Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciał bym zasięgnąć waszej opinij jaki mulczer wybrać do zetora 7211 bądź forterry 100. Mulczer miał by służyć głównie do cięcia poplonów, brokuła i truskawki po zbiorach oraz mniejszych ilości ścierniska po kukurydzy w sumie rocznie około 15ha. Co mogli byście polecić do takiej pracy do tej pory miałem okazje pracować mulczerem STARK KMH175 i całkiem niezła robotę robił i mniejszy zetor go nie czuł w poplonie.

Opublikowano

No właśnie a na taki areał nie warto raczej pchać się w jakieś spore koszta. Z poplonami jedn uzna że nie warto a ja myślę że jednak nie jest to głupie tym bardziej że muszę na to rozrzucić obornik a zrobić to w metrowej czy czasem ponad metrowej gorczycy to nie bardzo.

Opublikowano (edytowane)

A tu akurat nie chodzi o dopłatę tylko o korzyść dla ziemi gospodaruję na glebach raczej średnich i pod ziemniaki jest on wskazany i w moim przypadku im większy tym lepszy więcej materii organicznej

Edytowane przez Baryga98
Opublikowano

A mało to ludzi brało zobowiązanie na 5 lat do poplonów bo 500 dawali. I w okolicy się z tego u mnie wyleczyli. Ja nie brałem. Każdy liczy po swojemu i każdemu co innego wychodzi. Ja mam masę organiczną ze słomy. Jak mam kupować nasiona siać to a potem mulczować to jak policzę to wszystko a najdroższy dla mnie stracony czas to wolę to wydać na dodatkową porcje nawozów. Mam wolne pola do wiosny wziąłem we wrześniu siewnik do agregatu talerzowego jak robiłem uprawy pożniwne powysypywałem jakieś resztki zbóż z poprzedniego roku do tego gryki i rzepaku i posiałem aby coś tam wyrosło ale przynajmniej mulczować tego nie muszę. Nic do poplonu nie mam ale koszty trzeba ciąć. Poplon powyżej pasa mnie nie interesuje. Choć kiedyś orałem taką grykę w grudniu co od końca kwietnia sobie rosła i zaorało się bajka bez mulczowania.

• Haha 1
Opublikowano

Panowie ja wszystko rozumiem każdy ma swoje przekonania odnośnie poplonów profile gospodarstw są różne i ja poplony siał będę temat założyłem żeby zasięgnąć opinij na temat tego jaki mulczer wybrać ewentualnie jakie kto używa i ma opinie o nich.

Opublikowano

Jaki wybrać to zależy od budżetu ciągnika itd. Ja mam jak pisałem votexa twarda sztuka ale nowy bardzo drogi używki tez nie tanie. Jeśli będzie to używka to dobrze przed kupnem uruchomić sprawdzić czy np przekładnia cicha. Jeśli większy ciągnik fajnie by było jak by była możliwość instalacji na przedni tuz i powiedzmy taki o większej szerokości np 2,3 jak mój i wtedy można by łączyć z bezorkowcem w jednym przejeździe jak np się ma przedni tuz i wom jak u mnie. Naprawdę wybór zależy od wielu czynników.

Opublikowano

Teraz już zaczynają nawet zestawy oferować do poplonów jak ktoś ma czym ciągnąc na przód mulczer na tył bezzorkowiec lub jakaś talerzówka. Tak na marginesie mam opinię od ludzi co moim votexem kiedyś robili a teraz im samasze po kupili. Mówią, że przy votexie to plastelina.

Opublikowano (edytowane)

Mam rozdrabniacz o którym mowa i nie do końca mi się to podoba bo on jednak usypuje tak zwany pokos a po mulczerze jest to równo rozłożone a o mulczerach myslałem raczej jakiś budżetowych ze względu na jednak nie wielki obszar pracy.

W moim przypadku uprawa bezorkowa nie wchodzi w grę.

Edytowane przez Baryga98
Opublikowano

Robiłem tak tylko jest jeszcze sprawa rozwożenia obornika na to i w taki duży poplon raczej średnio to wychodzi a poza tym chciałem używać go jeszcze do tych prac które napisałem wyżej.

Opublikowano

Chcesz nowy czy używany?  Do poplonów nie musi być ciężki jak np samasz. Wystarczy zwykły talex leopard. Mówię o nowym. Z doświadczenia powiem że używka konkretna też kosztuje. Kupiłem badziew za 10k, przekładnia się posypała po 10ha i sumarycznie wyszło ponad 15k . Za 19k był wtedy nowy talex.