Skocz do zawartości

KPO. Rolnictwo 4.0 jakie maszyny mozna kupic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Ziel napisał:

Znam wielu takich co zawsze całą pule wykorzystywali, od lat jebią 24/dobę żeby to spłacić.

Ale przecież tutaj jest 80% dofinansowania czyli przy 200 tys. Inwestycji dokładamy od siebie tylko 40 tys., a to nie jest zawrotna kwota

Opublikowano

Po co nam brać coś co nie potrzebuje? Wziąłem nawigacje bo ona mi była potrzebna, z drugiej strony mam też życie wiec te 20-40tyś wole przeznaczyć na nie niż w maszyny niepotrzebne.

Opublikowano

Jakbyś zaczął pracować z nawigacją , to byś zmienił zdanie , skoro Cię nie stać , pracujesz bez 

Opublikowano

Wychodze z tego samego założenia. Jak potrzebuje to biorę a jak nie to po co pisać. Nawet jak jest dofinansowanie to i tak 20% i VAT mnie kosztuje. Kredyt łatwo się bierze a później można mocnej gałęzi w lesie szukać jak się noga powinie. 

Opublikowano

Jak kogośnie stać kupić maszyny za 20% wartości, to świadczy o nim samym że pracuje z przyzwyczajenia, tylko współczuć

Opublikowano

To zmień miejsce pracy, niepotrzebnych nie kupuje , te co mam używam , nie stoją w garażu, niepotrzebne to sa papierosy alkochol , no może okazjonalnie ten ostatni

Opublikowano
8 godzin temu, migacz napisał:

Wychodze z tego samego założenia. Jak potrzebuje to biorę a jak nie to po co pisać. Nawet jak jest dofinansowanie to i tak 20% i VAT mnie kosztuje. Kredyt łatwo się bierze a później można mocnej gałęzi w lesie szukać jak się noga powinie. 

Co wy z tymi gałęziami ? Jak weźmiesz maszynę nawet za 50% wartości( bo vaty i inne koszty ) to nawet jak noga sie podwinie to sprzedajesz maszynę , spłacasz kredyt i w najgorszym przypadku jesteś na zero - czyli jak przed inwestycja więc nie rozumiem po co Ci tą gałąź ?

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Ziel napisał:

Pracuje żeby żyć a nie żeby robić na nie potrzebne maszyny.

I o to właśnie chodzi. Sam się wkurzam bo mnie doradca namówił na maszynę której nawet czasu nie mam uruchomić dla punktów. Od tego czasu sam pisze wnioski i tylko o to czego potrzebuje. Nie robię na złom stojący w garażu. A obecnie sam widzę że niektóre sprzęty lepiej nająć na usługę jak ktoś świadczy.

Opublikowano

jak masz hektar to może i lepiej. nająć , ale te gadanie ze usługa jest lepsza niż własny sprzęt to jakaś teoria chyba wprowadzona żeby rybek usług lepiej funkcjonował . 

jezeli w 3-5 lat płacisz za usługę tyle ze już byś kupil sprzęt do tej usługi i był niezależny to gdzie tu opłacalność usługi?

Opublikowano

Usługa jest fajna, jak sprzętów w okolicy jest sporo i jest w czym wybierać. Przyjadą, zrobią swoje, kasa do ręki i się ładnie żegnamy jak każdy jest zadowolony. Gorzej z tym sprzętem mało popularnym, albo usługa na zasadzie byle zrobić i wsiąść kasę 😛 na własnym przykładzie: przyjechał chłopak siać lucernę prawie 5ha. Ustawił siewnik vredo. Co do czego, zamiast 20 max 25kg wysiał średnio prawie 40kg na hektar i jeszcze kilka razy zmniejszał dawkę 😛. Raz tylko się spotkałem z firmą, która robiła próbę kręconą w vredo, ale oni byli ,,przy okazji". W okolicy sieją na oko

Opublikowano

Ja sieje rzepak bez wykręcania , ale wiem jak mój siewnik sieje , pszenice każdą wykręcam

Opublikowano

witam. jezeli miałem juz dwie poprawki wniosku i od dłuzszego czasu jest cisza ze strony ARiMR tzn. ze mam czekac na kolejne poprawki czy odrzucili wogole moj wniosek bo sa mozliwe tylko dwukrotne poprawki. z góry dzieki za odpowiedz

Opublikowano
17 minut temu, koszos1 napisał:

witam. jezeli miałem juz dwie poprawki wniosku i od dłuzszego czasu jest cisza ze strony ARiMR tzn. ze mam czekac na kolejne poprawki czy odrzucili wogole moj wniosek bo sa mozliwe tylko dwukrotne poprawki. z góry dzieki za odpowiedz

Patrzeć i obserwować.

Opublikowano

Dostałem sms że pojawił się nowy dokument w mojej sprawie - pewnie 1 poprawki. Na razie nie odbieram bo ten tydzień mam zajęty, najprawdopodobniej chodzi o ofert bo nie dołączyłem żadnej.

Jaki program do zarządzania gospodarstwem się łapie i wychodzi najtaniej? Bo m.in mam komputer wraz z jakimś progrsmem

Opublikowano

Nauczyli nas kupować niepotrzebme rzeczy ,żeby zwrot otrzymać , świat ogłupiał

Opublikowano
1 godzinę temu, vat napisał:

Dostałem sms że pojawił się nowy dokument w mojej sprawie - pewnie 1 poprawki. Na razie nie odbieram bo ten tydzień mam zajęty, najprawdopodobniej chodzi o ofert bo nie dołączyłem żadnej.

Jaki program do zarządzania gospodarstwem się łapie i wychodzi najtaniej? Bo m.in mam komputer wraz z jakimś progrsmem

Ja dodałem ofertę na satagro, z abonamentem na 3 lata. Aktualnie jestem na etapie poprawek - trzecich, a składałem na opryskiwacz kuhn lexis, swoja drogą nie podoba mi się jego belka (27m), taka jakaś strasznie długa jest po złożeniu i jeśli się uda, że przejdzie mi wniosek to będę próbował aneksować i zmieniać producenta

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, lysonzi1 napisał:

Ja dodałem ofertę na satagro, z abonamentem na 3 lata. Aktualnie jestem na etapie poprawek - trzecich, a składałem na opryskiwacz kuhn lexis, swoja drogą nie podoba mi się jego belka (27m), taka jakaś strasznie długa jest po złożeniu i jeśli się uda, że przejdzie mi wniosek to będę próbował aneksować i zmieniać producenta

Jaka kwota inwestycji 

Opublikowano
21 minut temu, lysonzi1 napisał:

Ale producent chyba nie musi być taki jak w ofercie, aby parametry maszyny się zgadzały . Przynajmniej tak było w MGR