Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Bananek napisał:

@DANDYS qq po zebranym wcześniej życie, uprawa gruberem, bez nawozu pod korzeń. Obornik na start i teraz dokarmiłem dolistnie. Może być?

IMG_20240625_170902.jpg

Nie zapominaj o wodzie no bez niej to pewno by nie było tak pięknie 

Opublikowano
8 godzin temu, Desperado napisał:

https://legaartis.pl/blog/2024/06/19/od-1-lipca-musisz-zarejestrowac-wszystkie-kury-nawet-jesli-posiadasz-jedna-kure/

200tys zapłacisz jak nie zarejestrujesz, swoją kurę też. :P  podobno będą kolczykowane wszystkie kury.   :P Brawo, jaja będą po 5 zł. bo ci mali polikwidują, albo im pomogą weterynarze, jak ze wszystkim. Upadki? trzeba utylizację, bo jak inaczej, a to od kury 100zł. Brawo unia, za trochę będzie podatek od pierdzenia.

A tak poważnie to pieron ich wie, tu znów co innego, jeżeli kurę masz na własne potrzeby :P to nie ma rozporządzenia, jeszcze.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/35489-czy-od-1-lipca-kazda-kura-wymaga-rejestracji-w-arimr

Nie będą  jajka po 5 zł .

Ukraina dostarczy jajka po 0,50 gr szt ile kto zechce do syta .

Niczego nigdy nie zabraknie ktoś zawsze , będzie miała taniej .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@12pafnucy możesz sprzedawać i po 5 zł tylko żeby ktoś chciał kupić .

Chłop nawóz chce kupić z importu tanio .

Dla  przykładu jak ktoś sprowadzi taniej jajka to już nie można .

Chłopie zrozum że sieci Handlowe nie będą się pytać czy ty się na to zgadzasz .

Tylko sprowadzą gdzie taniej jest wyprodukowane .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

wk***ia niesamowicie. Nie wiem o co chodzi ale Jacenty ma Kubote i być może jest to powiązane ;) (Pewnie w galerii zaraz będzie 20 zdjęć z super profesjonalnego serwisu kałbot na gospodarstwie).

Jacek mnie prowokuje z tą kubota 😂😂

Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał:

Pewno wie, że Ciebie najłatwiej namówić/ podpuścić...mnie tam nie prowokuje🤷...

Dzień dobry wszystkim, szczególnie Radosławowi🙋...22°, słonecznie...

nie prowokuje bo wiesz na co możesz se pozwolić albo może i nie  😂😂

Opublikowano

@Buszmen11 więc tak: rozmawiałem z Łukaszem. Tego DF już sprzedał wczoraj. Kombajn chodził u niego 6 sezonów. Robił po 50 ha, nie robił żadnych usług. Wszystko było sprawniutkie. Awarii przez ten czas poważnych nie miał. Co do zapychania to w potężnym życie się nim nie pogoni, bo potrafi się przepchać, co jest spowodowane ograniczeniem prześwitu przez sieczkarnię. Tam jest trochę mało miejsca i jak jest dużo masy, a zwłaszcza trochę wilgotnej, to potrafi przepchać. Zdjęcie sieczkarni usuwa problem. Poza tym na obu stronach bębna ma bukowniki, które podają niedomłoty spowrotem na bęben i przy zielonce w tęgim zbożu też się Łukaszowi zdarzyło, że tam się przypchal. A to wszystko dlatego, że nie słuchał czujników 😉. Poza tym wg jego opinii kombajn luks, bardzo oszczędny, jakość omłotu super. Sprzedał go dlatego, że doszło mu areału i kupił większy.

No ale on już sprzedany, więc musztarda po obiedzie. Natomiast jeśli jesteś zainteresowany, to mam info na temat dominatora 86, który jeszcze nie jest nigdzie ogłoszony, a też jest ładnych parę lat w jednych rękach i nie chodzi na usługach. Jakbyś chciał, to podeślij mi numer telefonu i możemy pogadać. Tylko ten dominator jeszcze chwila, bo właściciel ma 15 ha rzepaku, kupił nowszego i większego JD i najpierw chce spróbować go w tym rzepaku, dopiero będzie sprzedawał Dominatora 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nie będą  jajka po 5 zł .

Ukraina dostarczy jajka po 0,50 gr szt ile kto zechce do syta .

Niczego nigdy nie zabraknie ktoś zawsze , będzie miała taniej .

Dokładnie. No pafnucemu to się nie dziwię bo blisko lulków s oni taką mentalność mają ze jak u nich nie ma to nigdzie nie ma.

Siema . Brać się siano zbierać 

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

@Buszmen11 więc tak: rozmawiałem z Łukaszem. Tego DF już sprzedał wczoraj. Kombajn chodził u niego 6 sezonów. Robił po 50 ha, nie robił żadnych usług. Wszystko było sprawniutkie. Awarii przez ten czas poważnych nie miał. Co do zapychania to w potężnym życie się nim nie pogoni, bo potrafi się przepchać, co jest spowodowane ograniczeniem prześwitu przez sieczkarnię. Tam jest trochę mało miejsca i jak jest dużo masy, a zwłaszcza trochę wilgotnej, to potrafi przepchać. Zdjęcie sieczkarni usuwa problem. Poza tym na obu stronach bębna ma bukowniki, które podają niedomłoty spowrotem na bęben i przy zielonce w tęgim zbożu też się Łukaszowi zdarzyło, że tam się przypchal. A to wszystko dlatego, że nie słuchał czujników 😉. Poza tym wg jego opinii kombajn luks, bardzo oszczędny, jakość omłotu super. Sprzedał go dlatego, że doszło mu areału i kupił większy.

No ale on już sprzedany, więc musztarda po obiedzie. Natomiast jeśli jesteś zainteresowany, to mam info na temat dominatora 86, który jeszcze nie jest nigdzie ogłoszony, a też jest ładnych parę lat w jednych rękach i nie chodzi na usługach. Jakbyś chciał, to podeślij mi numer telefonu i możemy pogadać. Tylko ten dominator jeszcze chwila, bo właściciel ma 15 ha rzepaku, kupił nowszego i większego JD i najpierw chce spróbować go w tym rzepaku, dopiero będzie sprzedawał Dominatora 

@Uziu92 też coś szukał.

A i @soltys48 również.

Ja dziś czekam na usługę. Zamówiłem na dziś i jutro na 18ha jęczmienia 

Opublikowano
20 minut temu, radekz200 napisał:

Dziękuję za uznanie Radosławie...wiem, a mój las nadal rośnie i ziemi nie sprzedałem, tylko kupowałem 🤷

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Dziękuję za uznanie Radosławie...wiem, a mój las nadal rośnie i ziemi nie sprzedałem, tylko kupowałem 🤷

ja też nie sprzedawałem 😛 a las wykorzystany do uprawy 😛 u nas głód ziemi 😛

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jest pięknie

Nawet za pisu tak nie było

Oj Tusk będzie bulił

Screenshot_20240626_092639_com.opera.browser.jpg

Tusk nic nie da, nie wiesz tego xD do roboty zagoni a nie suszowe w głowie xD "Pieniędzy nie ma i nie będzie" od tego są ubezpieczenia 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

lizus 🤭😎

radekz200 napisał:

12 minut temu, Qwazi napisał:

Pewno wie, że Ciebie najłatwiej namówić/ podpuścić...mnie tam nie prowokuje🤷...

to na m7 mierzysz 🤔 czy znowu takie ,,mini,, 🤪

Qwazi napisał:

20 minut temu, radekz200 napisał:

sprzedsj rower kup se smaru 🤭🤔😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v