Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kizak napisał:

kiedyś pierzyny były potrzebne ,bo w chałupach na ranku woda przymarzała , A jak żonie za gorąco to wystarczy jak każdy ma swoją wąską kołdrę według upodobań ,a spać można dalej w małżeńskim , A jak przyjdzie ochota ,,zmienić temperaturę'', to rozwiązanie w zasięgu [ręki] . Tylko mi tu nosami nie kręcić ,a starannie  posłuchać   starszego  ,bo starszego to i w piekle szanują ,tfu słuchają 😐😉 . Ej młodzi ,młodzi ,pozakręcajcie grzejniki to i statystycznie się poprawi . Bym podpowiedział jak to zrobić ,ale cholerna skleroza . Jak przypomnę to ..  , o przypomniałem  , krowy czekają 😐

Jak za gorąco, to nogę się wyciąga do wyregulowania temperatury 😅😅😅😅

Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Pudło 

Się dziewczyna pudłem do snu...okrywa🤔🙆...kto ją tak z majątku doszczętnie oskubał🤔...nieludzkie to😞...

🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak w trzeciej technikum na praktyki zacząłem jeździć autem to potem do autobusu już nie wróciłem żeby dojeżdżać do szkoły...

Raczej nikt kto nie musi, nie wraca do tego.

Wiadomo.

Pewnych rzeczy, tras, nie przeskoczy, ale po co udawać że jazda autokarem to prZygoda życia.

Bajarz...i tyle w tym temacie...

....no i bida z nędzą.. 

Żeby nie było....

Nie oceniam stanu posiadania.... Umysłowo ta bida....

A w temacie ...

Dyszcz napieprza...

Aby mie tam Rysiek w lesie nie zmókł....

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Zależy jakie gleby u was są, u nas kto nie wapnuje to najczęściej ma kwas o pH 4,5-5 ... A na takim kwasie na starcie masz 2 tony z ha mniej ... Już nie mówiąc o tym, że część nawozów się zwyczajnie marnuje bo roślina nie jest w stanie ich wchłonąć przy zbyt niskim pH, wapnowanie jest najtańszą metodą zwiększania plonów, tylko niektórzy tego nie chcą wiedzieć ...

Siałem qq na ph3,3 odżywki dwa razy w tygodniu nawozu w uj ale była równa z sieczkarnią o kosztach nie wspomnę 

Opublikowano
16 minut temu, gregor1284 napisał:

Tak patrze ze będzie ciekawie, firmy uciekają z kraju...

Się nasze , polskie założy...

Większymi podatkami niech obłożą, wyższą średnią niech ustalą...

Wtedy powrócą jak nic....😆

Opublikowano
19 minut temu, gregor1284 napisał:

Jak tu nawet bociany jakieś dziwne.

Kiedyś to przylatywaly i od razu do roboty i żarcia szukać. 

A teraz tylko klekot i jakby "gniazdo prawem, nie towarem "

I daj jeść bo mnie się należy. 

20240417_143601.jpg

Opublikowano

na doplaty do wapna wzialem probki od sasiada- ph 4,2 i to na srednio ciezkiej glebie.teoretycznie nic powinno nie rosnac...teoretycznie...

pafnucy -wiesz ile kosztuje pociag  z krakowa do gdanska -z ulgami?? zgadnij albo lepiej sprawdz..

ta dyskusja pokazuje jak rosnie przepasc cywilizacyjna miedzy polska a a ta c......

to juz chyba nie do przeskoczenia.. 

temu wlasnie mlodzi od was uciekaja.. tego juz nic nie zatrzyma,, 

zatrzymaliscie sie na poziomie pks i ikarusa.....

42 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Teraz może jest lepiej ale jeszcze 6-7 lat temu pociągiem z Oświęcimia do Krakowa na dworzec ponad 2 godziny... A do Oświęcimia trzeba czymś dojechać. Reasumując autem szybciej i w sumie nawet nie drożej jak auto w gazie... Jak w trzeciej technikum na praktyki zacząłem jeździć autem to potem do autobusu już nie wróciłem żeby dojeżdżać do szkoły...

Ja bym nie potrafił pod tym spać mimo, że próbowałem... Nie dość, że ciężka franca to jeszcze gorąco pod tym, tym bardziej, że śpię w normalnej piżamie czyli portki i bluzka z długim rękawem.

wjezdzasz do centrum krakowa,masz autobus albo tramwaj albo inny pociag w kazde miejsce miasta.polski i europy . 

kiedy jechales 44 do krakowa w godzinach szczytu ?

nie martwisz sie o korki, promile, wypadki, parking  6 zl godzina albo stanie w krzakach..

43 minuty temu, Agrest napisał:

Na auto to dziś każdego stać, ale już na koszty jego utrzymania to niekoniecznie. A jeszcze jak aspiracje na autobus...

ja mam autobus albo darmowy albo ulgowy, pracuje w samym centrum miasta. najblizszy parking podziemny a nawet 2 zawsze prawie puste 8 zl na godzine..

wiec musialbym sie z wami na rozum zamienic zeby jezdzic autem...

47 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Cię nie stać na auto to musisz się tłuc transportem publicznym 

Taka jest prawda.

😂😂

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Może i zacofani, ale wygodniej spać pod kołdrą niż się kaloryferem okrywać 

mozesz podlogowka sie przykryc

Opublikowano
56 minut temu, gregor1284 napisał:

Mało tego, już nawet deszcz przestał padać.

Nic nie będzie, nic nie będzie...

No może susza będzie

Opublikowano
18 godzin temu, Strongman napisał:

Ot taka zabawka na myszy szczury i to naprawdę działa niby nie od razu ale po tygodniu dwóch niema ani jednej.

20240416_222411.jpg

Poczekaj do jesieni, teraz jak co roku myszy wynoszą się na pole

9 godzin temu, HF86 napisał:

O mnie odkąd rehabilitantka dba, to jest dużo lepiej. 

Wolę jej płacić, jak za leki i zdrowie sobie rujnować. 

I kto by pomyślał, młody, jurny i musi jeszcze płacić🤔

3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

Radkowit premium by się nadał 🤔 , magnez by jeszcze uzupełnił

Dostałem ostatnio ofertę, 110 netto, do mnie trochę bliżej, u Ciebie pewnie koło 150 by się zakręciło

Opublikowano
13 minut temu, szymon09875 napisał:

Słyszeliście ile deszczu spadło w Dubaju ?

Republikę oglądasz?

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Jak tu nawet bociany jakieś dziwne.

Kiedyś to przylatywaly i od razu do roboty i żarcia szukać. 

A teraz tylko klekot i jakby "gniazdo prawem, nie towarem "

I daj jeść bo mnie się należy. 

W zeszłym roku szał na żarcie miały jak łąki kosiłem. Pod maszyny wszelkie się rzucały. 

19 minut temu, szymon09875 napisał:

A jakiś czas temu była mowa, że zasiewają chmury w emiratach. Może przeholowali??? 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

wjezdzasz do centrum krakowa,masz autobus albo tramwaj albo inny pociag w kazde miejsce miasta.polski i europy . 

kiedy jechales 44 do krakowa w godzinach szczytu ?

nie martwisz sie o korki, promile, wypadki, parking  6 zl godzina albo stanie w krzakach..

Tak i tłoczę się z obcymi w ciasnocie i jeszcze się muszę orientować na którym przystanku wysiąść... Za darmo nie chcę... A jechać 44 ode mnie do Krakowa to trzeba nie znać lepszej i szybszej drogi... 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

ja mam autobus albo darmowy albo ulgowy,

Pieniądze to nie wszystko...

Ludzi stać swoim pojechać...

Pewno już nie zrozumiesz tego.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Się dziewczyna pudłem do snu...okrywa🤔🙆...kto ją tak z majątku doszczętnie oskubał🤔...nieludzkie to😞...

🤭

mieszka w kartonie 😆

31 minut temu, szymon09875 napisał:

stać ich ściągnąć deszcz ale po co aż tyle 

20 minut temu, ahten napisał:

kutwa ziemniaki mi zmarzly nawet pod wloknina

linii kroplującej z wrzątkiem nie było 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Pieniądze to nie wszystko...

Ludzi stać swoim pojechać...

Pewno już nie zrozumiesz tego.

Nie wyobrażam sobie teraz jeździć gdziekolwiek autobusem... Nie chciałoby mi się czasu mitrężyć na przesiadki albo czekanie... Tak jak w technikum było - skończyłeś o 13.10 czy tam 13.20 to autobus było dopiero 14.20. Jak kończyłeś o 15 to jeszcze autobus o 15.20 był, ale później to zostawały prywatne pie*dolniki zdzierające za bilet jak za zboże... Skończyłeś o 14.10 to trzeba było przed ostatnią lekcją buty zmienić i kurtkę zabrać, dzwonek wybił to pędem na przystanek, jakieś 7 minut szybkim marszem trzeba było iść... A autem wolny... Z gimnazjum to było lepiej bo blisko, nie było autobusu to się na piechotę szło.

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Like 1
Opublikowano

ta dyskusja pokazuje jak rosnie przepasc cywilizacyjna miedzy polska a a ta c......

Gdybym nie miał kolegów w Małopolsce, to bym pomyślał, że to taki dziwaczny region, że aż musieli stamtąd stolicę zabrać. Ale mam i wiem, że tam też są normalni ludzie...ta Polska A to istnieje w Twoim umyśle, a przepaść cywilizacyjna to jest obecnie mit. Przejedź się na Podlasie, w okolice Kazia, Bogdana czy Michała to zobaczysz jakie tam drogi i krajobraz. Nikt w korkach nie stoi i smogu nie wdycha, ludzie mają taki sam dostęp do wszystkiego, jak w Krakowie. To nie te czasy, że trzeba było konno czy furmanką do miasta na naginać. Wniosek stąd jeden: nawet jeśli kiedyś ta "przepaść cywilizacyjna", którą nam tu próbujesz udowadniać, istniała, to gród Kraka wolniej musiał się rozwijać od reszty, bo ta reszta go dogoniła...

• Like 3
Opublikowano
38 minut temu, Qwazi napisał:

Gdybym nie miał kolegów w Małopolsce, to bym pomyślał, że to taki dziwaczny region, że aż musieli stamtąd stolicę zabrać. Ale mam i wiem, że tam też są normalni ludzie...ta Polska A to istnieje w Twoim umyśle, a przepaść cywilizacyjna to jest obecnie mit. Przejedź się na Podlasie, w okolice Kazia, Bogdana czy Michała to zobaczysz jakie tam drogi i krajobraz. Nikt w korkach nie stoi i smogu nie wdycha, ludzie mają taki sam dostęp do wszystkiego, jak w Krakowie. To nie te czasy, że trzeba było konno czy furmanką do miasta na naginać. Wniosek stąd jeden: nawet jeśli kiedyś ta "przepaść cywilizacyjna", którą nam tu próbujesz udowadniać, istniała, to gród Kraka wolniej musiał się rozwijać od reszty, bo ta reszta go dogoniła...

Z rolnictwem to samo ale niestety następuje "gonienie" reszty kraju. To co u was wymarło powiedzmy w połowie lat 90 u nas było jeszcze co najmniej koło 15 lat... A reszta? Ja myślę, że podobnie wszędzie będzie... Są wioski syfu i są wioski bogate... Jadąc w stronę Krakowa to widzę więcej syfu niż bogactwa... Ugory, nawłoć i kupa walących się, starych, drewnianych chałup w których właściciele dokonali żywota a dzieci pewnie uciekły do cywilizacji ale czy tej jacusiowej?

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v