Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Żeby dostać to trzeba z 24 godziny w kolejce koczować pod gminą, u .nas tak było 

Sam wymieniałem kocioł na dotację, nawet minuty w gminie nie byłem, tylko u mnie ten najmniejszy zwrot w związku z za dużymi dochodami ... 30% chyba, ale poszło na wszystko, kocioł, zasobnik, sterowanie, pompki, mieszacze itp

4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Fotowoltaike to widzę mają 

Fotowoltaikę mam na 25% zwrotu w podatku rolnym, też bez tabliczki. Na tą tabliczkową bym się nie załapał, za duże dochody ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Żeby dostać to trzeba z 24 godziny w kolejce koczować pod gminą, u .nas tak było 

Oki.

Rozumiem.

...nie opłaca się...

Za jakiś czas się obudzisz...ale to tak za dwadzieścia lat...

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taa, płacą, 20zł/h netto + miska ;) To byś musiał z 30h dziennie robić na te 600zł, przy jabłku nikt na akord nie płaci żeby takie stawki wykręcić.

Nawet gdybyś robił 12 godzin dziennie to by musiało być 50zł/h, stawki nierealne, od 18 do 24 zł/h w tym roku u mnie w okolicy przy rwaniu płacą, wszystko zależy czy z wyżywieniem czy bez itd.

ale miastowych taki artykuł wk***i, i o to pismakom chodzi

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

A oki...

Nieroby chętnie Cię w tym zastąpią...

Kiedyś....a nie ważne...

A uj niech biorą, ja nie potrzebuje niemieckiej kasy i tabliczek na domu z chujni logo 

,,składkę i tak dajesz tylko nie pijesz, 😛🤣🤣🤣

Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Sam wymieniałem kocioł na dotację, nawet minuty w gminie nie byłem, tylko u mnie ten najmniejszy zwrot w związku z za dużymi dochodami ... 30% chyba, ale poszło na wszystko, kocioł, zasobnik, sterowanie, pompki, mieszacze itp

Fotowoltaikę mam na 25% zwrotu w podatku rolnym, też bez tabliczki. Na tą tabliczkową bym się nie załapał, za duże dochody ...

Możliwe, nie interesuje mnie to nie wnikam za bardzo w takie tematy 

Opublikowano
37 minut temu, GRZES1545 napisał:

Serio tyle płacą przy zbiorach jabłek?

600 zł dniówki to za mało. Sadownicy są załamani https://www.money.pl/gospodarka/600-zl-dniowki-to-za-malo-sadownicy-sa-zalamani-7069484534164288a.html

Porób tak kilka dni to sam stwierdzisz za za taki zapierdziel to w sam raz 

36 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taa, płacą, 20zł/h netto + miska ;) To byś musiał z 30h dziennie robić na te 600zł, przy jabłku nikt na akord nie płaci żeby takie stawki wykręcić.

Nawet gdybyś robił 12 godzin dziennie to by musiało być 50zł/h, stawki nierealne, od 18 do 24 zł/h w tym roku u mnie w okolicy przy rwaniu płacą, wszystko zależy czy z wyżywieniem czy bez itd.

Placą 😉

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

No widzisz, a ja wnikam, w sumie to prawie 25tys PLN, które mam na hobby, bo tyle by starczyło spokojnie na mój motocykl i ciuchy, a ty nie masz tych pieniędzy bo się nie chce wniosku wypełnić ... Kocioł i tak miałem do wymiany, fotowoltaikę i tak bym założył...

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Oki.

Rozumiem.

...nie opłaca się...

Za jakiś czas się obudzisz...ale to tak za dwadzieścia lat...

Nic nie będe się budził,na maszyny  też złotówki nie wziąłem i żyje 😉.Właśnie jesteś w trakcie remontu całej kotłowni , jeszcze przed zimą wymiana części okien i też zrobię za swoje 

To zostaję blachę na dachu zmienić i docieplić , parę byków się sprzeda i ogarnę 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Frutiland płacy na akord. Zbierają wszystko 

A Ci biznesmeni xD Kiedyś mieli obok mnie dzierżawy, to chwast większy od pszenicy był ...

Dobry kolega raz rwał na akord i powiedział że nigdy więcej ... Niby tłumaczysz, pilnujesz, a i tak poobijane ...

Opublikowano
43 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ja im nie żałuję,niech mają 

Fotowoltaike to widzę mają 

Tak samo ja. Pierdyle te ich dotacje, tabliczki i kontrole.

• Like 4
Opublikowano

14 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Marcin, ja dają to bierz a jak biją uciekaj 😉

Nawet nie wiem czy mi się należy na jednoosobowe gospodarstwo 

,,czyste powietrze,, liczą się wszyscy domownicy...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Nic nie będe się budził,na maszyny  też złotówki nie wziąłem i żyje 😉.Właśnie jesteś w trakcie remontu całej kotłowni , jeszcze przed zimą wymiana części okien i też zrobię za swoje 

To zostaję blachę na dachu zmienić i docieplić , parę byków się sprzeda i ogarnę 

No oki...

Tylko po co darować coś komuś, skoro to o Tobie jak najbardziej i to legalnie przysługuje.

Na gospodarce każdy grosz się liczy...

Warto o te pieniądze się postarać, skoro są...

Tak na przykład...no weź nie bierz teraz dopłat, jak każdy bierze... To takie samobójstwo jak tych ha trochę ..

Nie e będę Cię pouczał, bo to ty nagrody dostajesz...

Jednak pieniądze, to pieniądze...

Może m zdaniem łatwiej coś wypełnić, niż na te pieniądze coś uhodować ..sprzedać . Zwłaszcza przy obecnych...zyskach ..

Ale to tylko moje zdanie...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Tak samo ja. Pierdyle te ich dotacje, tabliczki i kontrole.

Ale jakie kontrole, czego się bać, z ARiMR jak byli to tabliczki na maszynach, rejestr ŚOR i agrotechniczny, cała kontrola. O rzeczach typu kwit na opryskiwacze i badania tychże nie piszę bo to i tak musisz mieć ...

Z fotowoltaiki tylko kobitka z gminy przyjechała zobaczyć czy na prawdę są, 5min i po kontroli ...

Opublikowano

13 minut temu, slawek74 napisał:

,,składkę i tak dajesz tylko nie pijesz, 😛🤣🤣🤣

Czasami lepiej dać składke a nie pić z niektórym towarzystwem 😛

tylko w tym przypadku głowa boli tego co nie pije...🙋‍♂️😁

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

U mnie do wymiany pieca 5tys do oczyszczalni 80%max 15tys złożyłem bo dlaczego by nie, bez tabliczek tylko wniosek i faktury 

Za te pieniądze warto i przez miesiąc codziennie do gminy jeździć 

Jeśli jest możliwość korzystaj 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v