Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na razie tego u mnie niema.

Za jakiś miesiąc pewnie bendą.

To przy lasach ten chrabonszcz występuje jak z dala od lasu się mieszka to niema ,czasem jakieś drzewo osiedlą.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
10 godzin temu, jacus napisał:

polska wschodnia to stan umyslu a nie miejsce zamieszkania, najgorzej gdy jedno z drugim sie laczy. wuj z tym.......

..        Zapamiętaj ,ale to zapamiętaj     ,,wszystko co powiesz ,czy zrobisz ,prędzej ,czy póżniej może być użyte przeciwko tobie''   , wszystkich do jednego kotła wrzuciłeś ,      kurę na obiad też złapiesz i od razu do garnka ?zanim ciepła? ,szybciej będzie gotowa? .Smacznego 😐     Ja z pólnocno wschodniej polski ,to i tylko pół szpilki 10 cm w tyłek dostałem ,do kości nie doszło 😐 , hmmm ,tyle tu  jadu że zadrapanie może zabić  

• Like 1
Opublikowano

W typowo rolniczym terenie gdzie glebę się przewraca , będzie ich mniej

Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał:

To przy lasach ten chrabonszcz występuje jak z dala od lasu się mieszka to niema ,czasem jakieś drzewo osiedlą.

U nas pełno sadów, porzeczek, truskawek itp to ma się to gdzie mnożyć bo gleba nieruszana kilka-kilkanaście lat ...

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

U nas pełno sadów, porzeczek, truskawek itp to ma się to gdzie mnożyć bo gleba nieruszana kilka-kilkanaście lat ...

U mnie niema sadów,je tez jakoś ciągnik przycionga ciepło z silnika czy spalin.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Strongman napisał:

U mnie niema sadów,je tez jakoś ciągnik przycionga ciepło z silnika czy spalin.

Nie musi ciągnik, jak wyjdę około 20-21 na podwórko to aby słychać jak uderzają o tynki na budynkach i blachę na dachach ... W zeszłym roku sporo larw tego w glebie było, truskawki mi powygryzały mimo dwóch zabiegów specjalnymi preparatami, a teraz są dorosłe osobniki ...

Zawsze coś tych chrząszczy było, ale takiego roku nie pamiętam ... Może Tusk zaczął hodować robaki żebyśmy mieli co jeść xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

W tym roku pierwsze od kand żyje to i robaki w zbożu się pojawili i gazuje je ale te tabletki to mocne chyba najmocniejszy środek na rynku.

Trzeba jakaś maskę przeciwgazową do tego kupić.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
57 minut temu, Bananek napisał:

plon konkretny. albo zwijane sipmą i poszedłeś w ilość, a nie jakość.u mnie 5.5 ha do skoszenia jeszcze.

Nie rozumiem czemu w ilość, pojawił się  gdzie nie gdzie kłosek to pod nóż poszło a zwijane Unią Famarol a temu tą prasą bo moja pasówka źle sobie radzi z mokrym

Opublikowano

Znam ten problem od lat. To też jeden z powodów wcześniejszej likwidacji uprawy truskawek. Teraz nawet na przetwory nie mam bo wszystko niszczą. Drzewka nawet i kilkuletnie potrafią wykończyć. Kosiarka czasem wyrywa kępy trawy z nie kosi, bo korzenia brak. 

Teraz dęby zaczynają puszczać liście to będą ogołocone

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

Znam ten problem od lat. To też jeden z powodów wcześniejszej likwidacji uprawy truskawek. Teraz nawet na przetwory nie mam bo wszystko niszczą. Drzewka nawet i kilkuletnie potrafią wykończyć. Kosiarka czasem wyrywa kępy trawy z nie kosi, bo korzenia brak. 

Teraz dęby zaczynają puszczać liście to będą ogołocone

W truskawce jak pościsz te nowe preparaty biologiczne albo Verimark w fertygacji to nawet nieźle sobie z tym radzą, albo oprysk gleby wieczorem i od razu deszczownia. Lepiej niż Dursban to sobie radzi.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Teraz dwa sezony nie było prawie wcale a tydzień już gałęzie sie uginają tyle siedzi. Mam kilkanaście dębów po 90 cm obwodu to objedza wszystkie liscie

Teraz dwa sezony nie było prawie wcale a tydzień już gałęzie sie uginają tyle siedzi. Mam kilkanaście dębów po 90 cm obwodu to objedza wszystkie liscie

11 godzin temu, Karol6130 napisał:

Ja tam bez zobowiązań 

Sercowych, finansowych 

No i przypominam 

W Polsce można mieć dwie żony 

Mężów można w Polsce mieć też dwóch 

Mam o jednego za duzo

Opublikowano

Witajcie. A z tymi chrząszczami to masakra,od szyby się odbijają. Na stację jeden wleciał to na kopach wyleciał, wczoraj wpadł przed zamknięciem stacji to kolega się wystraszył🤣 cały podjazd tego dziadostwa

Opublikowano
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Może niedługo zamiast czereśni będziecie zbierać i sprzedawać dla lewactwa jako przysmak 😉

O widzisz, trzeba więcej dębów zasadzić to będzie tego dużo więcej ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v