Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawno temu jak przechodziliśmy z komuny czerwonej na zachodnią to była bieda i bykom sie dawało żyto w wiekszości 60-80 % "ospy" , a pszenżyto to był egzotyk jak dziś soja. Póżniej nastał dobrobyt i płacili nam za to że oramy i siejemy ...

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Dajecie żyto opasom?

10% w dawce chyba krzywdy nie zrobi?

Hybrydy idzie u mnie 70 % 20 % jęczmienia ozimego i 10 grochu 

Nie narzekają, po lekarzach też nie jeżdżą bo rano czy w południe wszystkie w kojcach są więc chyba ok 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, dantur96 napisał:

A te proso jak się wyklosi to później pola nie zachwasci? Bo u Mnie co rok to rośnie w koło pryzm 

Nie

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Dajecie żyto opasom?

10% w dawce chyba krzywdy nie zrobi?

Oczywiście. I to nie 10%

26 minut temu, wojak1986 napisał:

Przy tej cenie żyta to kuszące pytanie co na to bebechy opasów? Wizyta weterynarza i już mamy zarobek

Nic. Trzeba nauczyć 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja daje 1/3 żyto populacyjne, 1/3 pszenżyto i 1/3 jęczmień. Takim od około roku, 1kg na 100kg wagi.

Mniejszym 1/3 pszenżyto i 2/3 jęczmień

Edytowane przez raven18
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, nikolas29 napisał:

Przez te proso nie mall chodził boso

Jakie wysokie to wyrośnie?w te 60dni

Ile cm?

Edytowane przez Miłypan
Opublikowano

Po jakim czasie otwieracie pryzmy z kukurydzą chodzi mi jak najszybciej można otworzyć ja zawsze czekam te 6-7tyg ale znajomy ma braki paszy i zastanawia się kiedy można otwierać robiona tydzień temu 

Opublikowano

Ja przy brakach robiłem małą z kilku przyczep na szybkie zejście. 

Podwójnie starą folię i grubiej piasku,przynajmniej pasami i za 3 dni już szła. 

• Like 1
Opublikowano

Co kilka metrów pasami na grubo, boki dernina, by się nie zsuwaly. 

Kupa pieniędzy w pryzmie, by żałować jednego dnia na porządne zabezpieczenie pasioru na cały rok. 

• Like 1
Opublikowano

Co do zyta dla opasów to u mnie hybryda stanowi 70% dawki juz od dobrych kilku lat a zdarzały sie lata ze bylo samo zyto plus dodatki i naprawde opasy szly bardzo ladnie itp. Ogolnie sie utarło ze samo zyto jest bee ale tu glownie chodzino sporysz i tyle.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Mikruss napisał:

Co do zyta dla opasów to u mnie hybryda stanowi 70% dawki juz od dobrych kilku lat a zdarzały sie lata ze bylo samo zyto plus dodatki i naprawde opasy szly bardzo ladnie itp. Ogolnie sie utarło ze samo zyto jest bee ale tu glownie chodzino sporysz i tyle.

Od samego początku jest te 70% w dawce czy jak są starsze powyżej roku? Musi być hybryda bo populacja chyba nie przejdzie w takiej dawce?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v