Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Agrest napisał(a):

Aż tyle?

A pkt po banie się nie kasują?

Te graty mało warte , ale nie o to chodzi. Nie ważne ile kto ma i za co, ale spójność zeznań wskazana dla jakiejś wiarygodności🤭

kiedyś tak było ...kasują się po 6 miesiącach więc można nałapać 

ale chyba teraz jest tylko 30 dni i to za 7 pkt ...🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Dojenie, karmienie, wywóz gnoju, ścielenie, pojenie cielaków. Ma ponad 200 szt. Obora z halą. Była na ruszcie, przerobił na głęboką ściółkę. On chyba trzy wozy kręci, albo nawet cztery, bo ma grupy technologiczne. Wóz poziomy

Masakra z tą słomą. Ile tego trzeba wozić, to każdy z hodowlą wie. Co mu w rusztach nie pasowało?

Opublikowano

Dziwne posunięcie przerabiać z ruszt na ściółke. U nas wszyscy przerabiają na odwrót. Są tacy co burzyli budynki i budowali nowe w tych samych miejscach tylko na rusztach. 

A tak z ciekawości, ile jest zysku netto z 1L mleka?

Opublikowano
19 minut temu, 6465 napisał(a):

Dziwne posunięcie przerabiać z ruszt na ściółke. U nas wszyscy przerabiają na odwrót. Są tacy co burzyli budynki i budowali nowe w tych samych miejscach tylko na rusztach. 

Od lat przecież zysku nie ma. Wszyscy dokładają 😪🥺

• Sad 1
Opublikowano
21 minut temu, Leszy napisał(a):

Masakra z tą słomą. Ile tego trzeba wozić, to każdy z hodowlą wie. Co mu w rusztach nie pasowało?

Dziwna sprawa. U mnie kolega zamierza przerabiać z głębokiej na ruszty - wyliczyła mu firma na 600 tys. Na słomie to w dzisiejszych czasach jedynie można robić jak ma się swoją słomę ewentualnie dostęp w okolicy ale to rzadkość. 

Pioter co ty możesz wiedzieć o kobietach jak cał życie tylko 🐎 bijesz

Opublikowano
26 minut temu, Leszy napisał(a):

Nogi siadały

24 minuty temu, 6465 napisał(a):

Powiem Ci w styczniu. Za ubiegły rok było u mnie około 1 zł

6 minut temu, 6465 napisał(a):

A to dziady boją się żeby im konkurencji nie zrobić 🤣🤣

Nie liczą prawidłowo. Zaraz Ci kalkulują jakieś karkołomne działania matematyczne, które nijak się mają do rzeczywistości 

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dziwna sprawa. U mnie kolega zamierza przerabiać z głębokiej na ruszty - wyliczyła mu firma na 600 tys. Na słomie to w dzisiejszych czasach jedynie można robić jak ma się swoją słomę ewentualnie dostęp w okolicy ale to rzadkość. 

Krowa powinna chodzić po trawie, jeść trawę i leżeć na słomie. Tak ją natura stworzyła. Ruszty są super, ale gdzie weterynarze zalecają trzymać krowę, kiedy cis nie halo że zdrowotnością? Robimy se powoli drugą Holandię

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nogi siadały

Powiem Ci w styczniu. Za ubiegły rok było u mnie około 1

To powiem ci Mariusz że całkiem spoko. Myślałem że mniej. 

Zwierze nie ma mieć wygód, tylko przynosić zysk jak najmniejszym wysiłkiem rolnika. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Krowa powinna chodzić po trawie, jeść trawę i leżeć na słomie. Tak ją natura stworzyła. Ruszty są super, ale gdzie weterynarze zalecają trzymać krowę, kiedy cis nie halo że zdrowotnością? Robimy se powoli drugą Holandię

Masz racje. Tylko sami to zrobiliśmy bo każdy chce mieć więcej. Obory po 500 sztuk bydła, krowa trzymana 4-5 lat a nie 8-10 jak 30 lat temu. Więcej i więcej.Co drugi krowiarz w wiosce krowiarzy  ma 30 hektarów ziemi i trzyma 200 sztuk bydła. Jeden drugiego by zajebał za hektar pola. Tak jak kolega wyżej pisał za 4 tony pogiętej blachy płacą po ćwierć miliona. Jeden obok mojego pola siał wczoraj o 24 zboże nowym Claasem z nawigacją , gołym okiem widać, że mijaki po 30cm🤦‍♂️,  nie ma nawet czasu w dzień zrobić jak należy. Po co? Nie wiem 🤷‍♂️.

• Like 2
Opublikowano
31 minut temu, 6465 napisał(a):

Ciekawi mnie ile ty Szymek doisz mleka ma dzień będąc w delegacji. I sam nie z całą rodziną 😁

Przyjmując Mariusza zysk i wydajność koło 20 l na dzień to kilkadziesiąt tych krów by trza wydoić na dniówkę moja w sezonie 😉

Opublikowano
56 minut temu, 6465 napisał(a):

Złotówka, trochę nawet i ponad.

Zależy jak kto zarządza. 

Ale nie mieć złotówki to słabo.

Szczególnie że jest przestrzał w cenach mleka ponad złotówkowy.

A przecież ci co mają mało też muszą zarobić.

9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Masz racje. Tylko sami to zrobiliśmy bo każdy chce mieć więcej. Obory po 500 sztuk bydła, krowa trzymana 4-5 lat a nie 8-10 jak 30 lat temu. Więcej i więcej.Co drugi krowiarz w wiosce krowiarzy  ma 30 hektarów ziemi i trzyma 200 sztuk bydła. Jeden drugiego by zajebał za hektar pola. Tak jak kolega wyżej pisał za 4 tony pogiętej blachy płacą po ćwierć miliona. Jeden obok mojego pola siał wczoraj o 24 zboże nowym Claasem z nawigacją , gołym okiem widać, że mijaki po 30cm🤦‍♂️,  nie ma nawet czasu w dzień zrobić jak należy. Po co? Nie wiem 🤷‍♂️.

To jakaś słaba nawigacja.

Jd mi łapał na 2cm.

Sygnał darmowy.

• Thanks 1
Opublikowano
30 minut temu, 6465 napisał(a):

To powiem ci Mariusz że całkiem spoko. Myślałem że mniej. 

Zwierze nie ma mieć wygód, tylko przynosić zysk jak najmniejszym wysiłkiem rolnika. 

Krowa to jest przede wszystkim zwierzę. Jak się ją traktuje, tak się odwdzięczy 🤷

7 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Przyjmując Mariusza zysk i wydajność koło 20 l na dzień to kilkadziesiąt tych krów by trza wydoić na dniówkę moja w sezonie 😉

Mi wystarczy🤷

Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał(a):

To trzeba by tobie konkurencję zrobić 😉

Opublikowano
8 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

@gregor1284 żyjesz? Właśniem powrócił ze szpitalika z workiem piguł. Gorączka u mnie od rana pod 40... Mówią że przeżyję. Wsio mnie boli jakby mnie skopali na zabawie pod remizą

No następny choruje .. co z wami jest, jesteście polskimi twardymi chłopami czy miękiszonami w rurkach 🤠

Opublikowano
16 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

@gregor1284 żyjesz? Właśniem powrócił ze szpitalika z workiem piguł. Gorączka u mnie od rana pod 40... Mówią że przeżyję. Wsio mnie boli jakby mnie skopali na zabawie pod remizą

Żyje ale co to za życie.... Z rana trochę za  handlem bylim i o ile udało się tanio kupić opryskiwacz to myjki i e38 4.0v8 nie chciał sprzedać wcale...

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, marulekk napisał(a):

No następny choruje .. co z wami jest, jesteście polskimi twardymi chłopami czy miękiszonami w rurkach 🤠

Akurat miekiszony z dnia na dzień zdrowieją, w poniedziałek ciężko chorzy a we wtorek już zdrowi i zeznają w prokuraturze xD

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, marulekk napisał(a):

Czekaj czekaj gagatku... przyjdzie i na Ciebie pora a wtedy powiem podpisz tu, tu i jeszcze tu.

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v