Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Serio. Tak było. Ta jałówka to jest teraz mama tego montka i świetna mlecznica.Handlarz powiedział, że babcia miała dużo zwierząt a już nie dawała rady i wszystko takie zagłodzone miała. Ja to kupowałem zdalnie. On, że już ma ją obiecaną komuś, a za dwa dni dzwoni, że tamten obejrzał i nie chce, to mi ją przywiezie. Gdy ją wyciągnął z auta to aż se nogi pode mną ugięły, ale była sympatyczna to wziąłem. Szkoda, że nie zrobiłem wtedy zdjęcia, miałbś porównanie, że te soltysowe całkiem nieźle. Możesz sobie wyobrazić 10 msc i 180 kilo

Nie wierzę w worek śruty i dwa ziemniaków 🤷...taka sztukę trzeba futrować i dobrze bilansować. Dlatego bym tego nie kupił, bo mi się zwyczajnie nie chce nad tym chodzić 🤷...

11 minut temu, radekz200 napisał:

kurła zamiast napisać że wziął 2 cielaki to się bawisz w jakieś procenty jak przy stadzie 100 krów 😂😂👍

4

10 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Uj z twoimi kilami. Gadaj ilu dniowe. Przeliczę przez sznurek

Dej spokój z tym sznurkiem, bo się jeszcze kiedy przez pomyłkę, na nim powiesisz🤦

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

OK. Ale można się dalej kolegować a interesy robić z innymi. Bo co to za kolega, jak jestem stratny. Chociaż on może uważać, że płaci dobrze

Ale to Ty jesteś stratny, nie ja...i to na moich cielakach...których nie kupiłeś 🤭

1 minutę temu, Kowalsky30 napisał:

Oczy się jej śmiały i była taka żywotna radosna

Zaczynam Cię podejrzewać 🤭

Żywotna, radosna i zabidzona, że aż Ci się nogi ugieły...Rochu proszę Cię 🤦

Opublikowano

Ale po co? Nikt  nigdy nie chciał ważyć. Ostatni tylko spojrzał przez drzwi do obory i płacił

Dlatego Ci mówię, szanuj tych wariatów...

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Nie wierzę w worek śruty i dwa ziemniaków 🤷...taka sztukę trzeba filtrować o bilansować. Dlatego bym tego nie kupił, bo mi się zwyczajnie nie chce nad tym chodzić 🤷...

Wszystkie inne karmię samym sianem, ale nie zgnitym jak ty tu wstawiałeś, tylko z niezalanym, albo z ostrewek, ale też nie z takich co tydzień do nich leje. Najpierw 5-6 miesięcy siano i mleko. Potem same siano

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Qwazi napisał:

Dej spokój z tym sznurkiem, bo się jeszcze kiedy przez pomyłkę, na nim powiesisz🤦

Raczej mi chodzi o konkretną liczbę dni, bo częściej niż że sznurka cenę wyliczam właśnie, ze względu na długość odpoju i trochę też jak duży się urodził

8 minut temu, Qwazi napisał:

Dlatego Ci mówię, szanuj tych wariatów...

Tak jak pisałem, wszystko się okaże jesienią. Może się i zdarzyć, że więcej nie przyjadą. A jeśli tak to ja już zadbam o odpowiednią oprawę

6 minut temu, soltys48 napisał:

To już wiesz jakiej dziewuchy szukać, chyba że już ta krowa Cię zadawala 🤭

Wolę krowę niż się użerać z jakąmś głupią, co nawet przez neta się obraża

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano

Wszystkie inne karmię samym sianem, ale nie zgnitym jak ty tu wstawiałeś, tylko z niezalanym, albo z ostrewek, ale też nie z takich co tydzień do nich leje. Najpierw 5-6 miesięcy siano i mleko. Potem same siano

I tej 180 kilowej, co miała 10 miesięcy też dawałeś mleko🤔...

Rochu ja mam bydło i je karmię 🤷... osobiście 🤷...

Raczej mi chodzi o konkretną liczbę dni, bo częściej niż że sznurka cenę wyliczam właśnie\, ze względu na długość odpoju i trochę też jak duży się urodził

Coś mi tu nie ryksztosuje...w końcu mierzysz tym sznurkiem, czy nie mierzysz...mimo wszystko polecam ważenie...na wadze🤷...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kowalsky30 napisał:

co nawet przez neta się obraża

Po prostu cię ignoruje...

Dziewczyny na siano z ostrewek nie polecą...😆

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Wolę krowę niż się użerać z jakąmś głupią, co nawet przez neta się obraża

I tu Masz mój szacunek 

Za tę szczerość...mój też

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

I tej 180 kilowej, co miała 10 miesięcy też dawałeś mleko🤔...

Rochu ja mam bydło i je karmię 🤷... osobiście 🤷...

Coś mi tu nie ryksztosuje...w końcu mierzysz tym sznurkiem, czy nie mierzysz...mimo wszystko polecam ważenie...na wadze🤷...

Raczej handlarze pytają przez telefon ile ma w sznurku, albo czasem sami mierzą. Ja ten sznurek traktuję jako ciekawostkę. Dla mnie może nie istnieć. Najważniejsza jest liczba dni/tygodni

• Haha 1
Opublikowano

Raczej handlarze pytają przez telefon ile ma w sznurku, albo czasem sami mierzą. Ja ten sznurek traktuję jako ciekawostkę. Dla mnie może nie istnieć. Najważniejsza jest liczba dni/tygodni

Dziwnych masz tych handlarzy...nie spotkałem jeszcze takiego🤷...

Opublikowano

No jak nie chcę nic spuścić to biorą sznurek i mi pokazują, że tyle i tyle waży. Jak cenę akceptują to kupują bez mierzenia. Doświadczony handlarz ma wagę w oczach

12 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Po prostu cię ignoruje...

A nie o tej mówię. W ogóle tak stwierdzam i wyciągam właściwe wnioski. 

Opublikowano (edytowane)

Żeby mieć orientację w wadze, to trzeba ważyć... wagą 🤷 

Dlatego Ci napisałem, że jeśli się pomyliłem na swoich to w górę, bo te akurat ważone nie były. A zważyć cielaka to jest żaden problem 🤷...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Jakby nie ważyły tyle to by nie brali. Nawet pojęcia nie mam ile warte kilo cielęcia. A jak przeliczę przez liczbę dni to margines blędu wynosi 100 na  całym cielaku

Liczy się to co w garści

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

A zważyć cielaka to jest żaden problem 🤷...

Jeszcze się nie zdarzyło, żeby któryś chciał ważyć. Mi to też do niczego niepotrzebne. Nawet zaufania do czyichś wag nie mam

Opublikowano
47 minut temu, Karol6130 napisał:

Dojdzie jeszcze tył i na słupek coś lepszego

Ja bym chętnie założył jeszcze dwa szperacze na przód, ale nie wiem czy alternator mi wyrobi.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Jakby nie ważyły tyle to by nie brali. Nawet pojęcia nie mam ile warte kilo cielęcia. A jak przeliczę przez liczbę dni to margines blędu wynosi 100 na  całym cielaku

Liczy się to co w garści

Przecież wyżej napisałem ceny🤷...

Jeszcze się nie zdarzyło, żeby któryś chciał ważyć. Mi to też do niczego niepotrzebne. Nawet zaufania do czyichś wag nie mam

Bo się waży na swojej...u mnie jedynie ten, który odbiera na rzeź ma wage na samochodzie i to jest auto z ubojni🤷...

Poza tym na niskich wagach małe niebezpieczeństwo oszustwa przy ważeniu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v