Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Pisałem już o tym. A jak gospodarka wyhamuje to wpływy do budżetu zmaleją...i to jedyna opcja na poważne potraktowanie rolnictwa...

Jak tu nie brać jak na 0% Dają 

A za rok będzie droższy bo inflacja

Ostatnio handlowiec mówi, no była drobna korekta cenowa, 5000zł netto

Widać dla nich to drobne, ale do czasu

Opublikowano
26 minut temu, 6465 napisał:

Tak na ziarno. 80tys. Pioneer 899zł. Mas 282k 848,87

Tego Massa miałem w zeszłym roku fajnie wyszła ziarno lekko czerwone. Ale w za jednostkę zajebał mnie 570zl za 50. Gdzie to kupiłeś? 

Opublikowano
56 minut temu, gregor1284 napisał:

Znajomy 35 za godzinę oferuje i nikt nie chce iść

znajoma też mnie chciała przyuczać ale dałem se spokój ,za te pieniądze co inne roboty typu przynieś wynieś POzamiataj albo przeganianie to nie warta sqrka za wyprawke, krowy srają na rzadko albo szczą i uciekasz na drugi koniec kanału aby sie nie uj***ć w gównie jak przy kazdej innej gonitwie z krowami

synki nie chcą pomagać tylko w telefonach siedzieć wolą albo na maszynach jeździć , do tego mąż położył na dojenie , ponabierał maszyn i woli roślinną ogarniać na potrzeby hodowli i usługi  choć sam pilnuje zacieleń 

14 minut temu, gregor1284 napisał:

Rumuni sieja 65-70

inna kultura i mentalność oraz podejście , czasem oglądam ich filmy to kanały irygacyjne do pól pełne wody i starymi traktorkami z pompami przelewają na pola w międzyrzędzia 

Opublikowano
6 minut temu, konteno napisał:

znajoma też mnie chciała przyuczać ale dałem se spokój ,za te pieniądze co inne roboty typu przynieś wynieś POzamiataj albo przeganianie to nie warta sqrka za wyprawke, krowy srają na rzadko albo szczą i uciekasz na drugi koniec kanału aby sie nie uj***ć w gównie jak przy kazdej innej gonitwie z krowami

synki nie chcą pomagać tylko w telefonach siedzieć wolą albo na maszynach jeździć , do tego mąż położył na dojenie , ponabierał maszyn i woli roślinną ogarniać na potrzeby hodowli i usługi  choć sam pilnuje zacieleń 

inna kultura i mentalność oraz podejście , czasem oglądam ich filmy to kanały irygacyjne do pól pełne wody i starymi traktorkami z pompami przelewają na pola w międzyrzędzia 

Marudzisz że nie masz gdzie pracować, że fizyczny nie zarobi więcej jak najniższa krajowa. 35 zł u was płacą za przynieś wynieś pozamiataj ?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

35 zł u was płacą za przynieś wynieś pozamiataj ?

za 2 godziny ,

w większości gospodarstw doją gospodarze i ich rodziny , w jednym astronauci

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Jest i u nas taki co po roku bycia gospodarzem claasa kupił 160 koni. Jak z nim gadasz to on kupił bo młodego rolnika wziął gospodarzy i zarobił. Teraz były strajki to nie jechał bo tata nie pozwolił ciągnika wziąć 🤣

To kto jest w dowodzie? Kto ma ziemię? 

Opublikowano

Nie znam się na tych bankach i nie interesują mnie one. W Fergusonie kiedyś było w dowodzie bank spółdzielczy w przasnyszu to trzeba było do wydziału jeździć to prostować 

3 minuty temu, Leszy napisał:

Ci nie mogą sprzętem dysponować. 

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Teraz mogę być spokojny o jakąś jałmużnę. Coś napewno będzie 

20240224_110206.jpg

10 tyś miałem ostatnio po kolei i też po 200.

Nowe, piękne, lśniące. 

Szkoda że tego serduszka czerwonego nie drukują na nowych, to by się chociaż od pisiowych odróżniały 🤣

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Leszy napisał:

Paskudna sprawa. 

Był u dzieci na górze, źle się poczuł, chciał jechać do lekarza ale nie zdążył. Najgorzej że w jednym domu 2 córki z rodzinami. 11 wnuków 

Edytowane przez superfarmer02
  • Sad 1
Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

10 tyś miałem ostatnio po kolei i też po 200.

Nowe, piękne, lśniące. 

Szkoda że tego serduszka czerwonego nie drukują na nowych, to by się chociaż od pisiowych odróżniały 🤣

No i tu coś koło tego było 

Opublikowano
27 minut temu, gregor1284 napisał:

Teraz mogę być spokojny o jakąś jałmużnę. Coś napewno będzie 

20240224_110206.jpg

ten 660 możesz mi oddać bo ci nie pasuje do kolekcji 😛

38 minut temu, konteno napisał:

za 2 godziny ,

w większości gospodarstw doją gospodarze i ich rodziny , w jednym astronauci

nie ma kto tam u was jakiś owczarków do sprzedania?

Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał:

ten 660 możesz mi oddać bo ci nie pasuje do kolekcji 😛

nie ma kto tam u was jakiś owczarków do sprzedania?

Wymienię na jakąś 500 z podobna końcówka numeru 

3 minuty temu, HF86 napisał:

Też taki zacofany jesteś żeby gotówką w 21 wieku obracać?

Ano. Nadwyraz sobie to cenie i chwalę każdego przedsiębiorcę który też woli obrot gotówką. Dlaczego? Wiemy obaj. Lemingow nie będziemy obrażać po raz kolejny 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ano. Nadwyraz sobie to cenie i chwalę każdego przedsiębiorcę który też woli obrot gotówką. Dlaczego? Wiemy obaj. Lemingow nie będziemy obrażać po raz kolejny 

A ja jak coś kupuje to się pytam sprzedawcy czy woli gotówkę czy przelew czy kartą płatniczą, mi to jest wszystko jedno jak zapłacę ...

Tak samo jak ktoś mi płaci też mam wszystko jedno, może być przelew natychmiastowy, może być gotowka, i tak potem zanoszę gotówkę do banku i wpłacam ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v