Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

POjadę PO jajka, kupię je bez VATu, dobrze robię @Rolnik1973 ? Nie będę wsPOmagał Tuska xD 

Ja sprzedaję komuś swoje towary, niech ktoś sprzeda mi swoje ... Czasy gdy było 10 kurek, 5 kaczuszek, 1 krówka, 2 maciorki itd już dawno minęły ...

Przecież nie chodzi tu o to że ty tak nie robisz tylko o to że śmiejesz się z tych którym się chce, po mimo że ekonomii w tym żadnej.

Każdy ma swoje miejsce i jest trybikiem większej maszyny. A tylko głąby rządowe i partyjne myślą że jak się kilka trybików wysypie to maszyna ruszy do przodu pełną parą. Może i ruszy ale bez hamulca w przepaść 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Przecież nie chodzi tu o to że ty tak nie robisz tylko o to że śmiejesz się z tych którym się chce, po mimo że ekonomii w tym żadnej.

A powiedz mi gdzie jest sens teraz przeplacać za pszenżyto, kupić te nioski, łazić koło tego itd. Jakiś hobbysta może ma na to czas, ale ja wolę dopilnować tego czym się zajmuję, a jajka czy mleko kupić od kogoś kto się zajmuje kurami czy krowami. Jeżeli ktoś ma jeszcze te swoje zboże, ale kupować teraz po 800 za tonę, kupić nioski itd to trzeba być na prawdę hobbystą, bo finansowo to się nijak nie spina.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

To ci odpowiem też pytaniem.

To jaki sens kupować motocykl z którego korzystasz max kilka tygodni w roku a masz i tak auto które opłacasz?

Opublikowano (edytowane)

Hobby, przyjemność, taka sama jak dla kogoś te kurki. 

Chociaż akurat te kurki słabe hobby, gołębie, pawie czy papużki ciekawsze jeżeli już ;) 

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Oooo i załapałeś🤣

Tylko wtedy trzymasz dla samej przyjemności trzymania, a jajka to tylko dodatek, ja nie mam żadnej przyjemności i frajdy z trzymania kur, raczej bym powiedział że ptactwo mnie denerwuje ... A tym bardziej nie będę trzymał dla samych jajek ...

Opublikowano
27 minut temu, Tomasz0611 napisał:

POjadę PO jajka, kupię je bez VATu, dobrze robię @Rolnik1973 ? Nie będę wsPOmagał Tuska xD 

Ja sprzedaję komuś swoje towary, niech ktoś sprzeda mi swoje ... Czasy gdy było 10 kurek, 5 kaczuszek, 1 krówka, 2 maciorki itd już dawno minęły ...

Dzie tam. Nie minęły 

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Chyba u mnie to samo przeszło co u Ciebie, znowu woda w truskawkach stoi ... Fytoftoroza bardzo to lubi, woda+gorąc to idealna pogoda dla tej choroby korzeni .

Zobacz, jak łąki wyglądają

IMG_20240715_124044_506.jpg

• Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Oooo i załapałeś🤣

Nie załapał, jak czytam to co pisze to racja jest zawsze po jednej stronie

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Qwazi napisał:

Zobacz, jak łąki wyglądają

U nas w okolicy nie ma łąk czy zalewisk, ale jedno pole mam gdzie jest dołek i woda wiosną świeci, to jak dzisiaj rano jechałem o stała woda jak na wiosnę ... Ze 4 dni by musiało nie padać i suszyć żeby próbować tam kombajnem wjechać.

6 minut temu, MonteChristo napisał:

Jak niektórzy ciągle tu piszą że motocykliści to samobójcy i łamią wszelkie możliwe przepisy i nie widzą opcji że ktoś może po prostu jeździć zgodnie z przepisami dla przyjemności bo to dla nich niemożliwe to wtedy jest w porządku ? Niektórzy w sobotę chleją na grillu ze szwagrem, a ja wolę wsiąść na motocykl, pojechać, posiedzieć gdzieś nad wodę, wypić tam jakąś lemoniadę i wrócić sobie z powrotem do domu ... A że mam do kogo w domu wracać to i śmierci na drodze nie szukam ... Ale dla niektórych motocyklista to wariat i nie przetłumaczysz ... Więc dla niektórych tutaj motocyklista to wariat a dla mnie wariatem jest ktoś kto trzyma 3-4 kurki zamiast kupić jajka ...

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Hobby, przyjemność, taka sama jak dla kogoś te kurki. 

Chociaż akurat te kurki słabe hobby, gołębie, pawie czy papużki ciekawsze jeżeli już ;) 

Dla mnie ten motocykl to jeszcze większy bezsens. A palenie paliwa żeby się przejechać, ot tak to już skrajny idiotyzm.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, MonteChristo napisał:

Racja jest taka że wszystko jest w Markecie i nie potrzeba produkować .

Żeby napić się mleka nie trzeba trzymać krowy .

Tak samo z jajkami i tym pod .

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Racja jest taka że wszystko jest w Markecie i nie potrzeba produkować .

Żeby napić się mleka nie trzeba trzymać krowy .

Tak samo z jajkami i tym pod .

To po co pracując u Helmuta obsiewasz pole? Przecież żeby zjeść chleb nie musisz siać pszenicy czy żyta.

Opublikowano (edytowane)

Hodowlę wystarczy 2 wielkie fermy i zaopatrzą rynek Polski w jaja i mleko .

Taka prawda .

Kilka kurek i kilka jajek dla siebie i sąsiada to będą trzymać nieliczni .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

no ale do siebie to 10 kur warto mieć przecież do marketu nie pójdę po jaja 

To u nas lepsza kobiecina na wsi jest, kupiła sobie jakiś marketowe gówno jajka poszła do innej kobiety żeby się wymienić na swojskie bo te marketowe dla synka nie smakują 🙊😁

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Hodowlę wystarczy 2 wielkie fermy i zaopatrzą rynek Polski w jaja i mleko .

Taka prawda .

Świat będzie zbyt nudny

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

14 minut temu, Agrest napisał:

Za te 65kg bobu nakupiłby dobrej swojskiej wędliny i jeszcze by na piwo zostało.🤣

Wzrosło by zużycie pasz i słodu jęczmiennego. Ile to korzyści w skali kraju.

Ale różni ludzie różnie myślą

Widzisz, ty jesz mięso i wolisz swojskie wędliny, a coraz więcej jest wegetarian i oni szukają bobu, grochu, soczewicy itp.

Chodzi mi o to że nie opłaca się kupować pszenżyta, lepiej kupić od razu gotowe jajka ... Nawet swojskich kupisz z 400 sztuk zamiast tej tony pszenżyta ...

a motorem jeździć bez ,,celu,, to się opłaca 🤔😁

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawek74 napisał:

a motorem jeździć bez ,,celu,, to się opłaca 🤔😁

A to coś się opłaca ?? Nie opłaca się xD Jeden się odstresowywuje pijąc wieczorem a ja zamiast pić to wolę te pieniądze przepalić w motocyklu .

Opublikowano
MonteChristo napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

a co dzisiaj się opłaca 🤔 nie opłaca się 🤣🤣🤣

Q czy kiedykolwiek się opłacało

baa . no kiedyś to się opłacało 🤭😁

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

jak by wszyscy chcieli te jajka ,,domowe,, kupić i nie chowali własnych kur to mogły by one i po 5zł dobić 🤭

To bym ich nie jadł ... Kilka do kotletów i do ciasta i tyle ...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Kury to nie uprawa bobu że każdy głupi może to robić.

Tak, tak, niektórzy głupi w tym roku nasiali, bo rok temu była dobra cena, zebrali w tym roku 1t/ha, nasiona na ha 4000, do tego inne koszty, super biznes ... Nie mówiąc o tym ile musieli się tego naprzebierac bo towar w 50% niehandlowy bo robak, czekolada itd.

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Chłopaki, mam zamiar skorzystać z czystego powietrza. Zastanawiam się na piecem zgazowujacym drewno lub pelet z dodatkowym rusztem. 

Mam 2,5ha lasu dlatego takie a nie inne rozwiązanie.  Co radzicie ?

Mam 10 brojlerów na zbyciu do sprzedania,około 1,5kg mają po ile cenić?

Sam będziesz robił wniosek i wykonanie tematu czy robia ci te  domokrążcy wszystko?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v