Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na 15 ha to pewnie ze 20-25 sztuk wszystkiego żeby pasz nie kupować . Byk rośnie co najmniej 2 lata .Czyli na rok jakieś 7 -8 byków do sprzedaży 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Albo dawaj, albo nie, a Ty ani to ani to...są gospodarstwa po kilkaset sztuk, gdzie bydło nie dostaje ani kukurydzy ani pasz treściwych...

Ja się dopiero uczę, słyszałem dopiero od was że krowa ma dostawać codziennie to samo 

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Ja żeby się nie psuło to daje albo sianokiszonkę albo kukurydzę i siano. Do wiosny idzie trawa a teraz kukurydza i ładnie przybierają teraz do odstawy :)

Opasowe to idą ładnie na samej sianokiszonce +śruta i koncentrat 

5 minut temu, Michal2399 napisał:

Na 15 ha to pewnie ze 20-25 sztuk wszystkiego żeby pasz nie kupować . Byk rośnie co najmniej 2 lata .Czyli na rok jakieś 7 -8 byków do sprzedaży 🤔

25 sztuk ,to co najmniej 12-13  na sprzedaż 

Byk dłużej jak 24 miesiące jest nie opłacalny 

Opublikowano
Michal2399 napisał:

jak dobrze rozplanujesz to i z 40

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Małe ciele zje mniej

Do 10 miesiąca też dużo nie zje

Ja dopiero po 12 miesiącach życia zaczynam  bydłu dawać kiszonkę z kukurydzy.A samego siana to i taki cielak trochę zje .🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ja się dopiero uczę, słyszałem dopiero od was że krowa ma dostawać codziennie to samo 

No to se zapamiętaj, że bydło nie lubi zmian, a po każdej zmianie ma czas tzw wżerania, który może potrwać nawet do 2 miesięcy...

1 minutę temu, Michal2399 napisał:

Ja dopiero po 12 miesiącach życia zaczynam  bydłu dawać kiszonkę z kukurydzy.A samego siana to i taki cielak trochę zje .🤔

Ja od 180 dnia życia. Nie będę może tłumaczył dlaczego...

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

nie kazdy ma tak jak ty zawsze pod gorke..

sprawdz w ksiegach wieczystych -moze masz cos po pradziadkach w szczesliwych okolicach i mozesz wrocic..

O czym bredzisz?o tym Zapierdowie konapkowo-autobusowym? może dla ciebie to jest pełnia szczęścia.   🙆‍♂️

Opublikowano
13 minut temu, PAN88 napisał:

5 daje 

Zajedź po mnie jak będziesz po to jechał to się chociaż na jakiś litkup załapie 

8 minut temu, Qwazi napisał:

No to se zapamiętaj, że bydło nie lubi zmian, a po każdej zmianie ma czas tzw wżerania, który może potrwać nawet do 2 miesięcy...

Maniek on sobie chyba jaja robi

• Like 2
Opublikowano
26 minut temu, szymon09875 napisał:

Sam pisał że chciał tu zabłysnąć 🙄

Kiedy tak pisałem do uja😛😐

35 minut temu, gregor1284 napisał:

Wielu chyba już wzielo 

ciebie również 

38 minut temu, Qwazi napisał:

Wiem, ale słabe te jaja, bo ktoś, kto nie wie może go wziąć za cymbała 

Pisałem jak robię nie robię zmżadnych jaj po co ten kwas dawać cielakom.

Opublikowano

Po przyczepie nigdy. Po sieczkarni nie było wcześniej u nas, ale wątpię by coś się zmieniło. 

3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

I co nie psuje się na pryzmie?

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Desperado napisał:

Truskawkę zraszaczy przypilnować.

Naucz mnie zwalczać chwasty w truskawkach, żebym nie musiał pielić

44 minuty temu, Leszy napisał:

Trawa 

IMG_20240509_085949_854.jpg

To noga, czy ręka?

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Jak Twój kolega Szymek zmienia sobie raz sianokiszonka raz kukurydza i śruta to dobrze, a zwykły obywatel to źle 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v