Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
malaczarna napisał:

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

A czy krowiarzowi to baba potrzebna do dojenia krów?

Ile taka kosiarka kosztuje ?

Wszyscy co znam to żony w oborze siedzą i pomagają. Jak w polu coś trzeba to same doją i oprzataja

mało znasz...

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Trzeba nazywać rzecz po imieniu przed ślubem. Ma być kolorowo nie będziesz musiała przy bydle robić a po ślubie się okazuje inaczej i rozwody.

Znam takie przypadki.

Na obiecują i później rozczarowanie. Mi mąż tez na obiecywał 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taki sam robol jak ty u Niemca xD

Niemiec chociaż wie że jest czas i na pracę i na odpoczynek, a i że zapłacić też by w miarę trzeba. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Rolnik1973 napisał:

@chloporobotnik

Ile tej rzodkwi melioracyjną na ha się sieje? 

W necie ok 8 kg nie za mało? 

Jak to rozsiać taką ilość? 

Z saletra amonową wymieszaj i w ten sposób rozsiewaczem rozsiej, tak sieje poplony z gorczycy czy właśnie rzodkwi. A jak chcesz żeby dokładnie do miedzy było rozsiane to przejdź się z rozsiewaczem ręcznym ;)

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, gregor1284 napisał:

100godzin w tygodniu? Taką leniwą kobitę trzymał? 🤣 o jak oporowooo

Też tak myślę. 

Mógł jeszcze krów zwiększyć, by się nie odprostowala i nie rozglądała jak inne żyją 🤭

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał:

No bo kobiety lubią jak facet im bajki opowiada, jak jest szczery to jest szowinista

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, HF86 napisał:

Niemiec chociaż wie że jest czas i na pracę i na odpoczynek, a i że zapłacić też by w miarę trzeba. 

Chyba nigdy nie byłeś na robocie u Niemca ;) kuzynka tam pojechała na truskawki, niby płaca fajna ale co z tego jak obóz pracy po 12h dziennie i do tego ciapaki kradnące innym narwany towar, a praca na akord od kilograma ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał:

Ja obiecałem że zlikwiduje mleczne i zlikwidowałem. Choć nie powiem pomagała doić razem z moją mamą jak byłem w pracy. Choć urodzona w mieście i jedyne zwierzęta z jakim miała styczność to chomik i pies. Teraz mamy tylko psa 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Chyba nigdy nie byłeś na robocie u Niemca ;) kuzynka tam pojechała na truskawki, niby płaca fajna ale co z tego jak obóz pracy po 12h dziennie i do tego ciapaki kradnące innym narwany towar, a praca na akord od kilograma ...

A u nas rwanie to na akord czy na godziny?

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

A u nas rwanie to na akord czy na godziny?

Zależy u kogo, różne są systemy pracy i różne gospodarstwa. Akord wg mnie bardziej sprawiedliwy bo każdy zarabia tyle ile wykonał pracy.

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Ja obiecałem że zlikwiduje mleczne i zlikwidowałem. Choć nie powiem pomagała doić razem z moją mamą jak byłem w pracy. Choć urodzona w mieście i jedyne zwierzęta z jakim miała styczność to chomik i pies. Teraz mamy tylko psa 

Ja mam psa chomika 3 koty kury i parę sztuk bydła. Nie lubię zwierząt. Mąż z córką uwielbiają. Mieliśmy mieszkać w mieście a oni ze wsi nie chcą się ruszyć więc jestem w mniejszości i siedzę na wsi.

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Brat 2 lata, a szwagierka 7 lat u tego samego bauera. Nikt po 12 godzin nie kazał gibac. 

Akord w zbiorach, pielęgnacja godzinowka. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

Brat 2 lata, a szwagierka 7 lat u tego samego bauera. Nikt po 12 godzin nie kazał gibac. 

Akord w zbiorach, pielęgnacja godzinowka. 

Dlatego zależy od gospodarstwa, można trafić w dobre miejsce a można trafić na obóz pracy ...

Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał:

Ja mam psa chomika 3 koty kury i parę sztuk bydła. Nie lubię zwierząt. Mąż z córką uwielbiają. Mieliśmy mieszkać w mieście a oni ze wsi nie chcą się ruszyć więc jestem w mniejszości i siedzę na wsi.

Ja już miałem pracę w mieście i wynajęte mieszkanie. Też nie przepadam za wsią, ale wróciłem bo czego się nie robi dla kogoś kogo się kocha?

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Dlatego zależy od gospodarstwa, można trafić w dobre miejsce a można trafić na obóz pracy ...

I nie ma to znaczenia czy to u Polaka, Niemca czy jeszcze gdzie indziej.

Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

Ja już miałem pracę w mieście i wynajęte mieszkanie. Też nie przepadam za wsią, ale wróciłem bo czego się nie robi dla kogoś kogo się kocha?

I nie ma to znaczenia czy to u Polaka, Niemca czy jeszcze gdzie indziej.

Ja prawie 10 lat w mieście siedziałam. Fajnie wspominam te czasy. Wieś to wieś. Wszyscy się w czoło pukają że wytrzymam tydzień w mieście albo sobie drugi etat znajdę żeby nie siedzieć w bloku

Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W Polsce tym bardziej za marne grosze każą pracować , zawsze wymówka , bo nie ma ceny nie mogę zapłacić .

To niech sam tyra jak ,nie nie może zapłacić .

Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Przecież to Twoje hektary. Możesz oddać w dzierżawe i żyć z mężem tylko  z etatu.

Żyjemy sobie z etatu. Wieśniaczenie to tylko drogie hobby które zajmuje sporo czasu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v