Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, HF86 napisał(a):

Kurła żałujecie tych kasjerek, ale kebaba czy pizze to by się zjadło i w niedzielę. Na stragany też z dzieciakami i na lody. Na stację też by się zajechało bo browara by się pyklo, a zabrakło. 

Już ci rudy załatwi browara na stacji od nowego roku. 

Zobaczcie jakie to poyebane - w służbie zdrowia kryzys, zamykają oddziały, brakuje 15 mld  a priorytetem ministerstwa zdrowia jest zakaz sprzedaży alkoholu na stacjach i e-papierosy🤣🤣.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu akurat dwie?

W ten sposób będzie można utrzymać jakoś obsadę w knajpach, stacjach paliw itd a jednocześnie pracownicy będą mieli zapewnione chociaż część wolnych niedziel, taki kompromis.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dlatego piszę, nie ważne czy kelnerka w knajpie, pracownik stacji, Turek w kebabie, kasjerka, dla każdego 2 wolne niedziele w miesiącu.

Turek ma święto w piątek a i tak nie świętuje bo Allach w budzie nie widzi.

Z drugiej strony przecież teraz wymieniłes takie biznesy których zakaz handlu nie obowiązuje.

Do tego przez zakaz handlu w niedziele funkcjonują teraz małe sklepy, które po zniesieniu upadną. Znajomy ma.taki sklep na osiedlu to w niedziele zarabia tyle.co przez 3 dni w tygodniu. Powiedział mi że jak zniosą zakaz to on od razu zamyka.

Zyskają tylko zachodnie korpogówna- lidl i biedra.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Z drugiej strony przecież teraz wymieniłes takie biznesy których zakaz handlu nie obowiązuje.

Bo wg mnie każdy powinien mieć zapewnione prawo do chociaż co drugiej wolnej niedzieli, nie tylko pracownicy handlu ... Co niedzielę u mnie w powiatowym mieście kolejki pod śmieciowym jedzeniem z ameryki, tym co tam pracują już się wolna niedziela co jakiś czas nie należy ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Już ci rudy załatwi browara na stacji od nowego roku. 

Zobaczcie jakie to poyebane - w służbie zdrowia kryzys, zamykają oddziały, brakuje 15 mld  a priorytetem ministerstwa zdrowia jest zakaz sprzedaży alkoholu na stacjach i e-papierosy🤣🤣.

Aaaa,jakoś to przecież będzie. 

Grunt że alkotubki,może poskrobac się zezwolą, trochę więcej tych zarobasow docisną i oddadzą pasozytom wszelakiego koloru 😁

A ludzie się kłócić będą co ten sztucznie podzielony AWS robi 😁

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Do tego przez zakaz handlu w niedziele funkcjonują teraz małe sklepy, które po zniesieniu upadną. Znajomy ma.taki sklep na osiedlu to w niedziele zarabia tyle.co przez 3 dni w tygodniu. Powiedział mi że jak zniosą zakaz to on od razu zamyka.

Zyskają tylko zachodnie korpogówna- lidl i biedra.

mój znajomy sklepikarz też tak twierdzi

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo wg mnie każdy powinien mieć zapewnione prawo do chociaż co drugiej wolnej niedzieli, nie tylko pracownicy handlu ...

W kodeksie pracy jest to określone i musisz mieć wolną 1 na 4 niedziele. Tak jak pisałem wyżej prywaciaże i tak to obchodzą.

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja to ciekaw jestem kwesti podatków jak ma się panele fotowoltaiczne na polu. Jak to się płaci, ptzecież to nie jest już urzytkowane rolniczo tylko jako przedsiębiorstwo a za to składki są kosmiczne. 

Płacisz za m² czyli jak działka ma 1.5 ha to płacisz 15000x 0.70zl a jak bedziesz użytkować rolniczo to wtedy 50% stawki jako rolnik czyli 35gr za m², ale masz jako działka inwestycyjna. Pod wiatrak to jest 2% od wartości wiatraka, że rzeczoznawca musi wycenić, z tym w gminie poinformowali tak.

• Sad 1
Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

w służbie zdrowia kryzys, zamykają oddziały,

władza wychodzi z założenia że jak ludzie nie będą mieć gdzie się leczyć to nie będą chorować 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, konteno napisał(a):

władza wychodzi z założenia że jak ludzie nie będą mieć gdzie się leczyć to nie będą chorować 

Cowid pokazał, że można walić kijem w parapet jak trzeba pomocy, a jak mniej groźnie, to badania przez telefon były bardzo skuteczne 😁

• Like 1
Opublikowano

A jak umrą to nie będą obciążeniem dla zusu i krusu.

6 minut temu, konteno napisał(a):

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jak?

U nas w małych to ewentualnie właściciel 

U mnie w jednym największym w gminie postawił lade gdzie ma ciepłe kurczaki, garmażerke itp, do tego lody w gałkach i tak już funkcjonuje cały czas. Widocznie jakoś to przechodzi.

1 minutę temu, HF86 napisał(a):

Cowid pokazał, że można walić kijem w parapet jak trzeba pomocy, a jak mniej groźnie, to badania przez telefon były bardzo skuteczne 😁

Teraz przez telefon kasiaści maryche legalnie  kupują.

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał(a):

Słyszałeś jak u nas się młode przekręcają? Jeden za drugim w piach idą 🙄

• Sad 1
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie w jednym największym w gminie postawił lade gdzie ma ciepłe kurczaki, garmażerke itp, do tego lody w gałkach i tak już funkcjonuje cały czas. Widocznie jakoś to przechodzi.

I bardzo dobrze, jakoś sobie poradził z idiotycznymi zakazami ...

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

no ale trzeba liczyć raz na 5lat jakiś piekarnik jakąś pralka kuchenka czajnik jakieś gary itp 

I Ty tak na serio co 5 lat wymieniasz sprzęt w kuchni?

Rozumiem , jakieś gary ale piekarnik, kuchenka czy pralka?

Edytowane przez jacor73
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v