Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Agrest napisał:

Około 170 - 175kg

kurła ja ustawiłem 200 kg, w sumie to max w siewniku i wysiało się się tylko 160 kg odsiewany takim cudem techniki jak u karola, nie był nic odwiany 

Opublikowano
15 minut temu, soltys48 napisał:

Mój wyrósł z picia piwa🤭

Dziadkom opowiadał, że piwo będzie pił jak dorośnie, bo mu rodzice nie pozwalają. "a ja lubię piwo". 🙃

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, wysoki1122 napisał:

Ta a co chcieli 🤣

Jak @12Pafnucypoda namiary na @Rolnik1973to może i jego odwiedzi 😛

W tym celu to nie...

Aż tak złośliwy nie jestem.

Chyba jakieś kontrolę teraz. 

Jak oralem to też taka daćka jechała..

Stanął nieopodal i się zastanawiał gdzie dalej.

Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał:

Tak. Ten największy. Wchodzi swobodnie bb 600 kg saletry... 

@superfarmer02 Krzysiu patrzaj... 

IMG_20240315_172328.jpg

No fajny. Tak z biegiem czasu myślę że można byłoby wziąść tego arttrua cenowo podobnie a kilka rozwiązań lepszych ale był potrzebny na wczoraj. To poziomowanie to fajne, i chyba nawet prosto było by zrobić. A te sworznie czerwone co mocują ramę w adaptacji to że smarowniczkami? Takie by mi się przydały 

Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

No fajny. Tak z biegiem czasu myślę że można byłoby wziąść tego arttrua cenowo podobnie a kilka rozwiązań lepszych ale był potrzebny na wczoraj. To poziomowanie to fajne, i chyba nawet prosto było by zrobić. A te sworznie czerwone co mocują ramę w adaptacji to że smarowniczkami? Takie by mi się przydały 

To jest dorobione... 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Lepiej mi napisz coś o swoim rozsiewaczu... Miałeś plastikowego lejka chyba? Chyba nie dam rady już z wanienką za bardzo chodzić...

No mam.

Mój jest za wysoki, się mi większego zachciało...źle woreczki wrzucać. Niby kilka centymetrów, ale....

Ogólnie to da się tym siać.

Tanie to, da się przypilnować by za daleko nie rzucał....

..no szału ni ma, ale lżej niż rękami.

Myślę że na twoje potrzeby się nada...

No tak na początek lepiej za cienko siej, byś nie krzyczał na mnie że za dużo wyszło.

Ręcami poprawisz.

W następne sezony wyczujesz jak siać..

A i plastikowy talerz mam... Bierz z nierdzewki.

Lepszy 

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Czyj to tur? Po co to hydrauliczne poziomowanie robią jakby nie dało się tradycyjnie 

Mojego sąsiada. Poziomowanie to jego robota 

Opublikowano

Witam witam. Ale mam zaległości ale nie chce się już czytać wszystkiego. Widzę że niektórzy już trochę posiali inni jutro ruszają. Myślałem żeby jutro obornik wozić,ale tą taczką 20 kursów trzeba zrobić 2km w jedną stronę i nie wiem czy zdążylbym zaorać. Chyba przełożę to na następny tydzień. @Qwazi na tym polu 700m na ile wystarczy ci rozrzutnik obornika rozwieźć?na całą długość?

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

No mam.

Mój jest za wysoki, się mi większego zachciało...źle woreczki wrzucać. Niby kilka centymetrów, ale....

Ogólnie to da się tym siać.

Tanie to, da się przypilnować by za daleko nie rzucał....

..no szału ni ma, ale lżej niż rękami.

Myślę że na twoje potrzeby się nada...

No tak na początek lepiej za cienko siej, byś nie krzyczał na mnie że za dużo wyszło.

Ręcami poprawisz.

W następne sezony wyczujesz jak siać..

Nie wiem co będzie ale czuję, że mogę się z wanienką praktycznie pożegnać. Albo ekologia albo rozsiewacz. Worka 50kg też już nie podrzucę, 30kg może dałbym radę, nie wiem. 

Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

On normalnie na taśmę tylko 2 tarcze ma? W sumie nie głupie to🤔 wszystko wyśmieje do końca, nie miele. Równo sieje? 

Tak jest. Pod kątem wysiewu to wszystkie rozsiewacze zsypowe są daleko w tyle. 2 tarcze po 4 łopatki na każdej i taśma. Wysiew od 6 do 15 metrów 

Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Czyj to tur? Po co to hydrauliczne poziomowanie robią jakby nie dało się tradycyjnie 

A w czym to gorsze od tego tradycyjnego? 

2 minuty temu, Qwazi napisał:

To jest dorobione... 

Wiem 

• Like 1
Opublikowano

Usypiesz do wiaderka.

No ogólnie lejki na małe gospodarstwa się nadają.

Może ktoś inny Tobie Piotrze doradzi.

Nie są duże pieniądze.

Nie spodoba się, to odsprzedaż, nawet gdyby z drobna stratą.

Skoro masz problemy z siewem, to myślę że warto spróbować i trochę sobie ułatwić.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie wiem co będzie ale czuję, że mogę się z wanienką praktycznie pożegnać. Albo ekologia albo rozsiewacz. Worka 50kg też już nie podrzucę, 30kg może dałbym radę, nie wiem. 

Gdzieś widziałem lejki 200l to by był w sam raz, a zawsze można kupić zwykły metalowy i obciąć na pół to na twój areał wielkościowe będzie git a i jak opuścisz to poziom zasypu będzie nisko 

1 minutę temu, Qwazi napisał:

Tak jest. Pod kątem wysiewu to wszystkie rozsiewacze zsypowe są daleko w tyle. 2 tarcze po 4 łopatki na każdej i taśma. Wysiew od 6 do 15 metrów 

Może by strumyka na takiego zmienić🤔 tarcze metalowe czy z tworzywa? Regulacja łopatek jest czy obrotami 

Opublikowano
16 minut temu, radekz200 napisał:

kurła ja ustawiłem 200 kg, w sumie to max w siewniku i wysiało się się tylko 160 kg odsiewany takim cudem techniki jak u karola, nie był nic odwiany 

Jaka odmiana?

Spora rozbieżność... wyszła...

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Usypiesz do wiaderka.

No ogólnie lejki na małe gospodarstwa się nadają.

Może ktoś inny Tobie Piotrze doradzi.

Nie są duże pieniądze.

Nie spodoba się, to odsprzedaż, nawet gdyby z drobna stratą.

Skoro masz problemy z siewem, to myślę że warto spróbować i trochę sobie ułatwić.

Najprawdopodobniej 10-15 czy nawet 20kg na karku po nierównościach nie dam rady już nieść ale może się mylę... Zobaczę co będzie parę dni... Na razie pełzam o kulach i praktycznie siedzę/leżę. Jutro muszę jakoś króliki rozdzielić bo za tydzień wykoty...

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v