Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Z trzoda ta sama sytuacja. Większa ilość wyższa cena. Niby Dunki mięso takie ble a 40groszy drożej szło wziąć za kg. Niż polskiego.

Dunka więcej żelu przyjmie 

9 minut temu, stempos1980 napisał:

W każdej bajce trochę prawdy jest🤔

Ano. Ktoś nie może czegoś sprzedać a u nas klienci czekają aby było. 

Po ile papryk z jednego krzaka zbierasz?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Sytuacja jest taka że UPAdlina ma czyste magazyny i plony oficjalnie 10% mniejsze ... Skupy teraz kupują najtaniej jak się da a za kilka miesięcy zarobią ...

Zarobek się liczy jak się sprzeda 

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał:

kurła ja to się jeszcze zastanawiam czemu słomy z ukrainy nie przywożą 😂😂 byłaby wtedy o połowę tańsza 😂

W maju/czerwcu były ogłoszenia na fb słoma odbiór z wagonów bodajże z Sokółki. Po 50zł za gotową. Czy prawdziwe czy fejk nie wiem, nie interesowało mnie to bo mam swoją

Opublikowano
Agrest napisał:

Ja na poważnie twierdzę że będzie drożej.

Patrząc na forum to dobre 30% mniejsze plony,u siebie też mam dużo niższe. Do tego niebotyczny skok powierzchni zasiewu ekobzdur.

A ukraki chyba już zostali z bieżącymi plonami i nie będą ziarna 3letniego pchać.

Ruskiemu chyba też nie będzie się opłacało robić biznesu z urkami by Polskę zasypać...

Pozostaje kwestia zbiorów w Andorze, Monaco, Luxemburgu i Watykanie. Ci mogą namieszać na giełdach

też tak uważam że ceny będą szły delikatnie w gore tymbardziej że chyba u nas w Polsce wszystkie strategiczne magazyny wyczyścili do 0 i nie ma nawet rezerw państwowych. u muszą

Opublikowano
1 godzinę temu, KoneserOporu napisał:

A ja odpycham najczęściej na włączonym, z tym że wożę ze sobą kawał drążka drewnianego taki 2 metry i tym popycham w podbieraczu, raczej zero ryzyka. 

Ja wyłączam prasę otwieram i zabezpieczam komorę i od tyłu wyciągam. Raz mi się zdarzyło w kronce że zamka nie zamknąłem, w zetorze dźwignia została u góry a zgasł i się klapa zaczęła opuszczać. Ledwo zdążyłem wyskoczyć, nic by mi nie zrobiło, ale siedź w 30 stopniach na zewnątrz w tych blachach aż by ktoś się zainteresował gdzie jestem bo telefon w ciągniku :/

• Like 3
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@Strongman bo z Tadeusem trochę tak jest, nie wygląda a sypie, jak patrzyłem na swój to szacowałem 5-6t w zależności od działki a po wjechaniu wyszło 6-7t w zależności od działki, jak na ten rok i warunki które były jestem zadowolony.

ważyłeś te plony czy tylko tak na zbiorniki przyczepy?

Opublikowano

w nocy spokojnego 5 mm wiec dzisiaj przerwa-akurat tylne kolo sie wypompowalo wiec jest co robic.

4 godziny temu, malaczarna napisał:

Zgadzam się ale to muszą być uprawy specjalistyczne 

40 godzin tygodniowo etatu i ledwie wyrabiam się ze wszystkim nie wiem jak wasze zony

oni tez nie wiedza 🤣..rzadko je widuja ,jeszcze rzadziej rozmawiaja.wiekszosc ich nie ma..

3 godziny temu, Qwazi napisał:

Teraz też? Nie jestem w tym na bieżąco, ale gdzieś słyszałem, że obecnie w modzie tucz nakładczy. No i nie ma chyba już małych ferm tucznika 

to nie moda to koniecznosc..

niewiele ponad 60 tys zostalo tuczarni z czego pewnie z 1/3  w dolinie dobra wyladowala..

to samo na rynku brojlerow.

18 minut temu, wojtal24 napisał:

chyba nie wierzysz w jego bajki ??  sam pisze ze susza a za chwile rekordy bije ..

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, wojtal24 napisał:

Na zbiorniki, ale ja liczę pełny zbiornik w Bizonie na 1.5t, w zeszłym roku po sprzedaży wyszło 200kg/ha więcej niż z mojego liczenia na zbiorniki ...

2 minuty temu, jacus napisał:

chyba nie wierzysz w jego bajki ??  sam pisze ze susza a za chwile rekordy bije ..

Do rekordów sporo brakuje ... Musiało by być ponad 8t/ha pszenżyta i ponad 7t/ha jęczmienia jarego aby bić rekordy. Ale nie jestem też podkrakowskim cieciem żeby zbierać 2t/ha ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
41 minut temu, gregor1284 napisał:

Po 30 ta słoma miała być, mało się nie pozabijali w kolejce 

Nasze też myśleli że 20 zł za pasówkę to dosyć będzie 🤣

Wczoraj zbrzydlo tel odbierać. Te co było im drogo przy jeczmieniu, to Wczoraj się okazało że I przepłacać będą 🤭

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, Bananek napisał:

Ok, termos ogarnięty, teraz zrobić kanapki i można urlopować. 🤣

IMG_20240723_155937.jpg

Bawisz się w kogoś 🤔 a sandały? I białe skarpetki? A no i torba z Biedronki jest 🤣🤣😂

• Haha 1
Opublikowano
jacus napisał:

w nocy spokojnego 5 mm wiec dzisiaj przerwa-akurat tylne kolo sie wypompowalo wiec jest co robic.

4 godziny temu, malaczarna napisał:

Zgadzam się ale to muszą być uprawy specjalistyczne 

40 godzin tygodniowo etatu i ledwie wyrabiam się ze wszystkim nie wiem jak wasze zony

oni tez nie wiedza 🤣..rzadko je widuja ,jeszcze rzadziej rozmawiaja.wiekszosc ich nie ma..

3 godziny temu, Qwazi napisał:

Teraz też? Nie jestem w tym na bieżąco, ale gdzieś słyszałem, że obecnie w modzie tucz nakładczy. No i nie ma chyba już małych ferm tucznika 

to nie moda to koniecznosc..

niewiele ponad 60 tys zostalo tuczarni z czego pewnie z 1/3  w dolinie dobra wyladowala..

to samo na rynku brojlerow.

18 minut temu, wojtal24 napisał:

mieszkam dość blisko Tomka i przejeżdżam niedaleko niego codziennie do pracy i znam ludzi z jego stron i widzę jakie mają zadbane gospodarstwa i wiem ile można zarobić na truskawce i nie mam powodu mu nie wierzyć

Tomasz0611 napisał:

25 minut temu, wojtal24 napisał:

Na zbiorniki, ale ja liczę pełny zbiornik w Bizonie na 1.5t, w zeszłym roku po sprzedaży wyszło 200kg/ha więcej niż z mojego liczenia na zbiorniki ...

2 minuty temu, jacus napisał:

Do rekordów sporo brakuje ... Musiało by być ponad 8t/ha pszenżyta i ponad 7t/ha jęczmienia jarego aby bić rekordy. Ale nie jestem też podkrakowskim cieciem żeby zbierać 2t/ha ...

znam takich co liczą z 056 po w tony zbiornik i na d47 maja 6ton 😄😄😄😄

jacus napisał:

starosc kurna starosc-przed chwila dziadkiem zostalem...........

o gratuluje wnuczek czy wnuczka? u córki czy syna?

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, wojtal24 napisał:

znam takich co liczą z 056 po w tony zbiornik i na d47 maja 6ton 😄😄😄😄

1800-1900 jak nakosisz czubaty zbiornik pięknej pszenicy może bedzie

31 minut temu, wojtal24 napisał:

mieszkam dość blisko Tomka i przejeżdżam niedaleko niego codziennie do pracy i znam ludzi z jego stron i widzę jakie mają zadbane gospodarstwa i wiem ile można zarobić na truskawce i nie mam powodu mu nie wierzyć

Dla dziada z Polski A nie możliwym jest aby ktoś miał lepiej niż on ... Różni są u nas gospodarze, dla niektórych 3t/ha to sukces, a dla innych 6t/ha to porażka ...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v