Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, v11 napisał(a):

a co ma powiedzieć producent maszyn -nie kupujcie maszyn  bo jest i będzie ujowo jego bardziej interesuje ukraina i mercosur niż zasrana polska 

Pod tym względem rynek jest tam ustawiony i raczej też nie ma czego szukać, classy, valtry, jd od dawno tam śmigają, nawet fabryki tam pobudowali bo się po prostu opłaca na miejscu klepać/montować niż ściągać z UE, u nas jest za droga produkcja. Ja uważam że jeszcze za dekadę to wyjdzie rykoszetem uni.

W dniu 13.01.2025 o 18:43, tropt napisał(a):

Podkarpacie qq po 800 zł. Czekacie jeszcze ? Powoli muszę zacząć sprzedawać 

już coś 815-820 netto.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Wszystko by szło inaczej gdyby nie koszty transportu .Ceny w porcie są do przyjęcia od biedy ale zysk zżera transport -dla przykładu durne 100 km (ale wszystko zgodnie z certyfikatami -dezynfekcja naczep itd )to prawie 2000

Opublikowano
32 minuty temu, v11 napisał(a):

Wszystko by szło inaczej gdyby nie koszty transportu .Ceny w porcie są do przyjęcia od biedy ale zysk zżera transport -dla przykładu durne 100 km (ale wszystko zgodnie z certyfikatami -dezynfekcja naczep itd )to prawie 2000

wagonami się nie da?

Opublikowano
Tigon napisał:

4 godziny temu, v11 napisał(a):

a co ma powiedzieć producent maszyn -nie kupujcie maszyn  bo jest i będzie ujowo jego bardziej interesuje ukraina i mercosur niż zasrana polska 

Pod tym względem rynek jest tam ustawiony i raczej też nie ma czego szukać, classy, valtry, jd od dawno tam śmigają, nawet fabryki tam pobudowali bo się po prostu opłaca na miejscu klepać/montować niż ściągać z UE, u nas jest za droga produkcja. Ja uważam że jeszcze za dekadę to wyjdzie rykoszetem uni.

W dniu 13.01.2025 o 18:43, tropt napisał(a):

Podkarpacie qq po 800 zł. Czekacie jeszcze ? Powoli muszę zacząć sprzedawać 

już coś 815-820 netto.

u kogo taka cena?

Opublikowano
6 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Da się. Nawet nie trzeba stać w porcie autem i czekać na próby tylko przyjeżdżają da ciebie i pobierają jak wahadło sypiesz.

W Polsce? po pierwsze trzeba mieć bocznicę po drugie w tym za***nym kraju wagony do zboża tylko dla Ukrińców i niektórych wybrańców a po trzecie miny przeciw pancerne jeździły miesiąc po kraju i co w końcu kukurydza wyląduje w IKEI

Opublikowano

tylko własna bocznica jest dla potentatów rozwiązaniem bo załadunek wagonów to nie takie proste - problemem jest u siebie załadowanie beczek do zboża a co dopiero wagonów to musi bycdostosowane a nie z ciulika wydumane

Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 18:03, Maniaks napisał(a):

Ja połowę po 820 zł (wczoraj) i drugą część po 810 zł (dzisiaj) zakontraktowałem, bo niestety potrzebuję drugiego bina do przerzutu jęczmienia.

Kto ma brać ? 

Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 18:03, Maniaks napisał(a):

Ja połowę po 820 zł (wczoraj) i drugą część po 810 zł (dzisiaj) zakontraktowałem, bo niestety potrzebuję drugiego bina do przerzutu jęczmienia.

a nie starczy przedmuchać ? -obniżyć temperaturę i nic nie powinno się dziać ale w silosach nie trzymam -dla mnie pewniejsze są magazyny płaskie z kanałami 

Opublikowano
5 godzin temu, Paramonov napisał(a):

Kto ma brać ? 

Osadkowski i Alton Kula

2 godziny temu, v11 napisał(a):

a nie starczy przedmuchać ? -obniżyć temperaturę i nic nie powinno się dziać ale w silosach nie trzymam -dla mnie pewniejsze są magazyny płaskie z kanałami 

Niestety. Było dmuchane aż nadto, a i tak znaleźli robaka. Sam pojechałem na magazyn z trzema wiadrami i dwa z nich przerobili, to się znalazło kilka sztuk martwych jak na razie (wołek, trojszczyk). Ale w próbie, która poszła do słodowni już rzekomo był żywy. Generalnie wydaje mi się, że robią nam pod górkę, bo mają od uja towaru. Nigdy jeszcze nie widziałem na ich lokalnym magazynie, aby były rękawy z materiałem. Są dosłownie w każdym wolnym miejscu. Nawet tam, gdzie z reguły latem stoi się w kolejkach.

Opublikowano

i to jest problem silosów pod podłogą syf a po ścianach skrapla się od słońca i cienia -różnicy temperatur a jak maja w ciul towaru to ci nie odbiorą chyba że na piwo wołkowe -to takie nowe na bazie owadów zrobią 

Opublikowano
11 godzin temu, v11 napisał(a):

i to jest problem silosów pod podłogą syf a po ścianach skrapla się od słońca i cienia -różnicy temperatur a jak maja w ciul towaru to ci nie odbiorą chyba że na piwo wołkowe -to takie nowe na bazie owadów zrobią 

No niestety takie silosy posiadamy, bo kilkanaście lat temu ojciec z dziadkiem takie rozwiązanie wybrali. Ja teraz gdybym miał stawiać, to tylko płaskie ze względu na wygodę i mniejszą (przynajmniej wg mnie) obsługowość. Ciekawi mnie jak z kosztami, ale to musiałbym się zorientować. Co do podłogi, to właśnie po opróżnieniu obu muszę spojrzeć w parę miejsc i zobaczyć jak to wygląda, bo zapewne cały syf jest na przeciwnym końcu od wlotu wentylatora.
Co do towaru to mam jeszcze inną słodownię, więc jeśli Ci nie wezmą, to uderzę do drugiej. Warunki praktycznie podobne i chętna jest do zabrania towaru, ale wiadomo. W pierwszej kolejności kontraktacja.

Opublikowano

ja tam po 12 latach pod podłogą prawie czyściutko, troszkę pyłu i pajęczyn ale to wsi, co roku silosy gazowane i czyszczone, jak się trzyma dłużej to u góry lubią pojawiać się mole, wiem ze w pszenicy robaki lubią się często pojawiać ale w kukurydzy już nie.

Opublikowano
7 godzin temu, Tigon napisał(a):

ja tam po 12 latach pod podłogą prawie czyściutko, troszkę pyłu i pajęczyn ale to wsi, co roku silosy gazowane i czyszczone, jak się trzyma dłużej to u góry lubią pojawiać się mole, wiem ze w pszenicy robaki lubią się często pojawiać ale w kukurydzy już nie.

Napisałbym priv, żeby nie zaśmiecać, ale masz zablokowane. Jak gazujesz te silosy (czym i w jakiej ilości)? W jaki sposób czyścisz? Jak wentylujesz ziarno po żniwach? Tzn. ile fabryka dała, by obniżyć temperaturę do 12-15 C czy raczej czekasz na wrzesień, październik z taką mocną wentylacją? W jakich warunkach nie wentylujesz?

Opublikowano
8 godzin temu, Tigon napisał(a):

po 12 latach czyściutko? nie ma opcji żeby tam było czyściutko -mam na przyczepie chłodzącej podłogę bin suszarnia czyści kukurydzę i po wychłodzeniu kilkuset ton jest tam spory kożuszek a QQ raczej zawiera raczej mało kurzy w stosnku do zboża  a to właśnie z tego syfu bierze się szkodnik w zbożu 

Opublikowano (edytowane)

no czysto jak czysto więcej jak pół centa tam syfu nie było bo rok temu sobie wysyp przerabiałem i cześć odkręcałem.

3 godziny temu, Maniaks napisał(a):

Napisałbym priv, żeby nie zaśmiecać, ale masz zablokowane. Jak gazujesz te silosy (czym i w jakiej ilości)? W jaki sposób czyścisz? Jak wentylujesz ziarno po żniwach? Tzn. ile fabryka dała, by obniżyć temperaturę do 12-15 C czy raczej czekasz na wrzesień, październik z taką mocną wentylacją? W jakich warunkach nie wentylujesz?

w żniwa i potem we wrześniu a czasem jeszcze listopad, dmuchowa jest na miejscu przykryta więc tylko odkryć i podłączyć, gazowałem tabletkami ale teraz myślę że o ile w necie dostępne nie będą to spod lady uda się jeszcze wyciągnąć i prócz gazowania jakieś mutlikulti w opryskiwacz rozrabiam na i dole pryskam, a czyszczenie to wiadomo miotełka najlepiej cieniutki włos bo grubsze się wcinają w podłogę, można sobie i odkurzyć i ogólnie te zabiegi najlepiej wykonać nie na ostatnią chwile by sobie móc poprawić i by silos postał chwile pusty, jeszcze tam trochę elementów na dole jak mocowania drabiny poprzerabiałem żeby nigdzie zboże nie zostawało. Ogólnie hala pewnie by wyszła lepiej ale ja nie mam miejsce na nią a i gospodarka duża nie jest by takie kwoty inwestować. A co do robaków to jakby wczytać się w literaturę to są w 99% zbóż tylko kwestia minimalizacji ich obecności.

Edytowane przez Tigon
  • Thanks 2
Opublikowano
7 minut temu, Tigon napisał(a):

no czysto jak czysto więcej jak pół centa tam syfu nie było bo rok temu sobie wysyp przerabiałem i cześć odkręcałem.

o pół centa to rozumiem u mnie czyściuteńko to pozmiatany i przedmuchany beton -niekiedy właśnie te pół centymetra jest przyczyną infekcji .A silosy najgorzej jak od południa wystawione na słońce a od wschodu i północy zasłonięte -tam następuje skraplanie