Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

5ha to już było duużo. Najwięcej takich było od paru arów do 3ha.

Najmniejszy na wsi jak dobrze kojarzę ma 3ha, ale tylko dlatego że część sprzedał, takim standardem za PRL-u było 15 morg na gospodarstwo u mnie na wsi, jak się pamięta co kiedyś było czyjąś własnością ...

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

W mazowieckim za zaszły rok 8,94

W 2022 8,9 

Już mniejsza o to, ponad 2 razy wiecej niż u Jacusia ...

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Najmniejszy na wsi jak dobrze kojarzę ma 3ha, ale tylko dlatego że część sprzedał, takim standardem za PRL-u było 15 morg na gospodarstwo u mnie na wsi, jak się pamięta co kiedyś było czyjąś własnością ...

Najmniejszy to trudno powiedzieć. Jest wielu takich co obrabiają koło hektara bo to albo wszystko co mają albo resztę popuszczali w dzierżawę i zostawili tyle dla zabawy i aby mieć co do gara wrzucić.

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Podzieliłbyś swoje gospodarstwo na 4, a i tak każde z nich było by większe niż u Jacusia, u nich średnia to 4,28ha a w biednym zacofanym mazowieckim 8,5ha, nie mówiąc o bardziej zacofanym podlasiu gdzie średnia to 12,5 ha xD 

To ja nie mam tyle dzieci, żeby południowym gospodarstwom dorównać 🤷‍♂️... 

• Haha 4
Opublikowano
13 minut temu, Bananek napisał:

na zasadzie ja Tobie, Ty mnie. szybko się uczę.

🤷‍♂️🤫

Nie mów głośno publicznie czego potrzebujesz bo inni też zechcą, jak masz pewność to się odezwij 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

To ja nie mam tyle dzieci, żeby południowym gospodarstwom dorównać 🤷‍♂️... 

Bo wiesz, u nich takie bogactwo na przełomie XIX i XX wieku było, że z tego bogactwa to na wyjazd do Ameryki było ich stać xD 

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, jacus napisał:

to jest wlasnie miara cywilizacji.. dopoki na wsiach tego nie zrozumiecie ,bedziecie plakac po waszych dzieciach,ktore glosuja nogami..

wasze podsmiewajki sa tylko wyrazem bezradnosci.. wasze dzieci zostana blisko was ?? 

Moje niech najpierw podstawówkę skończą, bo na razie głosu jak to się mówi nie mają :D , a już na pewno na swych nogach za daleko same nie pójdą 😛 

Opublikowano
6 minut temu, superfarmer02 napisał:

A tak właściwie to wiela morgów obrabiasz? 

Jakbym podzielił na dzieci po równo to wyjdzie w okolicach Podlasia... 

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Ech, same przechwalki. 

Może jeszcze kosicie kukuruszke w tym samym roku, co ją posialiscie 🤔

Mocznik  siejemy też w tym samym roku a trzeba rok wcześniej 

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, HF86 napisał:

Może jeszcze kosicie kukuruszke w tym samym roku, co ją posialiscie 🤔

Ja tam sieję kukuruszke ozimą, wtedy jest szansa że odpowiednio wykorzysta podany jej mocznik xD 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Zaraz Cię na bambra awansują :D 

Się śmiej... U nas na tyle to już mają główne ciągniki 150-200km + jakiś 80-100 i jak hodowla albo warzywa to jakiś pierdek 50km. 

A nie ciapek i zetur 🤭

• Haha 4
Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Zaraz Cię na bambra awansują :D 

Dlatego Krzyśkowi równanie dałem 🤭...

Ale @superfarmer02, jak się odliczysz... nie podawaj wyniku🙄...

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Się śmiej... U nas na tyle to już mają główne ciągniki 150-200km + jakiś 80-100 i jak hodowla albo warzywa to jakiś pierdek 50km. 

A nie ciapek i zetur 🤭

A tam...cicho bydź🤫😉

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v