Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hubertuss napisał:

Ja tam fajnie wspominam lata 80 te w sklepach może mało było ale coś tam było a jak nie to na bazarze Różyckiego czy w Rembertowie lub pewexie. Rodzice nie byli bogaczami nie byli w partii ale ojciec miał poloneza jakiegoś mama malucha. Mięso było bo dziadkowie na wsi. Rodźcie z sąsiadami robili imieniny urodziny było wesoło. Od takiej strony relacji sąsiedzkich i ogólnie miedzy ludźmi oraz ludzie kościół było fajnie dużo lepiej niż dziś. 

to ty z bogaczy.... naxwsi w 80 tylko bogaty .iał auto...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, krzychu121 napisał:

O tym już chyba nie trzeba pisać . Zaprasza się najbliższą rodzinę i ekipę z którą się koleguje a dopiero potem dalszą rodzinę 

No ja mam np w rodzinie osobę której nie trawie 

U żony koleżanki jak byliśmy,tam elita wyższe sfery - szkoda gadać 

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
Desperado napisał:

2 minuty temu, Łolek napisał:

Większość równo miała bidę,jak zacząłem trochę zarabiać i pomagać to było rodzicom lżej długo by pisać, teraźniejsze dzieci według nas mają naprawdę dobrze 

Gdzie wy taką biedę wszyscy mieli w latach 80-90-tych, owszem z towarem może były kłopoty, ale pieniądze były.

widać że Ty z tych bogatszych a nie z pospólstwa...

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Za Tfuska ?? Zaraz Cię Desperat, Rysiek i reszta ekipy naprostują xD

2 godziny temu, Strongman napisał:

Najlepsze lata moim zdaniem byli 08-13

Jak widać dla każdego inny okres był kluczowy. 

Pierwszy rząd PIS i potem rządy PO-PSL był np. u nas w gospodarstwie okresem stabilnym przede wszystkim.  Po prostu doiliśmy krowy, nawozy się kupowało kiedy trzeba, maszyny były wszystkie i się pomału kręciło bez większych komplikacji. Oraz wtedy kupiłem pierwszy raz ziemię. 32 tyś/ha i to w połowie klasa 3. To były pamiętny okres.

Opublikowano
Leszy napisał:

6 minut temu, Qwazi napisał:

Była bieda. Największa wtedy, kiedy musieli tzw plany oddawać po niższych cenach. Ja tego nie pamiętam, ale ojciec wspominał 

Mój ojciec to gospodarzył na siebie w 1989 więc pewnie już inne wspomnienia mógł mieć.  

zależy co mu dziadek zostawił...

Opublikowano
7 minut temu, Baks00 napisał:

No ja mam np w rodzinie osobę której nie trawie 

U żony koleżanki jak byliśmy,tam elita wyższe sfery - szkoda gadać 

Le ja bym się cieszył. Lubię idiotow z takich robić 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

A ty nie VATowiec?

No VATowiec, ale dwa miesiące będzie obracał moja kasa .. jeszcze akumulator z odwrócona polaryzacja, nigdzie nie ma ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Qwazi napisał:

4 minuty temu, Desperado napisał:

Konną kosiarką w wielu regionach żniwa zbierali, wystarczy na yt dzienniki tv zobaczyć, u nas już wtedy snopowiązałki praktycznie nie były używane tylko kombajny, oczywiście w większości z SKR-u ale kombajny.

Pierwszego bizona w prywatne ręce FMŻ sprzedała w 1989 roku. Wcześniej szły jedynie do PGR, SKR i innych państwowych "firm"

zdaje mi się że wcześniej... coś mi świta że w podstawówce byłem jak hościu rekordem pod sklep podjechał 😛 na lekcji w szkole przez okno widziałem ...

Opublikowano

Święto szkoły i Ją sięgnęło do pomocy przy obsłudze. Biskup będzie i jednostka reprezentacyjna wojska polskiego. Apel poległych na cmentarzu. Dmuchane zamki dla dzieci. Wielkie święto. 

2 minuty temu, Baks00 napisał:

Gdzie szczęście wybylo🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Ty to się tu tylko marnujesz😂

Ano. Ale spełniam się 

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

No VATowiec, ale dwa miesiące będzie obracał moja kasa .. jeszcze akumulator z odwrócona polaryzacja, nigdzie nie ma ...

Podłącz prostownik odwrotnie mu 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Święto szkoły i Ją sięgnęło do pomocy przy obsłudze. Biskup będzie i jednostka reprezentacyjna wojska polskiego. Apel poległych na cmentarzu. Dmuchane zamki dla dzieci. Wielkie święto. 

Fiu fiu,to wróci zmęczona 🤷

Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał:

I cyk półtora hektara zagnajone zaraz przesiadka na pług i zaorać bo satelita będzie zaraz krzyczeć że 12 godzin przekroczone 😝

Na dopłaty obornik?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v