Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja mam całą linię, tylko właśnie podajnik do strąków troszkę za krótki, z metr dłuższy by się przydał, bo nie ładuje na środek rozrzutnika tylko lekko pod bokiem rozrzutnika.

Kawałek blachy i będzie odrzucał dalej. Jeszcze najlepiej zrobić to tak, żeby można było regulować 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Kawałek blachy i będzie odrzucał dalej. Jeszcze najlepiej zrobić to tak, żeby można było regulować 

No właśnie nie bardzo ;) te wymlocone strąki nie przesuwają się bo blasze, już przy luskarce mam zsyp z blachy i się na nim strąki zatrzymują ... Jakby dało się to zrobić kawałkiem blachy to już dawno by było zrobione ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

My zawsze jak się siac zaczyna  to z tego bukietu się bierze zboże i rzuca na pole na znak krzyża i modlitwę się zmówi. Taka fajna wg mnie tradycja a nikt nie ma warzywa tylko ja?

U mnie to samo. Warzywa też są. Ale nie ma mnie w domu i nie wrzucę zdjęcia bukietu który tata wziął do kościoła 

Opublikowano
malaczarna napisał:

57 minut temu, slawek74 napisał:

zboże do siewu to się w ,,zielnej,, 8 września święci...🙋‍♂️

Wtedy się niesie w worku do świecenia i my to mielimy na pasze dla zwierząt i na jary zasiew się zostawia.

jaki worek ? półmetrowy 🤭🤔😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał:

alert juz zsamego rana przyszedl..na razie upal.

jeszcze wczoraj wieczorem zboze kosili.

jakis inteligent ze wschodu robil tego mema..

zeby wyjsc na dwor potrzeba drabiny 😂

jak zawsze w tyle jestescie.. nawet w kieleckim czylodzkim 120 jedzie 

przed takimi jak ty co sobie trafic nie potrafia nikt nie upilnuje ..

pewnie na starosc sam pojdziesz do ochrony albo za parobka 

wiele stacji juz skrocilo godziny. nie ma kto pracowac i ruch slaby,jedynie przy glownych drogach non-stop.

spor juz jest automatow paliwowych.

skad jechales i za ile ?? 10 godzin za 41,5 z krakowa wychodzi.

ja nie jezdze samochodem bo zdrowie-stawy-nie pozwalaja , godzina i przerwa. do tego nic ce nie obchodzi ,siedzisz sobie, telefon albo spisz i leci.. do gdyni czy gdanska to jak u was do powiatu.

pociagiem w lecie unikam jazdy- poza sezonem to zupelnie inny komfort jazdy.

do tego z obserwacji widze ze wam nawet wagony dziadowskie daja 😂

sam bylem swiadkiem jak przesiedli sie z zepsutego bialostockiego do krakowskiego to wszoku byli. 

Wczoraj z Morawicy do domu wracałem. Wydłużył się załadunek wapna bo kolejka a policzyłem sobie że będę wcześniej w domu i % z sąsiadem. Z swojej miejscowości do najbliższej stacji PKP do Warszawy wschodniej a z wschodniej do Pucka. Ode mnie do Wawy 16zl a z Wawy dalej za 73 . Ja TLK.

Na jaką starość? Też myślałem że całe życie przy handlu i gospodarstwie przeżyje a trzeba było iść do pracy bo handel padł gospodarze nie na IV i V klasie mija się z sensem i już 2 lata jak pracuje. Jeszcze tylko przetłumaczyć ojcu że trzeba siać różne wymysły a nie zboża żeby wziąść większe dopłaty i tyle z gospodarzenia 

Edytowane przez PAN88
  • Like 1
Opublikowano
gregor1284 napisał:

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Daj spokój, przed chwilą telefon ws. dożynek... 100 wieńców ma być i 600 zaproszonych szych. 

A na cholere tych wieńców tyle?

ido na ilość 😁

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, PAN88 napisał:

Jeszcze tylko przetłumaczyć ojcu że trzeba siać różne wymysły a nie zboża żeby wziąść większe dopłaty i tyle z gospodarzenia 

Ekologia i o to im chodzi sami się na to godzicie a potem na drogach ryja drą .

Ekologia i szybko zlikwidować gospodarstwa w Polsce za kilka zł dopłat .

Opublikowano
slawek74 napisał:

Siewnej🤦 przekręciłem 🤦 dzisiaj zielnej 🙋‍♂️

przekręcić wyrazy to nic. któregoś roku typ z wioski obok posiał oziminy, bo myślał, że zielnej to siewnej.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

No to gadać było że wojewódzkie u was. Będziesz lazł na ten event?

Pioter i iść na event xD gdzie trzeba zapłacić za pajdę z smalcem, ogórka czy kieliszeczek czegoś lepszego, po co, jak on to w domu ma ;) chociaż tu akurat mu się nie dziwię bo niektóre ceny za kromkę chleba ze smalcem rzędu 20 zł to przesada ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Bananek napisał:

slawek74 napisał:

Siewnej🤦 przekręciłem 🤦 dzisiaj zielnej 🙋‍♂️

przekręcić wyrazy to nic. któregoś roku typ z wioski obok posiał oziminy, bo myślał, że zielnej to siewnej.

to był trochę do przodu 🤭😁

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Pioter i iść na event xD gdzie trzeba zapłacić za pajdę z smalcem, ogórka czy kieliszeczek czegoś lepszego, po co, jak on to w domu ma ;) chociaż tu akurat mu się nie dziwię bo niektóre ceny za kromkę chleba ze smalcem rzędu 20 zł to przesada ...

Ludzi tłum, parady traktorów ma nie być, w chałupie wszystko z tego co wymieniłeś prócz smalcu bo tego to nie jem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v