Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, gregor1284 napisał:

Braki w edukacji...

I to znacząco znaczne 🤷...

9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Powiem Tobie że nie mogłem trafnie napisać, aż wygoglalem jak to poprawnie.

Ja wiedziałem, że to rodzaj nijaki a nie męski, jak napisał Sławek, a pod kątem ortografii wydawało mi się, że właściwe będzie "on". Jak widać się pomyliłem🤷...

A tak z ciekawości przy chomątach były u Was podogonia? U nas jeden gospodarz tylko używał, to nie miał 

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

No i znowu wydał ja dziś pieniądze 

Na wsi cały czas wydatki

Ale dobrze że wiosna niedługo to zielony kolor uspokoi 

Pokazuj prędko ten kolor👀

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał:

A tak z ciekawości przy chomątach były u Was podogonia? U nas jeden gospodarz tylko używał, to nie miał 

Jasne że tak.

No jak hamulce na 4 włączyć?

Bez, z góry np zrywało by chomąto. Jest jeszcze popręg jak tzw oloble, ale bez podogonia żadnej uprzęży niecwidzialem.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, slawek74 napisał:

a byk to dzisiaj pojechał do kolegi z forum a raczej byczek...

Gdzie Ty tu z tym byczkiem🙆...łodpowiadaj komu chomąto zakladaleś 8 do pługa żeś go zaprzęgał 🤔...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

A zarobił?

Całe 5000

Jeden co za jałówkę dawał 800 a ja chciałem 1100 dziś po  10 dniach się namyślił i dzwonił czy aktualna 

Nie zdążyłem spytać czy dorosła do ceny czy nie było co kupić 

Pewnie to drugie

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Jasne że tak.

No jak hamulce na 4 włączyć?

Ano widzisz. Na tyle to u nas niepopularne, że nawet nie widziałem. To i puśliska musiały być🤔

Opublikowano
Qwazi napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

a byk to dzisiaj pojechał do kolegi z forum a raczej byczek...

Gdzie Tu tu z tym byczkiem🙆...łodpowiadaj komu chomąto zakladaleś 8 do pługa żeś go zaprzęgał 🤔...

a myślisz że pamiętam 🤔 w 1990 ojciec gniadą sprzedał... a ja buty dzisiaj zamówił i szukam sponsora bo na vat brakuje 🤭

Opublikowano

Jeszcze kto zauroczy

Wstążkę przywiąż...

...dokładniej?

Na zdjęciu, które Sławek wstawił, te pionowe paski z kółkami na lejce

Opublikowano
Qwazi napisał:

Jeszcze kto zauroczy

Wstążkę przywiąż...

...dokładniej?

Na zdjęciu, które Sławek wstawił, te pionowe paski z kółkami na lejce

🙋‍♂️ ja nic nie wstawiał...

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

A popręg to przy siodle, w uprzęży podpinka

Nie jestem aż tak obeznany z nazewnictwem.

Robiłem trochę końmi to pamiętam co tam plus minus było i za co odpowiadało.

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

🙋‍♂️ ja nic nie wstawiał...

🙋Sorry, to Desperado wrzucił te szory, a Ty cytowałeś..

5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Nie jestem aż tak obeznany z nazewnictwem.

Robiłem trochę końmi to pamiętam co tam plus minus było i za co odpowiadało.

U mnie to nazewnictwo w głowie siedzi, bo ŚP dziadek z ojcem cały czas używali i zostało. Poza tym lubię...

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

ołoble odosy sztelwaga i orczyk a jak ten łańcuch się nazywał na którym był szlauf pomiędzy ołoblami do wstecznego 🤔

Z tego coś tu wymienił po naszemu tylko orczyk🤷...no i może jeszcze sztelwaga, chociaż nazywali to w skrócie, waga...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kantar, uzda, wędzidło, naszelnik, puszorek, postronki, podogonica, lejce, dyszel, łańcuch do dyszla, orczyk, waga, chyba wszystko. A i czasem klapki przy uździe, ale nazywało się  to okulary.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v