Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

A czemu nie da rady, jak większość gospodarstw ma więcej dzierżaw na które nie składa wniosków o dopłaty jak swojej ziemi

Jeżeli ktoś uprawia ziemię bo ma z tego dochód a dopłaty są tylko miłym dodatkiem to sobie poradzi, to oczywiste, gorzej jezeli dla kogoś dopłaty są jedynym dochodem, tylko wtedy trzeba się zastanowić co zmienić aby mieć dochody albo kończyć zabawę w rolnictwo ...

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Nuu, cały kraj ma stanąć. 

Się miastowe wk***ią 🤭

Kto się na Lublin/ Elizówke wybiera? Sławek?

Się miastowe wk***ią 🤭

Się miastowe wk***ią 🤭

Opublikowano
7 minut temu, malaczarna napisał:

Dzień dobry. Najlepiej na polskiej ziemi tylko trochę zimno

Zima jeszcze jest

Opublikowano
31 minut temu, MonteChristo napisał:

A czemu nie da rady, jak większość gospodarstw ma więcej dzierżaw na które nie składa wniosków o dopłaty jak swojej ziemi

Jak mają ponabierane ch... wie ile kredytów to w sumie bez znaczenia. Znajomy w wiosce na 30 ha samej roślinnej, wziął nowy ciągnik NH bodajże 160 km, agregat talerzowy, pług, brony, wszystko na kredyt. Jak zaczeły się protesty rolników to poleciał pierwszy i jeszcze na fejsa wrzucił fotke z banku gdzie płaci miesięcznie 8 tys raty za maszyny- 3 tys kapitału i 5 tys odsetek. Dobrze , że pracuje to cała wypłata i jeszcze troche to wystarczy. Gdzie tu sens, gdzie tu logika?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

30 ha roślinnej to ja obrabiam 100KM NH, i jeszcze spokojnie 10ha bym obrobił ... Spokojnie jestem w stanie 6ha dziennie zaorać, dwa dni orania pod oziminy, dwa dni pod jare/kukurydzę i jeden pod bób i truskawkę ... I to nigdzie nie muszę się spieszyć, na spokojnie śniadanie, zjazd do domu na obiad ... Rozsianie azotu na oziminy i soli potasowej starym Ursusem i MX800 pod kukurydzę pół dnia, po co większy sprzęt ...

Miałem zamiar zwiększyć trochę obszar truskawki, do tego po 2 latach przerwy w warzywach wchodziłem w bób, to się akurat złożyło na modernizację, nie zwiększałem produkcji z przymusu, tylko dlatego bo chciałem, a przy okazji skorzystałem, nie brałem gratów na wyrost tylko takie, które spokojnie mi wystarczą do obrobienia tego co mam i ewentualnie paru ha które mogą przybyć. To nawet nasz Ryszard ma uprawowo-siewny a ja nie mam xD Tylko najpierw uprawiam a potem sieję ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
HF86 napisał:

Konfa, PJJ,Bezpartyjni. 

Było na kogo, tylko naród nauczony w dupe wiecznie dostawać.

U wielkie nadzieje że k**wy co się kurwic potrafią od prawie 40 lat, raptem się opamiętają i jakimś cudem przestaną. 

A to już jest banda odklejencow w wieku agonalnym. 

Pod 80tke i dalej przyspawani do koryta 😡

bo te dajom a tamte 🤔 mogą zsbrać i kazać pracować 😛🤦

Krzysztof81 napisał:

27 minut temu, slawek74 napisał:

Idź pan w ch... z tym taczkowozem.

Tomasz0611 napisał:

Przed chwilą, Krzysztof81 napisał:

Idź pan w ch... z tym taczkowozem.

Taczkowóz z silnikiem od motorynki pod maską, bo 120KM do takiej kolubryny to nie silnik ...

marudzita 😛 popatrzcie co konkurencjia proponuje 😁

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

Nuu, cały kraj ma stanąć.  Się miastowe wk***ią 🤭 Kto się na Lublin/ Elizówke wybiera? Sławek?

Ja 🤔 kurła tam bez blokad zakorkowane już od niemiec 🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Qwazi napisał:

Fajnie żem se to wykombinował prawda? 🤗😆...

Ja nie wiem... jaki tym masz w tym interes, żeby torpedować moje marzenia, a potem się dziwisz, że cię nie lubię

4 godziny temu, 12Pafnucy napisał:

Wolał bym POpierdzieć w tapczan.🤭

Znasz to przysłowie ludowe; Ktoś musi robić aby leżeć mógł Kwasi?

Edytowane przez Kowalsky30
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
Leszy napisał:

Kurde, a jak parę lat temu byłem w banku o kredyt się dowiedzieć, to mi powiedzieli, że prawie nie mają teraz rolników chętnych na kredyty. 😅

trzeba by się przejść by coś wzią 🤔🤭😁

Opublikowano
13 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Ja nie wiem... jaki tym masz w tym interes, żeby torpedować moje marzenia, a potem się dziwisz, że cię nie lubię

A nie lubisz🤔... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v