Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie bo gdybym hipotetycznie nie mial to koszt budowy wraz ze zbiornikiem w 10 tys sie nie zamknie a przy parenastu  sztukach i aktualnej koniunkturze hodowli bydła z mercosurami i inymi ujami przepisami to zaczynam sie zastanawiac czy gra warta swieczki ps. Wiem już dawno mi sie nie powinno oplacac itd tymbardziej ze we wszystko trzeba inwestowac dopiero ale ujebalo mi sie gospodarki i ot masz babo placek 🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

niby nic ..ale czy tylko na tej karze to się zakończy ...bo wątpię 🤔

6 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Ile ludzi ma płytę dla zasady i tyle towaru że leży gdzieś na polu. Na płycie mieści się z tygodnia albo miesiąca. Te śmieszne kary 5 tysięcy dla mnie co ma 30 sztuk i Biernackiego co ma kilkanaście czy dziesiąt tysięcy bydła i może tez płyty nie ma. Bez jaj. Nawet gdybyś nie miał płyty to co to jedna sztuka na rok za karę 

Opublikowano
8 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

niby nic ..ale czy tylko na tej karze to się zakończy ...bo wątpię 🤔

Pewnie nie ale przy słabnącej opłacalności inwestowanie w infrastrukturę na małe stado mija się celem. Będzie płyta to zwierzęta brudne zwierzęta czyste to niebieski język i co tam jeszcze wymyślą. Powiem tyle gdzie jest obecnie hodowla świń w Polsce bo na pewno nie w małych stadach

Opublikowano
12 minut temu, livebird napisał(a):

No właśnie bo gdybym hipotetycznie nie mial to koszt budowy wraz ze zbiornikiem w 10 tys sie nie zamknie a przy parenastu  sztukach i aktualnej koniunkturze hodowli bydła z mercosurami i inymi ujami przepisami to zaczynam sie zastanawiac czy gra warta swieczki ps. Wiem już dawno mi sie nie powinno oplacac itd tymbardziej ze we wszystko trzeba inwestowac dopiero ale ujebalo mi sie gospodarki i ot masz babo placek 🤣🤣🤣🤣

Co Ty chcesz za 10 tyś zrobić 🤔

Na 35 djp 60 tysia zabrakło w 2019 bo zbiornik 220m3 i płyty 150 m2 i to wszystko robione pod wymogi. 

Wszystko robione we własnym zakresie 

Opublikowano
6 minut temu, HF86 napisał(a):

Co Ty chcesz za 10 tyś zrobić 🤔

Na 35 djp 60 tysia zabrakło w 2019 bo zbiornik 220m3 i płyty 150 m2 i to wszystko robione pod wymogi. 

Wszystko robione we własnym zakresie 

Chyba miałeś trochę więcej niż 35 djp 🤭

Opublikowano
38 minut temu, lexiflexi napisał(a):

A jak np ja wywożę obornik raz na miesiąc-poltorej bo mam głęboka ściółkę, obornik nie leży w jednym miejscu dłużej niż 5 miesięcy i jest co roku w innym miejscu ( co 4 lata powtarza się miejsce) to też jest obowiązkowa płyta ?

Nie potrzebna 

Opublikowano
21 minut temu, lamboEVO100 napisał(a):

Przecież tych płyt wczoraj nie wymyślili był czas się przygotować. Ojciec robił płytę przed 2000 rokiem bo mówili że będzie trzeba po wejściu do unii 

No tak ale gospodarstwo na siebie mam od roku to przecież nje wyczaruje 😅🤣

Opublikowano
8 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Chyba miałeś trochę więcej niż 35 djp 🤭

Tyle było na stanowiskach i pod to było robione. 

Głęboka sciolka nie była doliczana 

7 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

nie wszystkich i nie na raz będą kontrolować ...teraz wielu nie prowadzi rejestrów azotowych  itp...i wszystko idzie swoim życiem dopóki urzędas  się nie przypieeee.

Agencja i ogólnie cała ostatnia polityka polegała na wielu ustawach, ale większość nie respektowanych. Co nie oznacza że nie można ich wyjąć w ostatnim momencie i zrobić szach mat. 

Toć nasze podlaskie bambry się nigdy z azotów nie wyplacza bo potrzebna była faktura na azoty a w oborze 80 djp i 20 hektarów swoich. 

Teraz się mocno wzięli za sztuczne dzielenie gospodarstwa i wyłudzanie dopłat 

Także baty dawno ukrecone, a że nikt ich nie używał, to nie Znaczy że nikt ich nie użyje. 

• Like 1
Opublikowano

Z dofinansowaniem wychodziło 200 pod firmę, mi wyszło 60 i 3 miesiące roboty. 

Obecne dofinansowania są uja warte. 

Pierwszy projekt był fest bo robiłeś, składałeś o zwrot i liczyli ze stawek ustalonych i każdego interesował efekt, a nie faktura. 

Dla takich małych jak ja to te obecne dofinansowania są uja warte. To zabawa dla dużych do mielenia vatu i zajmowania się samą produkcją. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Też mam na głębokiej ściółce, niecałe 20djp i jeszcze płytę muszę robić, jak ten gnój mało kiedy składuję (od cielaków głównie bo tam często wyrzucam) a jak już to na polu, zwykle od razu na rozrzutnik. 

Kolega ma 50 na stanowisku to ma płytę, drugą oborę na głębokiej na jałowniaki to też tego nie składuje tylko na pole 2 razy w roku bo to nie ma sensu 2 razy przekładać.

I płytę mam budować 🙃  

Edytowane przez raven18
Opublikowano

Stara unia już dawno tym dobiła rolników indywidualnych, czyli gospodarstwa drobne, ale produkcyjne. 

Trzeba stwierdzić że tam odnośnie ich płać to opłacalność w ogóle wychodzi na opłakanym poziomie. 

U nas też nawet względem pensji minimalnej to wynik ekonomiczny w postaci 3 zł na byku dziennie robi się żałosny przy niewielkiej produkcji. 

Na setkach sztuk nakapie, ale przy drobnej hodowli to można to tylko traktować jako dodatek do pensji i hobby 

Opublikowano
15 godzin temu, tomek9111 napisał(a):

Jaka waga tych hf bo coś mało dawal 

11,50 netto to max. A mam dość zadawania się z czarodziejami, którzy niby dadzą więcej ale w jakiś sposób muszą sobie to zrekompensować. Szkoda nerwów 

• Like 1
Opublikowano

Z tą hodowlą i przechowywaniem obornika to jest teraz jak wymianą pieców na "ekologiczne ogrzewanie". Dzwonią na początku do gminy na sąsiada bo kopci a oni ekologiczni jak to nic nie da telefon do ochrony środowiska. Więzi społeczne na najwyższym poziomie. Tak narzekamy na rolnictwo to ja dobrze pamiętam czemu zająłem się ujowym finansowo zawodem pamiętając podpierdalaczy w pracy ale niestety rzeczywistość dotarła i na wieś nowe standardy. Ludzi skłócić i doprowadzić do rywalizacji i mamy efekty. Obecnie czyste powietrze poprawi wartość nieruchomości pod podatek kastralny i oddamy z nawiązką dotacje państwu taki pomysł...

Opublikowano

Ojciec budował w 2005r płytę na dofinansowanie to agencja była wtedy tak hojna , że według swoich wyliczeń wypłaciła kasę a postawił za połowę sumy 

Teraz miała być budowana kolejna , ale według agencji nie ma takiej potrzeby 😄

Opublikowano
20 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Ojciec budował w 2005r płytę na dofinansowanie to agencja była wtedy tak hojna , że według swoich wyliczeń wypłaciła kasę a postawił za połowę sumy 

Teraz miała być budowana kolejna , ale według agencji nie ma takiej potrzeby 😄

O tym mówię. 

Był kosztorys ogólnokrajowy i m3 zbiornika i m2 płyty było liczone odgórnie. Za ile to zrobiłeś to nikogo nie interesowało w tedy. Jak ktoś Był przedsiębiorczy to i fest bonus dostawał. 

Ale to był zbyt prosty system i było trzeba go rozyebac. 

Opublikowano

Zrobić fachowo zbiornik i płytę to starczało , zarobić się nie dało chyba żę zwykły beton bez zbrojenia u mnie ojciec robił z B25 I zbrojenie fest tyle lat i nawet narożnik się nie wykruszył , ekipy budowlane już wtedy były cwane i czuły finansowanie zewnętrzne .

Opublikowano (edytowane)

jak to do mnie to bylo z 15 lat temu , cos po wejsciu chyba do UE bo pierwszy był SAPARD przed akcesyjny a potem był na dostosowanie wymogów pozyskiwania mleka i hodowli bydła czy jakoś tak  jedno co pamietam to 350 zł na stanowisko na krowe na płytki scienne 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v