Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Obiło mi się o uszy, że w zetorach 7011 i starszych 7211 czyli z komorą spalania 48mm powinny być końcówki o oznaczeniu dop/dsl150a2. Komora spalania w tłokach 4p jest identyczna jak w c360. Natomiast nowszy typ tłoka 3p posiada komorę spalania 54mm i tam lepiej sprawdza się końcówka dop160. Słyszał ktoś o podobnej teorii, ewentualnie przerobił to na własnej skórze?

Opublikowano

Chaotyczna ta wypowiedź i nie za bardzo wiadomo o jaki ciągnik się rozchodzi . Zgodnie z działem - Zetor 7011 , rozpylacze DOP150, ( 147 +8 bar , ) Zetor 7211, rozpylacze DOP160 , ( 165 +8 bar).

Opublikowano (edytowane)

Andrzej dzięki za wypowiedź. Wiesz może czy dop150 i dsl150 to ta sama końcówka? Obdzwoniłem wszystkie hurtownie i nigdzie nie mają rozpylaczy dop150, za to ogólnodostępne są dsl150 typowe do c360. 

Edytowane przez Luk1312
Opublikowano

Końcówki dop160s430-1436 zmienione na dop150a2 i wyraźnie lepiej na nich pracuje, mniej dymu i odczuwalnie lepiej się zbiera z niskich obrotów. Kultura pracy o wiele lepsza, ciągnik zaczął w końcu rowniutko tykać 😃

Opublikowano
Dnia 25.05.2023 o 13:39, Luk1312 napisał:

Końcówki dop160s430-1436 zmienione na dop150a2 i wyraźnie lepiej na nich pracuje, mniej dymu i odczuwalnie lepiej się zbiera z niskich obrotów. Kultura pracy o wiele lepsza, ciągnik zaczął w końcu rowniutko tykać 😃

A jaką komorę spalania masz 48 czy 54 ? i na jakie ciśnienie ustawiałeś je ?

Opublikowano
12 godzin temu, Luk1312 napisał:

Komora spalania 48, ciśnienie 170b. Silnik pracuje na nich lepiej, trochę mniej dymi i lepiej reaguje na gaz pod obciążeniem.

A po zmianie na wolnych też Ci nadal na niebiesko kopci ? Wcześniej na tych 160 kopcił że w garażu była istna ędzarnia ? Po zmiania moc wzrosła w stosunku do tamtych ?

Opublikowano

Delikatny dymek na wolnych jest cały czas, na 160 dymił nawet po rozgrzaniu. Teraz po rozgrzaniu prawie jak auto na wolnych. Silnik lepiej reaguje na gaz i jest bardziej elastyczny, zbiera się już od 1200obr. Wiadomo nie jest to rakieta ale widać różnicę w jeździe. Ogólnie pracuje tak bardziej lekko i chętniej wkręca się od niższych obrotów. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Luk1312 napisał:

Delikatny dymek na wolnych jest cały czas, na 160 dymił nawet po rozgrzaniu. Teraz po rozgrzaniu prawie jak auto na wolnych. Silnik lepiej reaguje na gaz i jest bardziej elastyczny, zbiera się już od 1200obr. Wiadomo nie jest to rakieta ale widać różnicę w jeździe. Ogólnie pracuje tak bardziej lekko i chętniej wkręca się od niższych obrotów. 

Wiadomo :) No zrobiłem kapitalkę silnika i jak przed kopcił na wolnych na niebiesko tak kopci. Jak się rozgrzeje to i ustawię wolne to chwilę jest ok i potem znów przykapca takim żrącym niebieskiem dymem aż w oczy razi. Też tak miałeś ? Znalazłem Twój post i to mi dało do bo mam tłoki 48 mm a końcówki DOP160 i nawet teraz wygrzebałem stary tłok i widać że paliwo trafiało centralnie na krawędź komory a nie do samej komory spalania ;/ Tylko te DOP150A2 są podobno 5 otworowe i teraz kolejny dylemat bo jedni mówią żeby znaleźć DOP150S430 które są 4 otworowe że podobno lepiej chodzi i nie wiadomo co zrobić ;/ A zimą jak Ci pali teraz na tych nowych w porównaniu przed zmianą ? Sory że pytam ale borykam się już z tym od dawna a mechanicy nic tylko by 10 razy układ paliwowy chcieli robić.

Edytowane przez Krzysiukov
Opublikowano

Ja mam 150a2 5 otworowe. Po odpaleniu w garażu na 160 też był właśnie taki gryzący dym.  Sytuacja była identyczna jak opisujesz. 150a2 czyli końcówki z c360 polecił mi niejaki Przemo z YouTube, ponoć sam takie zakłada do zetorów z komorą 48mm. Zetory ze starym typem tłoka fabrycznie wychodziły na 150, średnica komory spalania jest identyczna jak w c360.  Pompiarze mówili, że nie będzie ,, chodzić " g... prawda. Silnik pracuje wyraźnie lepiej jak na dop160. Jak odpala w zimie to nie wiem, końcówki zmieniłem na wiosnę ale na 160 dobrze odpalał w mrozy bez używania grzałki. Zakładaj dop150 i opisz jak efekty :). 

Opublikowano

No zmienię po niedzieli, mam nadzieję że się poprawi. Bo mam jeszcze dylemat czy nie założyć tych 150 4 otworowych ale nie mam od nikogo opinii. Tylko ta różnica pomiędzy 4 a 5 otworowymi mnie zastanawia. Te 160 były 4 otworowe tylko zły kąt był podawania paliwa. Masz może z nim kontakt zeby podpytać czy lepsze te 4 czy 5 otworowe ?

Opublikowano (edytowane)

Nie miałem styczność z 4 otworkowymi 150 więc nie wypowiem się. Na 5 pracuje fajnie. Kontakt do niego znajdziesz pod opisem każdego jego filmu na Youtube. Jak zmienisz pochwal się efektami :).

Edytowane przez Luk1312