Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

to ptaki czy poprostu leży w suchym i nie powschodzila jeszcze?

Leży machorka na wierzchu. 

By padało to by przeszedł i odsiał, a tak to w d*pie. 

U Ciebie w gumowcu chyba podlało?

Opublikowano
22 minuty temu, Leszy napisał:

U nas za PRL narobiło się gospodarstw po 6-8 ha i była mowa, że to duże rozdrobnienie jest. Chociaż nawet do 20 ha się zdarzały czasem. Maksymalnie podzielone na dwa kawałki ornego, plus jakieś łąki.  

Tak samo świeżo ukiszonych ogórków nie tykam, a rodzinka się  tym zajadała. 

Małosolne najlepsze 😛

16 minut temu, witejus napisał:

Na miętko, surowe🤮

tylko na twardo

Twarde też dobre,z majonezem i szczypiorem 😋

Opublikowano
1 godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał:

Najlepsze na miękko 

No ja nie wiem nawet jakie zamówić 

I syn mu się udał 😉

Czterech🤷...

...i córka przez przypadek 🤭

Opublikowano
56 minut temu, Agrest napisał:

Nie mam badań początkowych. Kupuję to wapnuję. Ale szybko podnosi.

Działka kupiona w październiku, sad kilkadziesiąt lat, historii nawożenia nie znam. Gleba mocna 3a z gliną.

W grudniu 3t radkowit premium wymieszane w styczniu 200kg fosforan amonu i 200kg soli zaorane,  ponownie 3t radkowit i wymieszane. Rośnie pszenica.

Wyniki pH 6,5

Fosfor15,3 wysoki

Potas 16 średni

Magnez12,9 bardzo wysoki

Panie to aż za dobrze jest

Zaraz będziesz Ryśka prosił o kontakt w sprawie gnojowicy

Ciekawe ile było wcześniej

Sad raczej na kwasie nie rośnie, mogło koło 6 się kręcić 

Ale papu dałeś konkretnie, choć z drugiej strony to 3 klasa

Kredy na nowe działki nie dajesz?

Opublikowano

Nie, u mnie kreda bardzo droga.

Raczej musiało być niższe. Ale i podnieść taką glebę jest ciężko.

Opublikowano
20 minut temu, gregor1284 napisał:

@Agrest czym zakwasic glebe? Ph8 pokazuje 

siarczan amonu, mocznik

Opublikowano

Położyć się, czy nie położyć...oto jest pytanie🤔

Witajcie wszyscy, zaraz słońce wstanie😱...15°, spadło coś w okolicach 15 litrów i to będzie jedyny opad w maju u mnie🤷...

• Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, gregor1284 napisał:

@Agrest czym zakwasic glebe? Ph8 pokazuje 

Siarką. Pod borówkę stosują np siarkę mieloną, albo nawóz Wigor S.

No i nawożenie azotowe siarczanem amonu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v