Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, livebird napisał:

Pany w stajni 5-8 stopni mam jałówki do przeprowadzki pod wiate  12-16 miesiecy moze jutro bym je przeprowadzil nic im nie bedzie jak od niedzieli maja byc mrozy? Wiata obita z 3 stron deskami wmiarebszczelnie a od lrzodu bedzie plandeka co o tym myślicie? 

Ja bym nie przeprowadzał, co innego jak by stały cały czas w takich warunkach

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, soltys48 napisał:

To je minus🤣 ale popatrz też na plus -brak błota 🤭

U mnie ostatni rok taki system pojenia 

Lepsze błoto jak jeździc po wertepach jak koleiny zamarzną to porażka 

Opublikowano
11 godzin temu, livebird napisał:

Pany w stajni 5-8 stopni mam jałówki do przeprowadzki pod wiate  12-16 miesiecy moze jutro bym je przeprowadzil nic im nie bedzie jak od niedzieli maja byc mrozy? Wiata obita z 3 stron deskami wmiarebszczelnie a od lrzodu bedzie plandeka co o tym myślicie? 

jak nie bedzie przeciagu to nic im nie bedzie, inna sprawa jak im bedzie wiało prosto w  ryj... 

Opublikowano
56 minut temu, Azor07 napisał:

Fakt Sokołów wybicia słabe choć towar teraz średni był @ab23 ma lepszy, wybicia 57-58 ,bb 59,90% jałówki 55%.

Jak dobre bb wybiło się na 60% to więcej niż pewne że też skubneli. Pytanie jak to się ma do wagi na żywo, jeżeli na plus to ok...

Opublikowano
22 godziny temu, soltys48 napisał:

Kabel grzewczy 

Tak myślałem o tym tylko widziałem góra 14 metrowe nie wiem czy można je przedłużać i rozgałęziać... i zostawiłem jak jest teraz się przypomniało...narazie wydmuchuje wodę na noc sprężarka...

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, livebird napisał:

Ja cielaka dwa tygodnie wygonilem na pastwisko z matką bo się cielila na pastwisku przy minus 10 a Ty o stare Panny się martwisz hehe, cielak dziś przy - 5 na dworze całe pastwisko 2 ha jego a stado za nim 😁

Edytowane przez tomaszmab
  • Like 1
Opublikowano
50 minut temu, tomaszmab napisał:

Ja cielaka dwa tygodnie wygonilem na pastwisko z matką bo się cielila na pastwisku przy minus 10 a Ty o stare Panny się martwisz hehe, cielak dziś przy - 5 na dworze całe pastwisko 2 ha jego a stado za nim 😁

Warunki w jakich przebywa krowa przed wycieleniem i nawet jeśli to jest przy -20 nie robi problemu. Powiem że i u mnie cielaki urodzone w mrozie rosną najlepiej. Takie ciąganie niezahartowanych zwierzaków jest najgorsze...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, wojak1986 napisał:

Warunki w jakich przebywa krowa przed wycieleniem i nawet jeśli to jest przy -20 nie robi problemu. Powiem że i u mnie cielaki urodzone w mrozie rosną najlepiej. Takie ciąganie niezahartowanych zwierzaków jest najgorsze...

Krowa urodziła przy minus 10 na pastwisku .. zabrałem go z pastwiska z matką bo mokremu cielakowi bardzo łatwo zamarzają uszy i ogon .. kiedyś u cielaka odmrozily się uszy więc teraz wolę  takiego delikwenta zabrać bo stado stoi bez budynku na tą chwilę a lekki wiatr i minus 10 i mokry cielak to różnie mogłoby być   😁 u Ciebie może się cielą w niskiej temperaturze ale w budynku bo napewno nie wystawione na wiatr snieg i mróz 😉

Edytowane przez tomaszmab
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v