Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jaki ciągnik 80-105 KM  byście polecili do ładowacza, obsługa chlewni i zwożenie słomy. Zastanawiam się nad proxima 100 HS,  jd 5090M,  case farmal 90 c, valtra A 105, nh T5s , mf 5709 M.

Opublikowano

Jeśli ciągnik to koniecznie z rewersem na mokrym sprzęgle. Inne sie po prostu do ładowacza nie nadają, a już zetor w szczególności, chyba, że chcesz co roku robic sprzęgło.

Opublikowano
Rowan napisał:

Jeśli ciągnik to koniecznie z rewersem na mokrym sprzęgle. Inne sie po prostu do ładowacza nie nadają, a już zetor w szczególności, chyba, że chcesz co roku robic sprzęgło.

Wszystkie, które wymienił posiadają rewers elektrohydrauliczny. Z tego zestawienia tylko t5s nie posiada sprzęgła w przycisku oraz półbiegów

Opublikowano
karat7 napisał:

A proxima HS nie ma mokrego sprzęgła?

ma mokre

Rowan napisał:

dokładnie tak i jeszcze najlepiej żeby był bez dpf

Opublikowano

Bez DPF to będzie ciężko. CENY- proxima 100 - 245 000, case farmal 90c- ok 250 000, jd 5090M - ok 300 000, valtra A 105 - ok 300 000, mf 5709 ok 300 000 , t5s ok 240 000.

Opublikowano
8 godzin temu, Rowan napisał:

a już zetor w szczególności, chyba, że chcesz co roku robic sprzęgło.

zrobisz nim rocznie tyle godzin by je zajeździć , dla autora tematu oczywiście też to odradzam ale w mniejszych gospodarstwach starczy na zdecydowanie dłużej nawet z ładowaczem

Opublikowano

Ciągnik zawsze można użyć w polu. Obecna proxima 6441 z turem ma 5000mth i jak dotąd bez awarii. Syn przejął część gospodarstwa, ma czyste konto w ARiMR i żadnych maszyn więc na czerwcową modernizację chcę wymienić ciągnik i przyczepę pronar 8 ton z dofinansowaniem na 60 %.

Opublikowano
karat7 napisał:

Bez DPF to będzie ciężko. CENY- proxima 100 - 245 000, case farmal 90c- ok 250 000, jd 5090M - ok 300 000, valtra A 105 - ok 300 000, mf 5709 ok 300 000 , t5s ok 240 000.

są jeszcze dostepne Proximy HSX właśnie bez dpf i na mokrym sprzęgle z rewersem elektrohydraulicznym są z wyprzedaży roczników ale są fabrycznie nowe że można je wziąść na dofinansowanie

Opublikowano

tak masz rację że HS ale jest ich trochę i można wziąść je na dofinansowanie poniżej przykładowe ogloszenie https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-proxima-hs120-km-ehr-klimatyza-full-opcja-bez-dpf-bez-adblue-CID757-IDTOQcS.html oglądałem podobna u innych dealerów w centralnej Polsce jeden mówi że przechodzą na dofinansowanie na modernizację a 2 mówił że ma jeszcze 2 takie ale są już rejestrowane na serwis i w świetle prawa nie są już nowe ale serwis wystawia jakieś zaświadczenie że przechodzą na MGR

Opublikowano

To z firmowym ładowaczem wyjdzie pół miliona za tak na prawdę mały ciągnik masakra. Chyba bym nie wydał takiej kasy i poszedł w używki , no chyba że dofinansowania

Opublikowano
Dnia 21.05.2023 o 21:37, karat7 napisał:

To są ceny brutto 

Ja bym brał case lub nh ewentualnie jd tylko widzę że różnica w cenie 50 tyś to masz za to jakaś maszynę. Zetora sobie odpuść 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v