Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

A ta książeczka jest z 2020 roku

Sory nie zauważyłem że to data urodzenia🤬

1 minutę temu, peewee1984 napisał:

a ta książeczka to uprawnienia na ładowarki, ale takie budowlane, co na żwirowni piach sypią... Więc to całkiem inne maszyny...

🤦‍♂️no racja

Opublikowano

Żeby było jaśniej

Screenshot_20230713-230014.png

Screenshot_20230713-230002.png

1 minutę temu, witejus napisał:

Bo w rozumieniu przepisów nie ma czegoś takiego jak ładowarka teleskopowa

Ale jest ładowarka. I występuje tylko na budowie i przy pracach ziemnych. Na to potrzeba niebieskiej książeczki

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Ale jest ładowarka. I występuje tylko na budowie i przy pracach ziemnych. Na to potrzeba niebieskiej książeczki

Dokładnie tak ,jak najbardziej masz rację

Opublikowano
3 minuty temu, peewee1984 napisał:

No i taka ładowarka teleskopowa to wózek jezdniowy podnośnikowy z mechanicznym napędem podnoszenia...

Jeżeli producent nazwał ją ładowarką to jest ładowarka, jeśli wózkiem to jest wózek. 

Idąc takim tropem myślenia możesz nazwać ciągnik rolniczy z przyczepą samochodem ciężarowym i wymagać kat C. 

Tak się właśnie komplikuje proste rzeczy

Opublikowano

U mnie w firmie nie spotkałem nikogo, kto by chciał zrobić UDT na zwykłą ładowarkę teleskopową, taka jak się ma gospodarstwie używa. Przeważnie są to maszyny pracujące na budowach, z wysięgiem powyżej 10m, dodatkowymi podporami itp... Ponadto taki sprzęt z udt to dodatkowy koszt konserwacji i przeglądów co rok...

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Jeżeli producent nazwał ją ładowarką to jest ładowarka, jeśli wózkiem to jest wózek. 

Idąc takim tropem myślenia możesz nazwać ciągnik rolniczy z przyczepą samochodem ciężarowym i wymagać kat C. 

Tak się właśnie komplikuje proste rzeczy

Nie ja to wymyśliłem, ale na egzaminie zdajesz na ładowarce teleskopowej i dostajesz takie uprawnienia jak wyżej...

Opublikowano

Bo na zwykłą ładowarkę nie potrzeba UDT. Jeżeli jest jakaś specjalistyczna, to producent nazwie ją tak, że nazwa będzie zgodna z rozporządzeniem UDT. Też go obowiązują przepisy przy konstruowaniu tego urządzenia. 

Co to za uprawnienia? Jest na dokumencie podstawa prawna? Jeśli nie ma to zwykłe szkolenia z obsługi, jakie pracodawca ma przeprowadzić pracownikowi. I co to za egzamin? Kto go przeprowadza?

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

A jeśli do ładowarki teleskopowej założysz widły do palet to czym będzie?

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Co to za uprawnienia? Jest na dokumencie podstawa prawna? Jeśli nie ma to zwykłe szkolenia z obsługi, jakie pracodawca ma przeprowadzić pracownikowi. I co to za egzamin? Kto go przeprowadza?

To pytania retoryczne?bo nie wiem o co ci chodzi

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Bo na zwykłą ładowarkę nie potrzeba UDT. Jeżeli jest jakaś specjalistyczna, to producent nazwie ją tak, że nazwa będzie zgodna z rozporządzeniem UDT. Też go obowiązują przepisy przy konstruowaniu tego urządzenia. 

Egzamin przeprowadza Urząd Dozoru Technicznego po odbyciu szkolenia w odpowiednim ośrodku... To coś jak uprawnienia na koparki, tyle tylko że w UDT jest to bardziej pogmatwane...

Opublikowano

Nadal ładowarką. Bo tak została nazwana i przeznaczona do pracy z widłami, szuflą i krokodylem czy chwytakiem. Osprzęt nie ma znaczenia. Nawet jeśli założysz jej osprzęt, który wymaga jakichś dodatkowych uprawnień, to wymaga ich tylko ten osprzęt, a ładowarka pozostaje ładowarką. Jednak wtedy może być tak, że ładowarkę z tym osprzętem może obsługiwać operator z uprawnieniem do obsługi tego osprzętu. 

2 minuty temu, peewee1984 napisał:

Egzamin przeprowadza Urząd Dozoru Technicznego po odbyciu szkolenia w odpowiednim ośrodku... To coś jak uprawnienia na koparki, tyle tylko że w UDT jest to bardziej pogmatwane...

Ale podstawa prawna jest w dokumencie, czy nie? No i na co jest to uprawnienie? Na ładowarkę?

Opublikowano
2 minuty temu, peewee1984 napisał:

tylko że w UDT jest to bardziej pogmatwane...

Co jest pogmatwane? opłacasz kurs sam czy pracodawca zdajesz egzamin teoretyczny potem praktyczny i tyle

Opublikowano (edytowane)

Uprawnienia są na wózek że zmiennym wysięgiem, nie ma tam słowa o ładowarce.

Pogmatwane jest to w UDT, że uprawnienia są bardziej zróżnicowane. Wózki widłowe zwykłe, wysokiego składowania, ze zmiennym wysięgiem, z operatorem podnoszonym wraz z ładunkiem itp. każde uprawnienia to kolejny kurs, egzamin i koszta...

No to na tych z UDT nie ma podstawy prawnej 

Edytowane przez peewee1984
Opublikowano

Czyli nie na ładowarkę. Te uprawnienia są potrzebne na urządzenie, które przez producenta zostało nazwane wózkiem ze zmiennym wysięgiem. O ile w dokumencie jest podstawa prawna. Bo jeśli nie ma, to jest to zwykłe szkolenie z obsługi, a sam dokument nie ma mocy prawnej. I ktoś zarobił na prowadzeniu tego szkolenia pieniądze🤷

Opublikowano (edytowane)

Na żadnych uprawnieniach z UDT nie ma podstawy prawnej. A gdzie jest powiedziane że musi być?

Zerknąłem w prawo jazdy, też nie ma w nim podstawy prawnej, więc do kosza?

Opublikowano

Pokazałem dwa dokumenty, które mają. Powinna być. Każdy dokument urzędowy powinien mieć podstawę prawną, lub inne cechy, które go identyfikują jako dokument. Te inne cechy ma np dowód osobisty, czy prawo jazdy. To są te znaki widoczne pod światło. One są uregulowane prawnie. Czy ten dokument ma coś takiego?

Opublikowano

O widzę, że ziomek. Ja Łódź zamazałem🤭

Dokument ma cechy, ale ładowarek nie dotyczy tylko wózków jezdniowych, czyli urządzeń, które zostały tak nazwane w procesie konstrukcyjnym i produkcyjnym. I prawdopodobnie (bo nie wiem na pewno, ale na logikę tak powinno być) została im wydana taka homologacja

Opublikowano (edytowane)

UDT może wydać uprawnienia na urządzenia o takich nazwach, jak występują w tym rozporządzeniu, które wkleiłem. A nazwy ładowarka tam nie ma

23 minuty temu, peewee1984 napisał:

Raczej ma

IMG_20230713_234933.jpg

IMG_20230713_235052.jpg

A na marginesie to jak oni Ci wydali dokument w dniu 01.01.2024? przecież to jest nieważne

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)

Bo UDT wymyśliło że uprawnienia będą ważne przez 5 lat od daty wydania, a wszystkie wydane wcześniej tracą ważność z końcem tego roku. Te są już nowe, przedłużone i dlatego od 2024...

https://dzwignice.info/baza-wiedzy/artykuly/przedluzanie-uprawnien-udt-w-pytaniach-i-odpowiedziach?gclid=CjwKCAjwwb6lBhBJEiwAbuVUSg-wJhkiPsP5DNN35R-1You6vKdZZVPMGA6LdRGk9PHSNYmKXnvx-hoCAXMQAvD_BwE

Opublikowano

Ktoś nieźle popłynął. Pomijając prawo a patrząc tylko przez pryzmat logiki jak dzisiaj można wydać coś pierwszego stycznia przyszłego roku. Data wydania jest elementem zabezpieczenia przed fałszerstwem, czyli wychodzi na to, że sam organ wydający fałszuje dokument