanie, nie przesadzisz go.

Pod łosia państwo się zabezpieczyło wprowadzając zapisy prawne. Więc wiesz czego się spodziewać

Opublikowano
14 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Pozwolenie to inna sprawa i temat rzeka. Tak naprawde zależy tylko od urzędasów.

Ja kilka lat temu chciałem wyciąć pare drzew.bo bałem.się że padną na budynki to nie chcieli dać bo zdrowe i nie widzą problemu. Zmienił się urzędas od tego i bez problemu.....

Wycięcie drzew na działce leśnej a rolnej/budowlanej, to są całkiem różne sprawy. U mnie wycięcie w lesie tylko na podstawie planu urządzenia lasu. 

Opublikowano
Przed chwilą, jacor73 napisał:

Wycięcie drzew na działce leśnej a rolnej/budowlanej, to są całkiem różne sprawy. U mnie wycięcie w lesie tylko na podstawie planu urządzenia lasu. 

Wiem. Pisałem o tym wyżej. Nasadzenia itp. Jeszcze leśniczego przyslą. Też to przerabiałem.

Opublikowano

A kogo obalili?

Sołtysa, wójta czy proboszcza?

Ile litrów bimbru poszło?

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Z twojej polisy OC pewnie by poszło, koledze sąsiada grusza zmiotła taką wiatę, to ubezpieczyciel chciał to z ubezpieczenia sąsiada ogarnąć a tamten się nie zgodził 🤷‍♂️🤦‍♂️

Odwilż, bez wiatru 

Witajcie 🙋‍♂️

Powiedz że jak im przeszkadzają drzewa to ty załatwisz pozwolenie a oni niech Ci je zetną i ułożą na kupki, jak nie to niech się bujają 

Ktoś wydał pozwolenie na budowę to niech idą do niego 

Tak zrobię.  W tygodniu wybiorę się do gminy.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Spadł z urzędu czy ze stołka?

Różnica spora🤭

Ludzie myślą że funkcja dożywotnia. 

U mnie też będzie duże zamieszanie 😉

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

To samo wkleiłem. Czytaj dalej

Moja żona kilka spraw w sądzie o drzewa miała więc wiem co pisze.

Jeżeli zgłosiła koledze że ma obawy że drzewo spadnie na jej dom a on nie podjął żadnych kroków to płaci. Amen.

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Rysiek oglądał tvp 🙋‍♂️ jedziesz strajkować 🤔 słyszał co tam mówili?

On teraz TVP nie ogląda ... Teraz chociaż o strajkach mówią, kiedyś by nie było tematu ... Co najwyżej Kołodziejczaka by od wariatów powyzywali ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

On teraz TVP nie ogląda ... Teraz chociaż o strajkach mówią, kiedyś by nie było tematu ... Co najwyżej Kołodziejczaka by od wariatów powyzywali ...

Mówili że on głupi a głupi to byli ci za nim biegali z transparentami.

• Like 5
Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Nie w Polsce.  Jak ucieknie ci krowa z gospodarstwa i walnie w samochód to ty płacisz albo ubezpieczyciel bo jesteś właścicielem. Jak walniesz w Łosia na drodze a był znak to mandat dostaniesz a nie odszkodowanie od państwa mimo jest ono właścicielem.

krowa pies czy inne zwierze to inna sprawa zrób ogrodzenie czy dobrze uwiaż nad tym masz możliwość zspsnować...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

...bo najgorszy jest wiatr...😉 

Kurna tak ładnie, że aż bym poszedł na sankach gdzieś pozjeżdżać...😆

Do Jarka Ogarka masz daleko? On miał skocznie narciarską w lesie, może by dał pozjezdzac🤔

Bo jak ta panienka do Ciebie na sanki przyjedzie go będziesz robił za pociągowego 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v