Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
42 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Wiecie co? Już się pozbyłem złudzeń o pannie z hektarami. Tak leżę po jabłonią  jak jaki Arystoteles i cyk- doznałem olśnienia. Przecież najzwyczajniej sobie  na takim gospodarstwie nie poradzę. Teraz w ciapku to albo maszynę podciągnę, albo ciapka przepchnę za koło, a tam trzeba z laboratoryjną dokładnością najechać, bo takiego ośmioskibowego obracanego chioćbyś się zesrał nie ruszysz

eh widać że babka na szkoły żałowała tylko krowy kazała doić. To był Newton;)

• Haha 5
Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Bardzo dobre podejście, przede wszystkim sikał byś z ciągnika, a  o leżeniu pod jabłonką mógłbyś tylko pomarzyć.    :P

A tego to się akurat najmniej obawiam

Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał:

Wyraźnie napisałem "nie muszę oglądać księdza lub biskupa w każdą niedzielę"...nie miałem na myśli kościoła jako instytucji, tylko religię i jej fundament, czyli przykazania. Jak kto je stosuje i jak postępują przedstawiciele kleru, to jest oddzielny temat ...

Kwasi. A jak zamówię pulę kolczyków u tego samego dostawcy co i duplikat to duplikat będzie wliczony do puli, czy osobno?

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Nie zrozumiesz tego nigdy, bo żeś pantofel zwykły.

Sam sobie jakieś definicje wymyślasz.

Zapewniam że z tym tym...wszystko ok.

Ciągnikami też sporo robię.

Zapewniam że 10 razy tyle co ty.

Kurla 10tys mth?traktor na sezon, nie dziwne ze mfa sprzedał 

Edytowane przez gregor1284
  • Haha 4
Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał:

eh widać że babka na szkoły żałowała tylko krowy kazała doić. To był Newton;)

No a na co mu to dojenei potrzebne, kiedyś córka gospodarza szukała chłopa na gospodarkę, teraz gospodarz chce by córka miała wykształconego prawnika czy jakiegoś prezasea banku czy firmy, a nie dziada po technikum rolniczym czy mechanicznym

Opublikowano
13 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Chłopiska ,ludzie i dzieciarnia 😉poszukuje o to takiego wału /elementu brony łopatkowej , ktoś coś ??

OLX, grupy na Facebooku, nie wiem co ci jeszcze podpowiedzieć ;)

Opublikowano
46 minut temu, superfarmer02 napisał:

Nie, po prostu nie wiem o co ci chodzi, piszesz coś o określaniu terminu zbioru poprzez dojrzałość zbóż a nie wiem co to ma wspólnego z tym co ja pisałem🤔

Masz jakieś pretensje jak bym się do ciebie czepiał🤔🤷

A no co zrobisz jak nic nie zrobisz... 

To zielone to miał być poplon na kiszonkę. Co popadało to w oczach szedł w góre... Przez 2 dni a potem znów siadał. Owies ledwo za kostkę i wiechę wyrzucą 

Nie mam do nikogo pretensji. Może ci jeszcze raz wyjaśnię całą konwersacje bo widzę że nie ogarniasz. To że w twoich stronach zboża są już zebrane, nie znaczy że tak jest wszędzie bo w Polsce wegetacją jest różna. A twoj komentarz, że niektórzy patrzą na kalendarz podczas zbioru wiele wyjaśnia 

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Nie zrozumiesz tego nigdy, bo żeś pantofel zwykły.

Sam sobie jakieś definicje wymyślasz.

Zapewniam że z tym tym...wszystko ok.

Ciągnikami też sporo robię.

Zapewniam że 10 razy tyle co ty.

Nie ważne kto więcej. Ważniejsze kto więcej z tego ma

Opublikowano
Bananek napisał:

malaczarna napisał:

Eh jak żyć z takim dowcipnym chłopem?

jedna taka daje jakoś radę

jakoś 🤔 🤭🤪

wojtal24 napisał:

malaczarna napisał:

Się doczekałam ile za taka przyjemność od beli się płaci?

IMG_20240730_123115.jpg

szwagrowi to flaszke

booo🤔 co on na loterii sprzęt wygrał 🤔 trzeba mieć honor

Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał:

Nie mam do nikogo pretensji. Może ci jeszcze raz wyjaśnię całą konwersacje bo widzę że nie ogarniasz. To że w twoich stronach zboża są już zebrane, nie znaczy że tak jest wszędzie bo w Polsce wegetacją jest różna. A twoj komentarz, że niektórzy patrzą na kalendarz podczas zbioru wiele wyjaśnia 

To może ty przeczytaj jeszcze raz od początku od czego zaczął się wątek 

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

Przed chwilą, jacus napisał:

milionow mieszkancow masz w promieniu 50 czy 100 km ?? 😂 

Ten znowu swoje😆😃 

Czym was więcej , tym większy zaduch i ścisk...😆

na wącha się smrodów to i bredzi 🤦

Opublikowano
26 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Chłopiska ,ludzie i dzieciarnia 😉poszukuje o to takiego wału /elementu brony łopatkowej , ktoś coś ??

inbound6508752116697099571.png

dzięki za tą dzieciarnię , czuję się 10 lat młodszy 

kup zajechaną talerzówkę w układzie X i ponacinaj talerze żeby były jak łopatki 

42 minuty temu, Desperado napisał:

przede wszystkim sikał byś z ciągnika,

to AdBlue by dolewał AdYellow 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Nie mam takich czarnoziemów jak jacus

Zbierasz mniej niż 2t/ha żyta ?? xD bo Jacuś ma właśnie takie rekordy xD to nawet u siebie w okolicy bym musiał dobrze poszukać papudraka który osiąga takie wyniki xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Z mojej się po śmiej to może też zielenieje

17223537980885479101078223019140.jpg

Kukurydza do pół słupa a ty jeszcze narzekasz. Mi na wysokości nie zależy u mnie liczy się o to. 😄

IMG_20240730_135428.jpg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Kontento, a ty co byś tam robił u Emilki w miejscu konkubenta?

niedoszła serowarnia stoi u mnie już blisko 20 lat więc herefordy tam kozy tu choć szczerze ani areał ani rozdrobnienie i oddalenie działek nie pozwalają na codzienny wypas połączony z wygonem , tura na zetora , t25 na ładowarkę przerobić zamiast tego pierdka co konkubent kupił , swój rozrzutnik 2 osiowy przerobić na przyczepe do zwożenia bel bo jej 1 osiowy do obornika lepszy 

ogólnie zanim on się koło niej zakrecił to dużo myślałem o tym co @Paulina1985 swego czasu pisała w temacie o rolnikach i jak to co mi zostało moża byłoby wdrożyć w jej realiach , ale teraz to nawet i lepiej , nie wiem na hvj mi to było potrzebne  , człowiek się ośmieszył tylko , w niektórych kręgach może nawet i tylko wrogów narobił 

zdrowia ni ma a sie pchać w zapierdol nie ma sensu , kilka tygodni temu to na fotelu dentystycznym zasłabłem przy leczeniu kanałowym

zdrowsi niech zapierdalają , się bogacą czy pieprzą i mnożą bez tołku , mi już bliżej niż dalej więc wystarczy aby przeżyć i nie skończyć jak ojciec 

Edytowane przez konteno
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v