Skocz do zawartości

KPO. Rolnictwo 4.0 jakie maszyny mozna kupic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A ja tylko chciałem nawigacje. A jakieś  inne cuda nikomu niepotrzebne to pier.le. pojadę do sprzedawcy niech kombinuje uzasadnia jak chce zarobić na sprzedaży.

A jak sie nie da to spokojnie zwolnię wam miejsce.

Edytowane przez migacz
Opublikowano
9 minut temu, melon10641 napisał:

Niech zgadnę (a nie znam się w temacie) :D do dwukierunkowej wymiany danych? :D 

Właśnie ta dwukierunkowość danych, a właściwie jej brak w złożonych wnioskach może ud***ć większość z nich.

Te gps, nawigację, zmiany dawkowania itd to jest niby rolnictwo precyzyjne, inaczej rolnictwo 3.0.

Rolnictwo 4.0 to już wyższy poziom i sztuka polega na tym, żeby cały system współgrał ze sobą i na bieżąco komunikował między sobą. Dwukierunkowo. Czyli ciągnik „gada” z gps, rozsiewaczem, a one „gadają” z ciągnikiem i przesyłają mu dane. 

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, migacz napisał:

A ja tylko chciałem nawigacje. A jakieś  inne cuda nikomu niepotrzebne to pier.le. pojadę do sprzedawcy niech kombinuje uzasadnia jak chce zarobić na sprzedaży.

A jak sie nie da to spokojnie zwolnię wam miejsce.

No to nie zawracaj mu głowy z takim podejściem bo bez programu nic nie wymyślisz . Z nawigacjami wprowadzili w błąd bo wg załącznika nawigacje powinny przysługiwać same w sobie , po 2 dniach naboru dali wyjaśnienia ze tez musi hyc ta dwukierunkowosc. 
w tym przypadku musisz mieć program i kombinować z uzasadnieniem . Jezeli nawigacja nie przesyła żadnych danych do aplikacji / programu to coś nasciennjac ze przenosisz na pendrive dane do programu i liczyć na szczęście 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, migacz napisał:

Dzisiaj poprawki przyszły. Polegają na uzasadnieniu 2 kierunkowej wymiany danych. Nie wiem czy nawigacja przejdzie. Jadę do sprzedawcy. Może co wymyślić 

Daj znać co tam wpisałeś i jakie argumenty aby ta navi przeszła. Z jakiej firmy miałeś ofertę?  

Opublikowano

Jak ARiMR będzie przestrzegać tych wytycznych które podali to żadna nawigacja, dron, czy maszyna solo nie przejdzie. Wszyscy nabrali chęci, poskładali wnioski , a tak naprawdę mało kto wie co to właściwie jest to rolnictwo 4.0. nawigacja sama w sobie w ogóle nie spełnia tych wymagań i samego systemu nawigacji w żaden sposób nie da się podciągnąć pod rolnictwo 4.0. 

Żeby to było rolnictwo 4.0 cały proces produkcji w gospodarstwie musi być ze sobą ściśle powiązany. Na przykładzie produkcji roślinnej: musimy mieć program w który po dostarczeniu do niego danych takich jak np. badania gleby, mapy plonowania, zdjęcia satelitarne na zawartość hlorofilu generuje nam mapy aplikacyjne , które następnie przenosimy do terminala ciągnika, ale ten poprzez nawigację satelitarną w sposób automatyczny steruje dołączoną maszyną np rozsiewaczem nawozów, wygenerowany raport z pracy trafia z powrotem do programu( to jest właśnie ta tajemnicza komunikacja dwukierunkowa) 

Tak więc obawiam się że większość wniosków może zostać odrzucona, bo np nawigacja sama w sobie może zostać podciągnięta pod rolnictwo precyzyjnie, ale 4.0 to już wyższa szkoła jazdy nie osiągalna dla większości gospodarstw 

Opublikowano

Ale jaka wymiana danych? Że ciągnik jedzie prosto? To jeszcze nie jest 4.0. tutaj musi być ze sobą spięty cały proces produkcji czy to roślinnej czy zwierzęcej. Moim zdaniem to nie przejdzie, ale to już będzie zależało od pracownika ARiMR obsługującego wniosek 

Opublikowano
8 minut temu, krychu napisał:

Poprawki elektronicznie przychodzą czy pisemnie?

Raczej elektronicznie jak cały nabór.

Pytanie  czy dostaje się jakieś powiadomienia sms/ e-mail o aktualizacji statusu wniosku czy na bieżąco sprawdzacie, że coś nowego weszło? @zajac1 @migacz @masa24

Opublikowano
Dnia 6.02.2024 o 21:52, Capitan58 napisał:

Daj znać co tam wpisałeś i jakie argumenty aby ta navi przeszła. Z jakiej firmy miałeś ofertę?  

Miałem z firmy CHCNAV. Zaniosłem korespondencję z ARiMR przedstawicielowi i mam chyba z 5 stron oświadczeń i wyjaśnień które mają odpowiadać wytycznym ARiMR. Szczerze mówiąc w skrócie wg producenta powinno przejść a co będzie się okaże.

Opublikowano

Firma od lutego dołącza jakiś program żeby była wymiana 2 kierunkowa. W traktorze poza tym isobus i jeszcze coś tam odnośnie jakichś dziwnych skrótów których zadała ARiMR które ich nawi spełnia. Nie wiem co będzie ale już jedno takie oświadczenie poszło i ponoć jest ok.

Opublikowano

Jeszcze trochę to będzie trzeba z prawnikiem chodzić żeby dopłaty jakiekolwiek dostać 😁 a doradca będzie mi na kolanach siedział w ciągniku patrząc czy dobrze uprawiam pole czy niedobrze. 

• Like 1
Opublikowano

Raczej wcale nie będziesz uprawiał albo uprawiał eko. Nabory z KPO to wpadka Unii. Przestawiają nas na ekologie na siłe. Po co komu navi, opryskiwacze z mapami itp jak mamy być eko? Cały nowy prow powiązany z eko i w tą stronę idziemy. 97x mazowieckie cisza. Pełna pula, młody rolnik

Opublikowano

Dostałem poprawki do 4.0. Wnioskowalem o navi John deere, lecz to dla nich za mało, musi być dwukierunkowa wymiana danych, czy ktoś ma pomysł, aby bez dodatkowej maszyny typu rozsiewacz uzyskać dotacje? 

Opublikowano

Z jd masz łatwa sprawę . Przecież tam jest po pierwsze jd operations center i jd link który w czasie rzeczywistym przesyła informacje . Obie te rzeczy współpracują ze sobą na zasadzie dwukierunkowej wymiany danych