Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, radekz200 napisał:

kurła żebym miał bliżej to bym wziął w dzierżawę ty za to byś se co nieraz mógł pojeździć u mnie traktorem i jakoś by się kręciło 😂😂 albo zetora bym podpięli pod owijarke 

O to to, uczciwy układ. Jeszcze by ci pomyl wszystko 

• Like 1
Opublikowano

A moze ktos na af miał te prase i cos o niej opowie, z częściami w dzisiejszych czasach chyba nie bedzie tak źle,mój przyszły teść ma farmota 250d i ma do niego części na zamówienie

Opublikowano

Na 8 hektarów, to w jeden dzień obkulkuje sipma na sznurek... Marian, po prostu jak lepiej zbijać to siuntka wymieka i ostatnie poty wydaję. Walec z reguły ciężko idzie, ja u siebie walcową z wyjętymi nożami na średnim zgniocie mało 80 km, nie raz z obratow ostro schodzi i na koniec dobijania mocno czuje, niezależnie czy słoma czy kiszonka.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ja osobiście polecam coś takiego. Prosta, lekko idzie 

https://www.olx.pl/d/oferta/prasa-rolujaca-hesston-5670-fiatagri-do-c-360-CID757-IDXFIYo.html

Ewentualnie jakiś model xx30 idzie jeszcze lżej ale robi bele 100cm szerokie. Na taki areał bić lepszego nie potrzeba. U mnie 5530 ogarniała 8 ha łąk 4 zbóż a i się nieraz na 3-4 ha usług wyskoczyło 

I z tym wąskim podbieraczem prasować choćby po bizonie to czysta przyjemność....

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Ja osobiście polecam coś takiego. Prosta, lekko idzie 

https://www.olx.pl/d/oferta/prasa-rolujaca-hesston-5670-fiatagri-do-c-360-CID757-IDXFIYo.html

Ewentualnie jakiś model xx30 idzie jeszcze lżej ale robi bele 100cm szerokie. Na taki areał bić lepszego nie potrzeba. U mnie 5530 ogarniała 8 ha łąk 4 zbóż a i się nieraz na 3-4 ha usług wyskoczyło 

ja taką miał swego czasu tylko 5670H ( z hydraulicznym dociskiem pasów). chodziło to z siuntką i kręciła po 800 bel rocznie. może i wydajności nie było ale kulkę szło uturlać zbitą. 

• Like 1
Opublikowano

Powiem wam czemu sie napalilem na jar meta,wujek dwie wsie dalej kupił taką na swoje potrzeby w 2018 ciaga ja 60 nakręcił 1650 bel i jes zadowolony nic sie nie dzieje

Opublikowano

W moim rejonie wogólę te prasy nie występują. Na taki areał to ci nawet wystarczy welgier rp12. Ja miałem metal facha 15 sezonów robiła umnie 1000 bel rocznie i byłem zadowolony z tej prasy, na twój areał też by była dobra, moją w tym roku kupił gościu na 10 ha i miał zamiar ją ciągnąć c 360 3p chociaż według mnie to za słaby ciągnik do tej prasy. 

Opublikowano
4 godziny temu, c308 napisał:

Powiem wam czemu sie napalilem na jar meta,wujek dwie wsie dalej kupił taką na swoje potrzeby w 2018 ciaga ja 60 nakręcił 1650 bel i jes zadowolony nic sie nie dzieje

Czyli robi 270 bel rocznie. No i siontką to be bele są jakie są..... Pamiętaj tylko o tym że prasa raczej w zimę się nie zepsuje tylko w sezonie wtedy kiedy jest używana. Części do tego wynalazku raczej nie leżą w żadnym sklepie na półce. Na zamówienie pewnie są dostępne,ale czy będziesz miał czas w sezonie na przestój?

• Like 4
Opublikowano
4 godziny temu, Fendt308lsa napisał:

A kupuj tego jarmeta... Tylko potem nie becz, jak ta plastelina się rozsypie, skąd części od ręki dostać. I pamiętaj że nikt, tego później nie odkupi.

Wszystko się sprzeda, kwestia ceny

Opublikowano

Vicon rv 157. U mnie lata z mtz to jej wcale nie czuję jedynie jak raz na usłudze pracowałem i był sypki piach i spore górki to miał co ciągnąć bo jednak sama prasa coś ponad 2t waży. U poprzedniego właściciela, jak nie było innego ciągnika, to chodziła niby z 3512 (47km)