Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, AdamRo napisał:

O informacje na ten temat musisz Telefonować na Radom.

Dlaczego co na wywijał ?podobna sytuacja jak u Sołtysa obecnie?

Edytowane przez Miłypan
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Z innej beczki . Alkalizował ktoś zboże dla opasów ? 

Alkalizowalem. Najkorzystniej wychodzi maxamon i swój mocznik. Nawet w mieszalniku zrobisz na próbę. Dowiozą nawet worek i próbę ci wezmą jakie ph i ile białka ci wyszło. Jako samą paszą to muszą się przyzwyczaić, bo specyficzny zapach, jako np. 50/50 z normalną paszą z rzepakową i premiksem czy co tam dajesz to bez problemu. Jak robisz Paszowoz tow ogole nie powinno być problemu z zapachem. Wyniki miałem od 15.5 do 19 procent białka w zależności ile mocznika dałem i jakie zboże, PH 8-9. Koszt do tony zboża około 150zl

Edytowane przez asus921
  • Thanks 1
Opublikowano

Dziękuję bardzo ! Tego szukałem , rozmawiałem w Bednarach z przedstawicielami Barbatusa właśnie o maxmammon i potwierdziłeś to co mówili . Być może zrobię test z suchym żywieniem oparty właśnie na alkalizowanym ziarnie + bufor, witaminy , drożdże + słoma 

Opublikowano (edytowane)

Bufor ci wtedy niepotrzebny. Jedyny niewygodny minus, że witaminy i drożdże musiałbyś podawać albo osobno albo mieszać już alkalizowana paszę, bo przy procesie alkalizacji witaminy się „spala”. Wcześniej się z tym tylko bawiłem, a ostatnio 2 miesiące kiszonki z kuku brakło i jechałem na paszy, słomie i sianokiszonce i nie wiem czy lepiej nawet nie rosły. Dużo mniej roboty przy tym było, a jak dobrze przerobić oborę to raz dziennie jest realne tam być, a nawet rzadziej, a dla mnie to największy plus. W tym roku kuku ścięta, bo za mało Slomy mam, ale za rok raczej wszystko pójdzie w ziarno. Zboża w swoim zakresie, a kuku odrazu z pola mobilna mieszalnia.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

U mnie podobna sytuacja, w czerwcu brakło kiszonki i przeszedłem na suche żywienie. Szczerze mówiąc, to człowiek zapomina, że posiada bydlo. Połowa z planowanej kuku na kiszonkę w tym roku poszła na ziarno.

Opublikowano
2 godziny temu, kmk90 napisał:

U mnie podobna sytuacja, w czerwcu brakło kiszonki i przeszedłem na suche żywienie. Szczerze mówiąc, to człowiek zapomina, że posiada bydlo. Połowa z planowanej kuku na kiszonkę w tym roku poszła na ziarno.

Co dokładnie masz na myśli mówiąc suche żywienie?

Opublikowano
6 minut temu, Cybulek17 napisał:

Wcale nie musi być pocięta , stawiasz bal bez siatki pod pysk

To jeżeli się rozumiemy to kiedyś ludzie też żywili na sucho. Dali śruty i rzucili siana słomy. Teraz do tej śruty dodasz kwaśnego węglanu czy czegoś innego żeby więcej mógł zjeść...

Opublikowano
Cybulek17 napisał:

Wcale nie musi być pocięta , stawiasz bal bez siatki pod pysk

wątpię że będzie aż tak pobierana jak dobrze siekana , z paszą. Tu fajnie opowiadał https://youtu.be/jYkU_b4Hatk?feature=shared

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał, bal slomy, obok tego wysypana pasza i cała robota. Nawet ścielenia jest mniej bo jednak nie przerabiają tylu kg tmr. Słoma przy tym zywieniu lepiej się sprawdza od siana. Jeszcze najlepiej twarda 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v