Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, 6465 napisał:

Czasami mam chęć zasiać jakieś strąki, ale to bym musiał mieć swój kombajn bo nikt w okolicy nie sieje i ciężko było by o usługę młocki tych wynalazków.

Zawsze możesz je przetalerzować. 

@12Pafnucy mała czarna nie raz pisała że ma gospodarstwo ekologiczne. A Ty widać że stary i skleroza już 🤣

Siema wczoraj 2mm dało co łącznie już 27. Trzeba brać się kombajn szykować. 

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

Czekałem na deszcz i nic z tego. Trzeba talerzówkę czepiać i heblować ta suchą ziemię. A i poplon rozrzucić to unia jakieś 💰 może rzuci .

Od której to Greene, czy jak to się tam teraz zwie, otwarte? 

Opublikowano
3 minuty temu, PAN88 napisał:

mała czarna nie raz pisała że ma gospodarstwo ekologiczne. A Ty widać że stary i skleroza już 🤣

Dzięki za miłe słowo z rana...

Może i stary, ale przynajmniej nie zgorzkniały i zawistny jak ....

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, superfarmer02 napisał:

Od której to Greene, czy jak to się tam teraz zwie, otwarte? 

Chyba o 8 kiedyś to się na zakupy do miasta jeździło, a ty z miasta na wieś jedziesz. Przyjedź nie wcześniej jak 8:30. Bo jak córkę do przedszkola o 8 wiozę to ludzie pod drzwiami czekają bo zamknięte 

Edytowane przez 6465
  • Like 2
Opublikowano

I standardowo. Swizdu gwizdu wszystkie deszcze poszły w pizdu. Jak nie urodzaj to nie urodzaj. Ostatnia chmurka rozeszła się by połączyć się dalej i dolewać. Mogę tylko popatrzeć od wczoraj jak pioruny biją i posłuchać grzmotów a deszczu nie ma nic. W nocy musiało coś lekko popadać bo piach się do butów przykleją. Z 0,2 cm przemoklo 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, krzychu121 napisał:

I standardowo. Swizdu gwizdu wszystkie deszcze poszły w pizdu. Jak nie urodzaj to nie urodzaj. Ostatnia chmurka rozeszła się by połączyć się dalej i dolewać. Mogę tylko popatrzeć od wczoraj jak pioruny biją i posłuchać grzmotów a deszczu nie ma nic. W nocy musiało coś lekko popadać bo piach się do butów przykleją. Z 0,2 cm przemoklo 

U mnie to samo. Ale jest tragedia. Największa susza od 2019. Jak pod koniec maja trafiało i w tydzień dało 50 mm, tak od początku czerwca tylko 25 mm w opadach po max 7 mm. Trawy wyschły na amen, kukurydze też już szlag trafia. Zachód/północny zachód w tym roku ma większe szczęście do opadów. Ile tam już stref burzowych przeszło i następna się szykuje na jutro.

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano (edytowane)

@Rolnik1973 alert burzowy 3 stopnia dzisiaj u Ciebie, może jednak przyjdzie ten upragniony grad, oby był taki u Ciebie że aż porobi dziury w eternicie xD poleż dzisiaj, poczekaj na grad, jak nie będzie gradu to w niedzielę skosisz ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 minut temu, Młody1997 napisał:

U mnie to samo. Ale jest tragedia. Największa susza od 2019. Jak pod koniec maja trafiało i w tydzień dało 50 mm, tak od początku czerwca tylko 25 mm w opadach po max 7 mm. Trawy wyschły na amen, kukurydze też już szlag trafia. Zachód/północny zachód w tym roku ma większe szczęście do opadów. Ile tam już stref burzowych przeszło i następna się szykuje na jutro.

W tym roku to cały kraj ma szczęście do opadów oprócz pojedynczych małych obszarów. Widać też jesteś w takim obszarze. Nie wiem czy da się to logicznie jakoś wytłumaczyć. Idzie sobie potężna chmura w moim kierunku, nad moja okolicą się rozchodzi i za mną znowu się łączy i znowu pompuje. I tak praktycznie cały czas jest. Właśnie z kolegą rozmawiałem który mieszka 6 km w linii prostej. W ciągu nocy trzy potężne ulewy, i nad ranem 4 . Wszystko pływa. Ale do wieczora nie będzie znaku po tym. Patrząc po radarach u mnie jest taki obszar około 8-10 km średnicy który dziwnym trafem wszystko mija 

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Rolnik1973 alert burzowy 3 stopnia dzisiaj u Ciebie, może jednak przyjdzie ten upragniony grad, oby był taki u Ciebie że aż porobi dziury w eternicie xD poleż dzisiaj, poczekaj na grad, jak nie będzie gradu to w niedzielę skosisz ;)

A mówią że baby wredne są a tu proszę z samego rana 

8 godzin temu, Qwazi napisał:

Do Rocha tak🤔...odważnie💪🤭

A co mi tam... Jeszcze z 3 cielaki mi trzeba

8 godzin temu, Qwazi napisał:

To tak jak...moja żona 🤷

Ma raj na ziemi

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, krzychu121 napisał:

W tym roku to cały kraj ma szczęście do opadów oprócz pojedynczych małych obszarów. Widać też jesteś w takim obszarze. Nie wiem czy da się to logicznie jakoś wytłumaczyć. Idzie sobie potężna chmura w moim kierunku, nad moja okolicą się rozchodzi i za mną znowu się łączy i znowu pompuje. I tak praktycznie cały czas jest. Właśnie z kolegą rozmawiałem który mieszka 6 km w linii prostej. W ciągu nocy trzy potężne ulewy, i nad ranem 4 . Wszystko pływa. Ale do wieczora nie będzie znaku po tym. Patrząc po radarach u mnie jest taki obszar około 8-10 km średnicy który dziwnym trafem wszystko mija 

Z moich obserwacji pogodowych wynika, że w tym obszarze od maja przechodzi najmniej stref opadowych i ogólnie najsłabszych.

1.png

Edytowane przez Młody1997
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

U mnie jednak lunelo 11 l 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, malaczarna napisał:

A mówią że baby wredne są a tu proszę z samego rana 

Ale to on sam tak chce, ja mu tylko życzę tego czego pragnie ;) ja po prostu chce aby się spełniły marzenia naszego Rysia ;)

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Młody1997 napisał:

Z moich obserwacji pogodowych wynika, że w tym obszarze od maja przechodzi najmniej stref opadowych i ogólnie najsłabszych.

1.png

W tym obszarze można wybrać kilka niedużych punktów w których tego deszczu jest najmniej. 

8 minut temu, dantur96 napisał:

U mnie jednak lunelo 11 l 

U ciebie nie jest źle jak kuku ma 3,5 m. U mnie na największym dołku gdzie jak jest trochę mokrawo to woda stoi. Kukurydza ma niecałe 3 m. Ale w normalnym roku nie ma opcji tam wjechać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v