Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał:

@Rolnik1973 ty w tym germańskim pługu masz zabezpieczenia  śrubowe od kamieni??

Jeśli nie to jak zapierdolisz tym spawanym dziobem w kamień to nic nie urywasz wyginasz chodzi o lemiesz?

Musiał by mieć kamienie...

Na terenach bagiennych mało bywa...

Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał:

Ale trzeba coś córce odłożyć, syn pewno dostanie gospodarstwo. Powiększyć do sensownych granic go nie zdołam. On będzie musiał traktować je jako dodatkową pracę. Więc te 60ha będzie takie akurat by po godzinach obrobić.

Naprawdę? Przewidujesz, że, 60ha to będzie ogródek do obsiania w ramach hobby?

Opublikowano
5 minut temu, MonteChristo napisał:

Jakby nie było kupca toby nie były horrendalne, bo teraz to i nawet "nierolnicy" się dopytują o ziemie również wielu rolników pozakładało pozarolnicze działalności i jest kasa np. u mnie znajomy jeden agroturystykę otworzył ma przemiał ma z tego co widzę, drugi auto laweta i ciągle kursuje, i jest kasa na 100k/ha, a o likwidacji hodowli i etatach już nie wspomnę, jest etat pewny pieniądz to można brać kredyt

Jest kasa bo się kręci. Gospodarka siądzie to i agroturystyka i przedsiębiorca nie będzie myślał o inwestycji w ziemię tylko utrzymaniu firmy

Ciekawe jaki procent ziemi u nas jest w posiadaniu rolników. Z uwagi na to że ciągle cena rośnie, ludzie kupują za każdą cenę bo stracić się nie da.

To tylko mój punkt widzenia. 

Sam kupowałem zawsze po wyższych cenach niż zazwyczaj w rejonie chodziło. Ale ja od zawsze był narwany na to. 

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

No nie wiem.

Patrząc na cenę ziemiopłodów, to trochę dziwne że drożeje...

A produkty na półkach tanieją jak ceny płodów spadają w dół

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Jest kasa bo się kręci. Gospodarka siądzie to i agroturystyka i przedsiębiorca nie będzie myślał o inwestycji w ziemię tylko utrzymaniu firmy

Ciekawe jaki procent ziemi u nas jest w posiadaniu rolników. Z uwagi na to że ciągle cena rośnie, ludzie kupują za każdą cenę bo stracić się nie da.

Sam kupowałem zawsze po wyższych cenach niż zazwyczaj w rejonie chodziło. Ale ja od zawsze był narwany na to. 

w Niemczech ziemia średnio po 180 tys zł a to blisko nas, u nas to samo co w Niemczech zawsze tylko z opóźnieniem. sam mówisz że kupowałeś i jak wrzucasz fotki to dachy jakie porobione obejście ładne każdy chciałby tka żyć więc jak widać kupowanie drożejącej jest ok. buraki w 3 sezony dały 45tys zysku z ha więc dać 150 tys za taką ziemie to dużo? 

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

No jest, struktura areału 50/50, albo i więcej na dzierżawy

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Jak się coś nie zmieni w polityce Europejskiej to tak. Ostatnie dwa lata pokazują dobitnie że w zbożówce to mało. A w jagodowych polityka koncernów jest oparta na finansowaniu rozwoju ukrainy. W tym roku wymroziło ich ponoć bardziej jak Polskę co dało lekki oddech nam, ale dwa lata urodzaju pokażą gdzie jesteśmy.

No i przed nami jest jeszcze południe Europy że zbiorami 3-4 tyg wcześniejszymi.

Skazani jesteśmy na oczekiwanie , że nie uzupełnią zapasów na Ukrainie,  Węgrzech czy Serbii 

Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

Wszystko na to wskazuje że bez wysoko dochodowej  hodowli tak będzie 

3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

w Niemczech ziemia średnio po 180 tys zł a to blisko nas, u nas to samo co w Niemczech zawsze tylko z opóźnieniem. sam mówisz że kupowałeś i jak wrzucasz fotki to dachy jakie porobione obejście ładne każdy chciałby tka żyć więc jak widać kupowanie drożejącej jest ok. buraki w 3 sezony dały 45tys zysku z ha więc dać 150 tys za taką ziemie to dużo? 

Wiesz jaka jest cena ziemi na wschodzie niemiec?

Opublikowano

Czyli u nas zysk, jak połowie świata noga się powinie...

Jak się coś nie zmieni w polityce Europejskiej to tak. Ostatnie dwa lata pokazują dobitnie że w zbożówce to mało. A w jagodowych polityka koncernów jest oparta na finansowaniu rozwoju ukrainy. W tym roku wymroziło ich ponoć bardziej jak Polskę co dało lekki oddech nam, ale dwa lata urodzaju pokażą gdzie jesteśmy.

No i przed nami jest jeszcze południe Europy że zbiorami 3-4 tyg wcześniejszymi.

Skazani jesteśmy na oczekiwanie , że nie uzupełnią zapasów na Ukrainie,  Węgrzech czy Serbii 

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Biedy na razie nie odczułem, choć żyję skromnie i kalkulator w głowie w stanie ON non stop.  kredytów nie mam,  górka spora odłożona. Ale to nie zwalnia mnie z myślenia o przyszłości i analizowania za I przeciw.

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Czyli u nas zysk, jak połowie świata noga się powinie...

Do zysku to daleko, chodzi najpierw o zbyt. Od dawna się mówiło o tym, a teraz przyspieszyło po akcji Putina i covidzie. No i sam widzisz że unia chce u nas ograniczać produkcję nakazami zakazami, zalewać tereny...

Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

No to trzeba iść do roboty,a pole obrobić po godzinach.

O to chodzi, jak już ludzi wywłaszczą to będą jebać dla korporacji za miskę ryżu, i będzie k**wa amerykański sen 🤣

Opublikowano

Biedy na razie nie odczułem, choć żyję skromnie i kalkulator w głowie w stanie ON non stop.  kredytów nie mam,  górka spora odłożona. Ale to nie zwalnia mnie z myślenia o przyszłości i analizowania za I przeciw.

każdy i nas ma zakodowane narzekanie a prawda jest taka że przez 20 lat dorobiliśmy się jak żadna grupa zawodowa,mamy ogromne majątki, kapitał który na nas pracuje, nic tylko spokojnie się rozwijać. najlepsze czasy żeby żyć 

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

@Łolek ubił a ja muszę napitalać 😉

inbound4394038938611016480.jpg

Dobrze robisz👍 . Odpadu nie powinno być nawet jak od razu rozpoczniesz . A to że innym się nie chce robić to nie patrz na to .Potem dają spleśniało kiszonkę i weterynarz cały czas odwiedza.           Obsypnik może i dobry ,ale może podziurawić folię kamieniami.🤔 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v