Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Łolek napisał:

Tak tak ojciec sam robił na etacie ziemi 2ha  matka w domu szyła nas trójka w tym jeden kaleka w 78 przyszli w szczere pole do zarwanej chałupy nawet kibla nie mieli ,nie mieli rodziców którzy by im pomogli no dobrobyt k**wa ogromny 

W każdym czasie ludzie mają jakieś pojedyncze tragedie i kłopoty, ale ogólnie w tych latach nie było wielkiej biedy, może i była gdzie były laski piaski i karaski, do tego 2-3 ha. A to mnie jacus oszukał jaki to tam był dobrobyt.   :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Mój ojciec to gospodarzył na siebie w 1989 więc pewnie już inne wspomnienia mógł mieć.  

W 1989 miałem 12 lat. Kolorowo nie było z tego co pamiętam, ale z tym zacofaniem bym polemizował. Właśnie w latach 80 wieś przechodziła z koni na ciągniki. Pod koniec tej dekady już praktycznie w każdym gospodarstwie był ciągnik. Wg mnie oni wówczas mieli ciężko, bo to przemiany ustrojowe, potem plan Balcerowicza, ale parli do przodu siłą własnego uporu i ciężkiej pracy. Znam przykład, kiedy gospodarz wziął kredyt na wesele córki. Miał 10 krów, które ładnie doiły i stwierdził, że nie będzie sprzedawał, żeby zrobić wesele a z mleka spłaci. Jak Balcerowicz namieszał, to 3 z tych 10 chłop wywiózł na same odsetki, a kapitał pozostał. Tylko nie wiem już dokładnie czy to były odsetki miesięczne czy roczne, ale raczej chyba roczne

Opublikowano (edytowane)

Ja tam fajnie wspominam lata 80 te w sklepach może mało było ale coś tam było a jak nie to na bazarze Różyckiego czy w Rembertowie lub pewexie. Rodzice nie byli bogaczami nie byli w partii ale ojciec miał poloneza jakiegoś mama malucha. Mięso było bo dziadkowie na wsi. Rodźcie z sąsiadami robili imieniny urodziny było wesoło. Od takiej strony relacji sąsiedzkich i ogólnie miedzy ludźmi oraz ludzie kościół było fajnie dużo lepiej niż dziś. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Leszy napisał:

Mitologie sobie stworzyli. Mój ojciec też zawsze gada, jaka to bieda była jak zaczynali gospodarzyć. 

Tylko, że to raczej było zacofanie w porównaniu do tego co się pojawiło potem. 

A dlaczego było zacofanie z dobrobytu 😂

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
Karol6130 napisał:

Lata 90 były bardzo dobre 

Szkoda że byłem jeszcze wtedy szczylem

Choć i na 2000 nie mogę narzekać 

Teraz ostatnie 8 trzeba było się umęczyć 

Dla kogo były dobre? Bo na pewno nie dla szarego Kowalskiego.

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

W każdym czasie ludzie mają jakieś pojedyncze tragedie i kłopoty, ale ogólnie w tych latach nie było wielkiej biedy, może i była gdzie były laski piaski i karaski, do tego 2-3 ha. A to mnie jacus oszukał jaki to tam był dobrobyt.   :P

Jacuś to A  a na centrum to alfabetu brakło 😉

Tragedii nie było głodny spać nie chodziłem, może to też mnie jakoś ukształtowało jako człowieka 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał:

Kurde nie ma normalnych ludzi w tym RSŻ

Niby kasa jest a samotni 

Ta Wiktoria to poszła dla sławy tak jak Magda (siostra mojego kolegi dwie wioski ode mnie)kilka edycji temu. 

Przed chwilą, Łolek napisał:

Tragedii nie było głodny spać nie chodziłem, może to też mnie jakoś ukształtowało jako człowieka 

Ja już nie te pokolenie, ale też trochę wiesz co przeszedłem i mimo że było ciężko to nie żałuję bo chociaż wartości jakieś sobie wypracowałem

Jak widzę tych młodych teraz to nie wiem czy chce mieć takie dzieci... Oby choć w połowie się udało wychować na dobrego człowieka....

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Łolek napisał:

No na pewno tak ludzie jedzenia nie marnowali jak teraz i po sklepach nie siedzieli żeby wszystko gotowe kupować bo się robić nie chce, dzisiejsze czasy to jest tragedia jak z jakiegoś powodu tego zabraknie, ludzie giną .

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

W 1989 miałem 12 lat. Kolorowo nie było z tego co pamiętam, ale z tym zacofaniem bym polemizował. Właśnie w latach 80 wieś przechodziła z koni na ciągniki. Pod koniec tej dekady już praktycznie w każdym gospodarstwie był ciągnik. Wg mnie oni wówczas mieli ciężko, bo to przemiany ustrojowe, potem plan Balcerowicza, ale parli do przodu siłą własnego uporu i ciężkiej pracy. Znam przykład, kiedy gospodarz wziął kredyt na wesele córki. Miał 10 krów, które ładnie doiły i stwierdził, że nie będzie sprzedawał, żeby zrobić wesele a z mleka spłaci. Jak Balcerowicz namieszał, to 3 z tych 10 chłop wywiózł na same odsetki, a kapitał pozostał. Tylko nie wiem już dokładnie czy to były odsetki miesięczne czy roczne, ale raczej chyba roczne

Zacofanie w porównaniu do dzisiejszych realiów. Dziadkowie(od ojca i mamy) pobudowali domy które stoją do dziś. Oborę dziadek stawiał w latach 70(chyba 1976) i też do dziś stoi i zastosowanie ma. I jeden i drugi miał c330 kupione z rynku wtórnego, i cały sprzęt potrzebny na ten areał.  Nie było więc to kompletna bieda, i zero od którego zaczynali rodzice. Zaś gadają jakby to nic nie było. Więc traktujemy to jak opowiadanie bajek o smokach dla wnuków na dobranoc ;)  

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

Zacofanie w porównaniu do dzisiejszych realiów. Dziadkowie(od ojca i mamy) pobudowali domy które stoją do dziś. Oborę dziadek stawiał w latach 70(chyba 1976) i też do dziś stoi i zastosowanie ma. I jeden i drugi miał c330 kupione z rynku wtórnego, i cały sprzęt potrzebny na ten areał.  Nie było więc to kompletna bieda, i zero od którego zaczynali rodzice. Zaś gadają jakby to nic nie było. Więc traktujemy to jak opowiadanie bajek o smokach dla wnuków na dobranoc ;)  

Ewolucja🤷...normalna rzecz. Wtedy był inny poziom wiedzy i technologii. Wielu rzeczy jeszcze nie wynaleziono. Np kto pomyślał w latach 80 o agregacie uprawowo-siewnym. Nawet w PGR-ach nie było. Kto miał prasę zwijającą. O owijarce o technologii sianokiszonki nie wspominając

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Leszy napisał:

W porównaniu do tego co mamy obecnie. 

A to zgadza się ,postępu nie zatrzymamy komu marzyło się powiedzmy 20 lat temu że  można pracować zdalnie łączność z całym światem przez małe ustrojstwo noszone w kieszeni 

A emotki mi się wcisnęła w stylu Radka 🫢

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Konną kosiarką w wielu regionach żniwa zbierali, wystarczy na yt dzienniki tv zobaczyć, u nas już wtedy snopowiązałki praktycznie nie były używane tylko kombajny, oczywiście w większości z SKR-u ale kombajny.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Desperado napisał:

Konną kosiarką w wielu regionach żniwa zbierali, wystarczy na yt dzienniki tv zobaczyć, u nas już wtedy snopowiązałki praktycznie nie były używane tylko kombajny, oczywiście w większości z SKR-u ale kombajny.

Zaczynasz jak Jacus gadać 😆 

Dobrej nocy marzycielom...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Łolek napisał:

A to zgadza się ,postępu nie zatrzymamy komu marzyło się powiedzmy 20 lat temu że  można pracować zdalnie łączność z całym światem przez małe ustrojstwo noszone w kieszeni 

A emotki mi się wcisnęła w stylu Radka 🫢

W 2009 lub 10 roku miałem Nokię 3510i takie ustrojstwo na klawisze co świecilo dookola. Rozmawiałem z jednym kumatym gościem, zadzwonił mój telefon. Odrzuciłem połączenie. A ten gość mówi do mnie tak "teraz nosimy telefon przy sobie, a nie latamy do sołtysa, żeby po pogotowie zadzwonić, a za parę lat będziemy w telefonach filmy oglądać, jeszcze nie wykorzystaliśmy nawet 1% możliwości krzemu, ale już wiemy, że są one niemal nieograniczone". Długo nie trzeba było czekać, żeby się jego słowa sprawdziły 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

Pierwszego bizona w prywatne ręce FMŻ sprzedała w 1989 roku. Wcześniej szły jedynie do PGR, SKR i innych państwowych "firm"

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Nie oszukujmy się, południe i wschód były mocno zacofane w porównaniu do wielkopolski czy północnych województw.

Lubelaki to do tej pory zacofane 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
Łolek napisał:

5 minut temu, Desperado napisał:

trudne czasy kształtują silnych ludzi ....

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

Gdzie to słyszałeś? bo u nas mieli nowe z początku lat 80-tych.

Widziałem film, na którym takie zdanie wypowiedział jeden z konstruktorów bizona. Mogli mieć, ale raczej kupione nowe, lecz używane. Bo takie manewry też się wówczas robiło. Pamiętasz zapewne słynny przydziały. Miał przydział, kupił nowego poloneza, pojechał na giełdę i sprzedał od ręki trzy razy drożej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v