Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

nadal pada, obiad jednak ugotowalem . .

gdybys tyle pracowal co on to bys sie nawet nie mial czasu ozenic 🤣 

z ojcem pracuja i obrabiaja kolo 100 ha..zaczynal od zera-nawet stodoly czy garazu nie ma na gospodarstwie. wiec wszystko idzie na tir-y

od tego czasu cos sie zmeinilo ??

u nas tez sluzba rolna chodzila i namawiala na takie silosy-sporo jeszczestoi i sluzy z akompostowniki a wiekszosc nawet raz nie byla uzyta,

klamco patentowany-zapomniales juz co pisales o swojej ziemi ?? ledwo parenascie godzin minelo jak cos pisales o dlutach do pluga..

ty cos bierzesz ostatnio ???  jelsi muszisz to zmniejsz dawke albo ilosc postow🤣

to da sie poznac od razu.

zeby sie z kogos nasmiewac to trzebamiec wiedze zeby sie nie osmieszac jak wy ...

ojciec tyle mial ..

to dobrze, bo nie wypada zebys sam do siebie gadal ..

o nieudanych zwiazkach mozecie z dandim pogadac- on chyba gorzej trafil niz ty bo na alimenciare 😂 z pgr-wskich blokow go wy.... bez mydla 

i dziadowskie nagrody..

czy ja pisalem o sobie ?? 

na kukurydze mam kontrakt.

jesli skup masz w cywilizowanej okolicy ,w kolo domy i ludzi ktorzy tylko czekaja na pretekst do spraw sadowych i wzywania policji to nie ma szans na stanie jak u was  na poboczu w kolejce, do tegogory i doliny.

de heus spytkowice ..

to przyjedz do mnie..w czym masz problem ??? 40 minut i jestes -pogadamy na zywo .pokaze ci gospodarstwo.plony pola, 

specjalnie dla chlopczyka  w krotkich spodenkach zdjecia licznika zrobisz ..

w czym masz problem ?? czego sie boisz ??? 

kobity- w sobote idzie do pracy -wpadasz ??🤣😂

Przyjedź, zobacz, oceń. Autobusy do Polski c też jeżdżą. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Za duże dochody mam Rysiu, GUS mi 5500zł z ha wyliczył xD 

Przy warzywach czy owocach to możliwe. A jeszcze bób 🤣 Panie to zaraz ZUS będzie 🤣

Opublikowano
22 minuty temu, Strongman napisał:

Tak popatrzyć po polach to żniwa dopiero się zaczynają,kupę zboża jeszcze na polach 

U mnie właśnie zbożowe się zakończyły. 

Jeszcze tylko gorczyca na sobotę pewnie. 

U mnie w tym roku rozpoczął mlucke i pewnie zakonczy . 

Opublikowano

jak zrobili wyliczenia to wyszlo ze podlasie zostalo 3 wojewodztwem pod wzgledem zarobkow...ciekawe co bedzie w tym roku..

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

No widzisz, ja mam raczej lżejsze ziemie i potrafię osiągać moim zdaniem przyzwoite plony jak na te ziemie, ty zająłeś sobie głowę dyplomami, i teraz na siłę starasz się udowodnić że te dyplomy nadające się na papier toaletowy coś znaczą xD  Idź kosić dalej swoje żytka po 2t/ha xD  

Stos dyplomów, niby wykształcenie rolnicze a plony słabe ... Zajmij się doktoratem z mocnika bo do gospodarzenia widać się nie nadajesz ...

Gospodarz z dyplomami, wykształcony, tysiące motogodzin robi ciągnikiem a i tak musi dorabiać na cieciówce aby było go stać na wyjazd autobusowy z kanapkami i prysznicem na stacji benzynowej, bo wyjazd własnym samochodem, stołowanie się w knajpie i kwatera z prysznicem to już dla niego za drogo xD 

z klamca i bajkopisarzem nie mam szans konkurowac...

jeszcze raz ci pytam gdzie sa gazety z twoimi rekordami polski w plonowaniu..

15 ton suchej kukurydzy z IV klasy w 2022 r to blisko rekordu polski z I klasy..

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

I tak nim jesteś tylko sobie sprawy nie zdajesz... A jeszcze cię do roboty wygonią... 

I tak nie mam czasu.

Taka osobistość jak ty to powinna do nas na dożynki przyjechać i gospodarzem być...

gospodarz nie jest czasami ze wsi ktora organizuje ?? 

jesli chcecie cos udowodnic-to prosze bardzo 😂😂

14 minut temu, Buszmen11 napisał:

Przyjedź, zobacz, oceń. Autobusy do Polski c też jeżdżą. 

ale kazdy tu ukrywa skad pochodzi-no prawie kazdy..ile razy pytalem gdzie mieszkaja priwislanskie asy  i zero odpowiedzi..

bylem w bieszczadach,michalowie. w kieleckim bywam czesto. nawet w pacanowie i szczebrzeszynie..

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jacus napisał:

15 ton suchej kukurydzy z IV klasy w 2022 r to blisko rekordu polski z I klasy..

Niby tyle lat masz kukurydzę a nie wiesz że kukurydza równie dobrze plonuje na lżejszej ziemii o ile nie zabraknie jej wody, a tak u mnie było w 2022 ;) Kukurydza to nie pszenica, jak wody nie zabraknie to na lżejszej ziemii też rośnie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

jesli skup masz w cywilizowanej okolicy ,w kolo domy i ludzi ktorzy tylko czekaja na pretekst do spraw sadowych i wzywania policji to nie ma szans na stanie jak u was  na poboczu w kolejce, do tegogory i doliny.

de heus spytkowice ..

🤣😂

W środku miasta najbliższy skup, zestawy stoją przy bocznicy kolejowej, jest CB radio i mówią kiedy jechać. 

Jak kolejka była na osiedlowej drodze to policja często się czepiała. 

Opublikowano
52 minuty temu, jacus napisał:

jesli chcecie cos udowodnic-to prosze bardzo 😂😂

Ty nic nie udowodnisz... 

32 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Bo te motocykle to... 

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Germańskie radło jak to zobaczy to się załamie jak to metr ma i jeszcze słoma spodem

IMG_20240801_163256.jpg

IMG_20240801_162848.jpg

Bijakową kosiarkę kupuj... Sam o czymś myślę ale do C-330 wyboru wielkiego nie ma, ciągnik w d*pę dostaje. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

ale kazdy tu ukrywa skad pochodzi-no prawie kazdy..ile razy pytalem gdzie mieszkaja priwislanskie asy  i zero odpowiedzi..

bylem w bieszczadach,michalowie. w kieleckim bywam czesto. nawet w pacanowie i szczebrzeszynie..

A jak byleś w Łodzi i żem Cię zapraszał toś mnie olał🤷...

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

A jak byleś w Łodzi i żem Cię zapraszał toś mnie olał🤷...

Może akurat rozkład pksa niedogodny był, czy zniżek nie honorują na lokalnych trasach 🤔

• Haha 2
Opublikowano

Protokół mrozowe wrócił od wojewody a tymczasem pojawia się info że szukają możliwości ujebania jak największej liczby wniosków. 

Podniesiono progi kwalifikowalności szkód i pod uwagę będą brane na pierwszym miejscu mapy z IMGW.  Możliwe że mazowieckie zostanie odrzucone w całości🤣🤣🤣

Patałachy nie wiedzą że przymrozek to zjawisko lokalne, u jednego było -9⁰, a 15km dalej 0⁰.

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

O ile dobrze pamiętam, to Jacuś tłumaczył, że na pociąg się spieszy...

Kurna...ja to mam wrażenie ze @jacus nie posiada auta...

Ciągle tylko środki masowego transportu.

No i Zetorem jeszcze jeździ...

Opublikowano
jacus napisał:

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Słyszałeś o czymś takim jak CCM?

po pierwsz primo -dyskusja jest o czym innym .

po drugie primo- ja jestem rolnikiem z wyksztalcenia....wiec takie pytania kieruj do budowlancow,blacharzy, mechanikow.elektrykow...

jest tu ktos kto  ma rolnicze wyksztalcenie ?? zawodowka raczej sie nie liczy..

jakas olimpiada wiedzy rolniczej-nie musi byc ogolnopolska ?

tak tylko ty jeden masz rolnicze wyksztalcenie 🤦

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v