Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Koło mnie też to samo. Wieś z 1300-1400 mieszkańcami z początkiem roku uzyskała prawa miejskie. Ii od razu w tym mieście Biedronka powstała 😁😆

O jaki rozwój. A wej 

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Porozmawiajmy o tym. Znaczy czemu o tym gadać nie chcesz?

O tym lepiej nie rozmawiajmy 

Opublikowano
7 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Koło mnie też to samo. Wieś z 1300-1400 mieszkańcami z początkiem roku uzyskała prawa miejskie. Ii od razu w tym mieście Biedronka powstała 😁😆

Tu wedle Wikipedii 900 mieszkańców. Fakt że od XVw Sienno miało prawa miejskie, no ale tylko dlatego zmieniać szyldy pieczątki dokumenty... 

Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

no myśmy u niego byli tylko raz, żeby zamówić, póki co ma być parę dni obsuwy z terminem, jak odbierzemy to ci powiem czy godny polecenia

Marek @Łolek mówi że to jego jakaś rodzina, 

Jak coś podpadł to go nie znam, a jak dobrze to rodzina 😉

Znam go długo i nie słyszałem żeby kogoś oszukał 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Jpdl, właśnie się dowiedziałem że moja rodzinna miejscowość ponownie miastem została. I na co to komu? Mam tam 8,5ha to zaraz podatki wyebią w kosmos.

Jaki dureń to zleca i zatwierdza? Sienno miasto, Solec miasto no i Cepielów miasto🤦‍♂️

Ja rozumiem że urzędnicy mają w tym swój prywatny interes bo pensje pewno w górę, ale co dalej? Na uj te miasta, gdzie zero przemysłu i zakładów pracy, tylko rolnictwo i resztki hodowli obrębie miasta?

jesteś z miasta? 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

wg. prawa wymagania to minimum 2000 mieszkańców żeby się starać o prawa miejskie z tego co pamiętam

Po przywracali prawa miejskie tym wioską co kiedyś były miastami. Kiernozia też kiedyś miała prawa miejskie.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, 6465 napisał:

Po przywracali prawa miejskie tym wioską co kiedyś były miastami. Kiernozia też kiedyś miała prawa miejskie.

sprytne, zamiast wznowić linie autobusowe do miasta to dorobili więcej miast żeby ludzie mieli bliżej😂

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bratrolnika napisał:

sprytne, zamiast wznowić linie autobusowe do miasta to dorobili więcej miast żeby ludzie mieli bliżej😂

Nie ma co się śmiać, z Kiernozi to chyba najbliżej Sanniki, jakieś 12 km, a Sanniki też jakimś wielkim miastem nie są. Łowicz, jakieś większe miasto z Kiernozi to ponad 20km. Potem będzie jakiś Gostynin albo Płock, ale to już z 40km ...

W sumie Iłów w naszym powiecie ma podobne połączenie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie ma co się śmiać, z Kiernozi to chyba najbliżej Sanniki, jakieś 12 km, a Sanniki też jakimś wielkim miastem nie są. Łowicz, jakieś większe miasto z Kiernozi to ponad 20km. Potem będzie jakiś Gostynin albo Płock, ale to już z 40km ...

W sumie Iłów w naszym powiecie ma podobne połączenie ...

bo ty my tutaj mamy wszędzie blisko, do tego w każdą stronę dobre drogi, gdzie byś nie chciał to chwila moment i jesteś, jechać gdzieś dalej to inny świat

tak samo pomyśl jak jest ze stacjami paliw, co parę km stacja

i potem człowiek jedzie gdzieś dalej, i się okazuje że do najbliższej stacji paliw jest kilkanaście km, albo że główna droga do miasta prowadzi 14km szutrem, z czego 6km przez las

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, bratrolnika napisał:

bo ty my tutaj mamy wszędzie blisko, do tego w każdą stronę dobre drogi, gdzie byś nie chciał to chwila moment i jesteś, jechać gdzieś dalej to inny świat

U nas to bardzo dobre połączenie, Warszawa w godzinę, Łódź w 1h15 min, A2 w Wiskitkach albo Nieborowie, zależy gdzie się jedzie, do A1 też niedaleko. S7/S8 też w sumie blisko bo Mszczonów/Grójec albo Płońsk/Warszawa jak się na północ jedzie. Płock też się w godzinę zrobi spokojnie ...

• Like 1
Opublikowano

No i rano z Sochaczewa do Warszawy każdy pociąg pełny ludzi. A po południu spowrotem.

Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Człowiek biedny a tu go jeszcze obierają! Oddaj szczaw! Bandyto!

A śmiejta się, ja tą zupę bardzo lubię. 

Zupa zjedzona ,kawa się dopija i palić auto i w drugą stronę. Jak są małe dzieci to człowieku nie odpoczniesz. Ale z Piotrem bym się nie zamienił.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

No i rano z Sochaczewa do Warszawy każdy pociąg pełny ludzi. A po południu spowrotem.

A jak na Sochaczew wjeżdża ten z Łowicza to nie ma co miejsca szukać w tym pociągu ;) 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

U nas to bardzo dobre połączenie, Warszawa w godzinę, Łódź w 1h15 min, A2 w Wiskitkach albo Nieborowie, zależy gdzie się jedzie, do A1 też niedaleko. S7/S8 też w sumie blisko bo Mszczonów/Grójec albo Płońsk/Warszawa jak się na północ jedzie. Płock też się w godzinę zrobi spokojnie ...

o tym dokładnie mówię, do Kielc 2 godziny, nad morze 3 godziny, Warszawę jak na A2 nie a korków to w 40 minut robię, w którą stronę byś się nie chciał udac to jest dobra droga, praktycznie zawsze eSka lub autostrada

zobacz ile po starej dwójce jest stacji paliw pomiędzy Sochaczewem a Łowiczem, a pojechać gdzieś dalej i się okazuje że stacja od stacji 20km, kiedyś jak z wakacji wracaliśmy to już myślałem że stacji nie znajdziemy i pchać będzie trzeba

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

A jak na Sochaczew wjeżdża ten z Łowicza to nie ma co miejsca szukać w tym pociągu ;) 

5 minut temu, 6465 napisał:

jak zastanawialiśmy się gdzie się budować to ojciec mówi: przecież masz działkę koło stacji, czego chcieć wiecej, no to się pobudowaliśmy, przez osiem lat z trzy razy pociągiem jechałem, ale fakt że z buta 3 minuty mam na peron, i u mnie jeszcze jak wsiądziesz w pociąg to możesz wybierać sobie gdzie chcesz usiąść

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

zobacz ile po starej dwójce jest stacji paliw pomiędzy Sochaczewem a Łowiczem, a pojechać gdzieś dalej i się okazuje że stacja od stacji 20km, kiedyś jak z wakacji wracaliśmy to już myślałem że stacji nie znajdziemy i pchać będzie trzeba

Kamil Kopeć opowiadał jak z dziewczyną z Gdańska wracał i mu paliwa brakło. Zostawił ją w aucie na awaryjnym był gotów przez siatkę skakać do najbliższych zabudowań a tam dziura w siatce była. Gość za bańkę 5l skasował go na 100zl.😁

• Haha 3
Opublikowano

Kamil to ogólnie jest dobry agent, a przynajmniej kiedyś był

aczkolwiek po autostradzie to jeszcze stacje są, jak ci się rezerwa zaświeci to do stacji dojedziesz

gorzej jak się jakimiś wojewódzkimi i niższymi drogami przemieszczasz

Opublikowano
19 minut temu, 6465 napisał:

A śmiejta się, ja tą zupę bardzo lubię. 

Zupa zjedzona ,kawa się dopija i palić auto i w drugą stronę. Jak są małe dzieci to człowieku nie odpoczniesz. Ale z Piotrem bym się nie zamienił.

A gdzie ja się śmieje? Ja lubię szczaw ale taki dziki a nie hodowlany. Poproś małżonkę niech Ci z pokrzyw zupę ugotuje 

Opublikowano
33 minuty temu, bratrolnika napisał:

i potem człowiek jedzie gdzieś dalej, i się okazuje że do najbliższej stacji paliw jest kilkanaście km, albo że główna droga do miasta prowadzi 14km szutrem, z czego 6km przez las

Jacuś ma lepiej...

• Haha 2
Opublikowano

Jacuś nie bez powodów jeździ autobusem i nie bez powodów zamieścił tu ostatnio prezerwatywę z rozmiarami.

On w to uwierzył, myßli że kobiety go tak postrzegają🤭

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

On w to uwierzył, myßli że kobiety go tak postrzegają🤭

Ta, te wszystkie które są same na wakacjach lecą na niego xD Taki to przystojniacha xD Od kobiet musi się odganiać xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v