Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, damianos95 napisał(a):

Robiliście jakaś aktualizacje i wirz o co w tym chodzi i jak to zrobić ?

Robiłem, wchodzisz w dokumenty, złóż dokument, zgłoszenie działalności, zaznaczasz zmiana danych i lecisz do końca klikasz wyślij i tyle.

19 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

@damianos95 Ja nie robiłem bo mówią że jak niema zmian to nie trzeba robić 

U nas mówili że trzeba. Jak nie zrobisz aktualizacji danych to przemieszczenia nie będą akceptowane do momentu zrobienia aktualizacji 

Edytowane przez szymon09875
  • Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

@damianos95 Ja nie robiłem bo mówią że jak niema zmian to nie trzeba robić 

Jak nie zrobisz aktualizacji nawet jak wszystko się powtarza względem poprzedniego roku to nie będziesz mógł przemieszczać bydła przynajmniej ja tak miałem że blokowało od razu błąd wyskakiwał

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

W takim razie w Nowy rok muszę to zrobić 

To jest chyba do 6 stycznia ?

A co jeśli zacznę prowadzić dwie siedziby stada z rodzicami  np. W połowie roku to  wtedy mam aktualizować na nowo ?

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano

Mam problem z sianokiszonka z lucerny w belach niektóre są w ładne całe a niektóre są miejsca białego co idą aż do środka tak większe płaty w trawie nie ma takiego problemu w żadnym co może być przyczyną psucia się czy za długo czekałem od skoszenia zawsze jednego dnia koszę koło 18 drugiego grabie i trzeciego dnia od rana prasuje 

Opublikowano
3 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

W takim razie w Nowy rok muszę to zrobić 

To jest chyba do 6 stycznia ?

A co jeśli zacznę prowadzić dwie siedziby stada z rodzicami  np. W połowie roku to  wtedy mam aktualizować na nowo ?

Nie, wtedy poprostu założysz nową siedzibę ze swojego konta.

A nie do 3 stycznia ?

Nawet nie minuta roboty 

Opublikowano

Nie jestem pewny ale chyba nie mówili nic o umowie jak pytałem o to, prościej miałem bo my mamy podzielone gospodarstwo na dwie działki, ja mam siedzibę na jednej części matka na drugiej. Przy kontroli część jej bydła była u mnie, a moje u niej i nie było problemu z tym. 

Opublikowano
4 godziny temu, czaro napisał(a):

Jak myślicie jak będzie wygodniej do pracy (głównie chodzi o ścielenie i usuwanie obornika):

1. Zrobić kojce 4m x 4m plus okólnik 4m x 3m i na czas ścielenia czy usuwania obornika zamykać bydlaki na okólniku, 

czy

2. Zrobić kojce 4m x 7m i na czas ścielenia czy wyrzucania obornika podzielić kojec na pół i zamykać bydlaki na jednej stronie,

Czy jeden grom bo robota taka sama? 😉

20241124_182548.jpg

Opublikowano

Dzięki jakoś sobie z tym poradzę 

A powiedz mi jeszcze takie coś, dwa tygodnie temu robiłem przemieszczenie bydła papierowo w arimr, i te sztuki mi nie znikły z stanu gospodarstwa tylko dą dalej tylko jako sztuki "nie żyjące" i w historii zwierzęcia pisze ze historia niespójna, czy to znaczy że druga strona jeszcze nie zgłosiła? Bo jedno była zgłaszane jako padnięcie do utylizacji, a drugie jako sprzedane do pośrednika, i w obu przypadkach mam to samo 

Opublikowano
4 godziny temu, czaro napisał(a):

2. Zrobić kojce 4m x 7m i na czas ścielenia czy wyrzucania obornika podzielić kojec na pół i zamykać bydlaki na jednej stronie

Rób tak, ja mam jak w pierwszym punkcie i UJ nie robota, zawsze jakaś sztuka nie chce wyjść, potem reszta się cofnie i ganiasz je 🤷 a tak samemu nawet bez problemu ogarniesz.

2 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Dzięki jakoś sobie z tym poradzę 

A powiedz mi jeszcze takie coś, dwa tygodnie temu robiłem przemieszczenie bydła papierowo w arimr, i te sztuki mi nie znikły z stanu gospodarstwa tylko dą dalej tylko jako sztuki "nie żyjące" i w historii zwierzęcia pisze ze historia niespójna, czy to znaczy że druga strona jeszcze nie zgłosiła? Bo jedno była zgłaszane jako padnięcie do utylizacji, a drugie jako sprzedane do pośrednika, i w obu przypadkach mam to samo 

Może być to przez ten brak aktualizacji danych. Dziwne że ta druga sztuka jest również nie żyjąca 🤔 wejdź zwierzęta, te trzy kropki poniżej,  dane podstawowe i zobacz kierunek przemieszczania. Będzie widać w którym miejscu "utknęły"

@WitekRolnik on bardziej ogarnięty w tych tematach może coś podpowie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@szymon09875 Masz mega wyczucie czasu bo właśnie miałem zaczynać pisać posta

13 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Są trzy kwestie albo w datach któraś ze stron namieszała, kolejna sprawa czy te sztuki masz w zdarzeniach ujęte że wybyły, bo może im w agencji papierek Twego przemieszczenia zaginął i temu wiszą te sztuki jako niepasujące, bo jak widnieją jako nie żyjące to teoretycznie ta druga strona zrobiła już przemieszczenie, a trzecia kwestia to może być ta aktualizacja, choć w tamtym tygodniu dla znajomego robiłem przemieszczenie to wszystko poszło zgodnie z planem, a w tym roku on jeszcze aktualizacji nie robił, bo w tamtym roku ja mu robiłem.

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 1
Opublikowano

@krzysiek277 Tylko, że jak teraz przez irz złożysz to wyskoczy Ci błąd że 7 dni jest przekroczone, ja bym pojechał do agencji i na początek postarał się pogadać wypytać.

no nie udowodnisz że papierowo złożyłeś, chyba, że zrobiłeś zdjęcie tych zgłoszeń wtedy byłby punkt zaczepienia, a tak nic umarł w butach...

A tak z czystej ciekawości, co Cię skłoniło do składania w wersji papierowej, przecież teoretycznie wtedy do księgi stada też musiałbyś wpisać te zdarzenia.

Opublikowano
8 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

@krzysiek277 Tylko, że jak teraz przez irz złożysz to wyskoczy Ci błąd że 7 dni jest przekroczone, ja bym pojechał do agencji i na początek postarał się pogadać wypytać.

no nie udowodnisz że papierowo złożyłeś, chyba, że zrobiłeś zdjęcie tych zgłoszeń wtedy byłby punkt zaczepienia, a tak nic umarł w butach...

A tak z czystej ciekawości, co Cię skłoniło do składania w wersji papierowej, przecież teoretycznie wtedy do księgi stada też musiałbyś wpisać te zdarzenia.

Może nawet jutro podjadę na szybko i powiem że było robione przemieszczenie i sztuki nie znikły tylko pisze że nie żyjące, i powiem dokładną datę kiedy byłem, przecież oni chyba tych kartek do kosza nie wyrzucają odrazu 

Co mnie skłoniło, awaria tel a że byłem w budynku przez płot z arimr to mówię zgłoszę na kartce i z głowy, bo kompa mam nie pierwszej młodości i niechce mi się go włączać do takich minutowych spraw...

Opublikowano

Teraz patrzę to kartkę zanosiłem 18 grudnia od obydwóch zdarzeń, sprzedaży i upadku

Może jeszcze nie zdążyli zrobić przez przerwę świąteczną

Ale jutro pojadę i zapytam aby później bałaganu nie mieć 

Opublikowano

W sumie też tak może być, tam im się nie pali z robotą, na wszystko mają czas, weź Ty się spóźnij choć jeden dzień to już tworzy się afera ;)

Dokładnie, w papierach musi być porządek bo to jak amen w pacierzu.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, czaro napisał(a):

A jaka szerokość między ścianą a stołem?

5.6m 

6m przy stole paszowym

Każda bramka ruchoma ma 2.7m a stała przegroda na środku 3.3m 

Po drugiej stronie dla dużych sztuk kojec jest  8m głęboki i 6m przy stole paszowy czyli Bramki ruchome 4m  a część stała 2m 

Opublikowano

To u mnie by wychodziło 4m przy stole i 7-7,5m głębokości bo chciałem na więcej grup ale nie wiem czy to dobre proporcje i czy nie lepiej zrobić 6m lub 8m po stole.

Opublikowano

A ja zrobiłem aktualizację, tylko że są 2 siedziby stada na jednej działce, i w obu przypadkach jest błąd blokujący i później jak sprawdzam jest przy statusie dokumentu Anulowany. Byłem w agencji sprawdzili i powiedzieli że skoro u nas się nic nie zmieniło to nie trzeba robić.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v