Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, kris91 napisał:

Jak chce beżowy kolor, to na drugą warstwę kłaść biały klej?

Nie koniecznie. Grunt I farbę Ci lapiniaki ogarną. Weź tylko do tego dobre walki z długim włosem. 

• Thanks 1
Opublikowano
38 minut temu, gregor1284 napisał:

Szkoda śliny. 

Ja twoich historyjek też nie czytam 

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Marcinku, ciągnik i maszyny są po to, żeby pracowały. Był kiedyś na sąsiedniej wsi taki gość, co to tyrał od rana do wieczora. Koń stał na łące, a on kupki siana z podmokłego dołka na górkę na plecach wynosił. Pod koniec życia mu się chałupa na głowę zarwała, a taki był pracowity. 

Co do wagi kosiarki, to masz tabliczkę od mojej

IMG_20240418_113902_098_HDR.jpg

Ale chyba jakiś podział obowiązków dla poszczególnych ciągników powinien być 🤔 jeden do tego drugi do tamtego itd itd 🤷 po ch*ja tyle tego utrzymywać jak można wszystko jednym zrobić 🤦

Opublikowano
44 minuty temu, gregor1284 napisał:

I później nie będzie mógł narzekać że maszyn nie zapnie bo oleje pomiesza? O nie tędy droga 

Olej jakiś dobry muszę zalać. A Zetor to tylko do tura używany i do kosiarki,jak podczepiam kosiarkę to tura muszę odłączyć jeden przewód bo nie mam dodatkowego rozdzielacza tylko jedna parę. Do przyczep jest belarus i zestawu upr-siewnego(jeżeli chodzi o używanie wyjść hydraulicznych), przyczep nie pożyczam więc nie pomieszam oleju u kogoś.

Opublikowano

No faktycznie u niego na stronie producenta 680 kgO.o . Ja tam nie będę wnikal ,ale może z czymś razem ważyli ,lub błąd ,lub nie do zajechania🙆‍♀️   U mnie 250 cm ,527 kg . 

Ale tam piszą również że dane techniczne mogą zmienić i szerokośc pokosu 1,25 -1,40 ,ło kutwa  ,zgarnia na pokos prawie do metra ?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To ile tej kukurydzy, że tyle roboty? Siewniczkiem taczkowym siejesz?

2,5 ha , muszę na to wywieźć cały gnój z zimy, rozrzutnik 3,5 tony 🤷 troche się zejdzie 

11 minut temu, kizak napisał:

No faktycznie u niego na stronie producenta 680 kgO.o . Ja tam nie będę wnikal ,ale może z czymś razem ważyli ,lub błąd ,lub nie do zajechania🙆‍♀️   U mnie 250 cm ,527 kg . 

Ale tam piszą również że dane techniczne mogą zmienić i szerokośc pokosu 1,25 -1,40 ,ło kutwa  ,zgarnia na pokos prawie do metra ?

Dziwna ta waga 

1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Jak na polski wyrób to nie ma tragedii,tylko napinacz pasków taki dziwnie zrobiony,musi siedzieć dobrze w kanale bo potrafi wyskoczyć i nie wiem ile byś nie kręcił to nie napnie pasków. Ale kosi ładnie

No stał przez zimę,dopiero jak zboże czyscilem to używałem tura

To muszę rozważyć, bo 2,5m 20 tyś brutto 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
27 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ja twoich historyjek też nie czytam 

Ale chyba jakiś podział obowiązków dla poszczególnych ciągników powinien być 🤔 jeden do tego drugi do tamtego itd itd 🤷 po ch*ja tyle tego utrzymywać jak można wszystko jednym zrobić 🤦

No to po co tyle trzymasz? U mnie jeden do ładowania i w podwórku, drugi reszta🤷. 3 metrowa kosiarka oszczędziłoby Ci czas i paliwo, a ciągnik do niej masz...

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

No to po co tyle trzymasz? U mnie jeden do ładowania i w podwórku, drugi reszta🤷. 3 metrowa kosiarka oszczędziłoby Ci czas i paliwo, a ciągnik do niej masz...

Do większego zapniesz mniejszą, na odwrót nie 

A trzymam po to bo jest wygodniej jak każdy ma podpiętą swoją maszynę 

6 minut temu, soltys48 napisał:

Dzień z orką 

No jak wydajne sprzęty to pewnie

Ja muszę jeździć i jeździć tym rozrzutnikiem 

Opublikowano
soltys48 napisał:

6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

2,5 ha , muszę na to wywieźć cały gnój z zimy, rozrzutnik 3,5 tony 🤷 troche się zejdzie 

Dzień z orką 

https://images.app.goo.gl/e9v2q8vYrz3uPy278 🤔🙋‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Jednym ciągnikiem ładujesz i rozwozisz? 3ha szło zagnoić jak władimircem kładłem i siuntką się woziło po 2 km w jedną stronę

Opublikowano

Marcin nie pier**l mi farmazonów bo wiem doskonale ile trzeba jeździć. Drugi sezon mam większą gnojare. Wcześniej rozrzutnikiem który ma w galerii @szymon09875 woziłem rocznie grubo ponad 500t obornika, najczęściej ciągał go IHC. 

Opublikowano (edytowane)

dziś po raz pierwszy po roku prawie, odpiąłem MTZ-ta od opryskiwacza, bo był mi potrzebny do siewnika na godzinę

zauważyłem też, że w takich pracach to on tylko wącha paliwo :D

facelia prawie zasiana

a co do wywożenia obornika - kiedyś we dwóch z ojcem wywieźliśmy 10 rozrzutników przez dzień, ładując widłami z obory, fakt, że niedaleko, max 0,5km

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
47 minut temu, Belaruss820 napisał:

Olej jakiś dobry muszę zalać. A Zetor to tylko do tura używany i do kosiarki,jak podczepiam kosiarkę to tura muszę odłączyć jeden przewód bo nie mam dodatkowego rozdzielacza tylko jedna parę. Do przyczep jest belarus i zestawu upr-siewnego(jeżeli chodzi o używanie wyjść hydraulicznych), przyczep nie pożyczam więc nie pomieszam oleju u kogoś.

To Ty o ten olej pytałeś czy wieczny zakupowicz?

Opublikowano
Buszmen11 napisał:

Jednym ciągnikiem ładujesz i rozwozisz? 3ha szło zagnoić jak władimircem kładłem i siuntką się woziło po 2 km w jedną stronę

cienko sypane 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał:

No co , trzeba oszczędzać sprzęt , zajechać to moment , a naprawy zajmują czasu i pieniędzy 

Was stać to możecie robić co chcecie 

Ty też mógłbyś 

Bzdur nie pisać 

Jest u nas taki co się dopatrzył że WOM w traktorze nie działa jak się już gwarancja skończyła to twój typ użytkownika 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v