Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Rolnik1973 Składka KRUS uzależniona jest od minimalnej emerytury, więc nie gadaj głupot. Prędzej mogą nas do ZUS przenieść, wtedy będzie problem, bo będziesz nadal płacił 2 tony zboża, ale miesięcznie, za jedną osobę ...

Przy tych emeryturach co są obecnie z KRUS składka jest śmiesznie niska ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Za rok będzie 1600 na kwartał za 2 osoby 

Ciekawe czy w tym roku tyle nie będzie, bo składki podniosą dopiero od 2 raty ... Już jest 1300 ... Ostatnie kilka lat to było rekordowe podnoszenie składki KRUS. I na razie jest to tylko efekt działań twojej ukochanej partii. Emeryturę minimalną na 2024 też ustalili, a więc i wzrost składek KRUS w 2024 będzie efektem ich rządów ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

I już 100 składek będziesz miał 

Mało zabraknie. 

Do 67 roku jeszcze doskrobie, a narazie się pobyczyć na zusie 🤣

Opublikowano
10 godzin temu, radekz200 napisał:

@Pafnucy12 dużo peletu wypaliłeś ? bo ja 12 worków w 8 

10 godzin temu, radekz200 napisał:

co Ty na to? 

IMG_5120.jpeg

Defro u tak dużo spalasz? 

Słabo ocieplony czy okna ujowe?  Na ekogroszek defro u szwagra montowaliśmy to średnia połowę mniej tego ci u Ciebie na tydzień.  127m² podłogówka 100% 

Opublikowano
36 minut temu, Łolek napisał:

🙋‍♂️🤝

-4 bez wiatru, wieczorem trochę śniegu dosypali

@Qwazi serdeczne życzenia z okazji imienin 🍻

U mnie -6°, też nie wieje i też troszkę śniegu przybyło...

Dziękuję 🍻...nie wiem, czy jest tu mój imiennik lub Henio, jeśli są to najlepszego dla nich...

Opublikowano
12 godzin temu, jacor73 napisał:

Długo żyjesz ale jeszcze mało wiesz. Po wioskach wieści szybko się niosą, ale w miastach pełna anonimowość i pleban musi się na prawdę postarać, żeby parafianie dowiedzieli się o jego "wyskokach"

Dla mnie nikt za darmo nic nie daje, dlatego nie widzę powodu dla którego i plebanowi musiałbym dawać, niech uczciwie zapracuje, to i kasę będzie miał. Nie wiem czy wiesz, ale większa część tej Twojej kolędy idzie na utrzymanie darmozjadów w całej kurii.

,,Błądzisz ,synu błądzisz '' . To i policjant ten z drogi to darmozjad ,i żołnierz w czasie pokoju także ,i ten co odśnieża też ,bo śnieg i tak zginie  ,I elektryk jak nie ma wichury i nie ma wyjazdu ,i strażak jak nie ma ,,wyjazdu''  .  Mówisz długo żyję i mało wiem ,to prawda ,bo ,,im więcej wiem to wiem że mniej wiem ''  . Popytaj miastowych co sądzą o krusie ,co sądzą o dopłatach ,o pieniądzach na restrukturyzację rolnictwa ,o dopłatach na paliwo ,o suszowym .  Ty jesteś w temacie to wiesz trochę o co chodzi ,a oni biorą wiedzę z informacji w mediach ,tak jak Ty wypowiadasz się o stanie duchownym , tak oni gotowi Cię zachlastać za te pieniądze . Ale czy wszyscy miastowi tak na rolnika sadzą ,otóż nie ,jak trochu oczy przetworzy to trochę informacji złapie niezależnych .  Robisz nagonkę na kościół ,Jako instytucję ,czy akurat na tych duchownych co poblądzili  . A skąd wiesz że pobłądzili ,może mają w tym ,,'' wyższy plan .  Czy pułkownik w wojsku tlumaczy się szeregowemu dlaczego taki rozkaz wydał ,czy szef firmy tłumaczy się pracownikowi dlaczego tak a nie inaczej postępuje . A może celowa zagrywka by zmylić przeciwnika ,zobaczyć jak się zachow a . Dlaczego Putin wysyła rakiety nad Polskę i zawraca ,     co może tłumaczy się z tego ? . Czy wyciąga wnioski .    W Naszym świecie jest zbyt dużo oszustwa ,i zakłamania ,i nie odbierając ziarno od plew wrzucamy wszystko do jednego kotła . Wrzuć całego prosiaka do kotła i ugotuj ,przecież ze świnki dobre mięsko  ,a co wyjdzie za strawa ,gówniana ,a wystarczy z początku wysilić się i przesortować no nie  ? . Ludzie starsi ,może mądrzejsi ,może glupsi ,może nie nadążają za ,,cywilizacją'' ,ale więcej doświadczyli , ale tak ,,nie srają ogniem''  bo to co wydaje się oczywiste ,nie zawsze oczywiste pozostaje .          Koniec wykładu ;)

• Like 9
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, konteno napisał:

bedziesz wierzchem jeździć po lesie jak Romuald

ale to lekka praca musi być , z motyką nikt nie pójdzie warzywo pielić czy przy piecu z fajerkami się kręcić ognia pilnować 

Rękawice, kapelusz, opalacz, jakąś fajna muza i 4 ary ogarnięte 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Panie tusku

Gdzie jest P0liwo P0 5.19

Jesteś już premierem

Może być na priw jak się wstydzisz

Poczytał af i pomyślał jondery i volva kupują to znaczy bidy nie ma  to i 6,15 zapłacą 

• Like 1
  • Haha 5
Opublikowano
1 minutę temu, Buszmen11 napisał:

Pany traktory na strajk polerować a nie o rudym opowiadać.

Z 5 cm białego spadło, trza iść odgarniać i zasuwać na robotę. Chłopaki czekają na imieninową.

To ty też Mariusz 🤔, to najlepszego 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Coś się zaczyna dziać?

Z czym? Po co do plewienia muzyka, opalacz i rękawice? Z tych rzeczy co wymieniła to tylko kapelusz. I porządne buty i skarpety coby się ziemi nie nasypało. Dobra jakaś koszula żeby karku nie spaliło. Portki to już zależnie od temperatury otoczenia.

Opublikowano
2 minuty temu, Buszmen11 napisał:

Pany traktory na strajk polerować a nie o rudym opowiadać.

Z 5 cm białego spadło, trza iść odgarniać i zasuwać na robotę. Chłopaki czekają na imieninową.

Tylko nowymi germańcami

Żeby Tusk zobaczył jak przez 8 lat się rolnictwo rozwinęło 

A tera je🔨ią tuska germańcami

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, kizak napisał:

Koniec wykładu ;)

Ament, może on jest takiego pokroju jak ci z których Ulman się naśmiewa że dla nich praca to tylko przewalanie gnoju widłami, lub kopanie rowu rydlem (jeśli kto wie co to)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v