Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

za to co puste? Płacisz stawkę za transport i za wapno na aucie.

W okolicach Jarosławia na Podkarpaciu jest opłata za pustą przestrzeń tak jak to jest w przypadku gruszki z betonem ;)

Mówisz o wapnie pylistym typu np Nordkal Fast czy o wapnie z kieleckich kopalni? Bo jeśli o tym drugim to nie można mówić o pylistym. I z tym problemu z wysiewem nie ma, wystarczy stary taśmowy kos lub motyl. . Bez obaw można dać nawet i 7 t na ha więc auto to wcale nie tak duża ilość.

Te próbki co oglądałem z najbliższej kopalni to mąkę przypominały więc uważam to za pyliste. Kosa akurat mam ale tym to kursów sporo na całe auto wyjdzie.

Ps. Zapewne zaraz będzie tu notka od moderatora że zacytowalem ostatni post, ale bez cytatu nie wyobrażam sobie odpowiedzi na dwa posty.

Edytowane przez TheEnd
Opublikowano

No niestety bez roboty się nie obejdzie. Ale możesz zapiąć kosa za wozem/przyczepą i ograniczysz liczbę kursów

Opublikowano

witam planuję w tym roku rozsiac wapno granulowane pod kukurydze. przedplonem była również kukurydza na oborniku i mam niskie ph i chciałbym w miarę szybko podnieśc ph. co pomoze, jakis polcalc czy cos innego polecacie bo ogolnie polcalc drogi to raz no ale nie dam rady rozsiac sypkiego bi nie mam rozsiewacza do wapna. pozdrawiam

Opublikowano

Pierdu pierdu wszystko zależy od dawki czasu i ilości. No ja wapnowałem wszystko 5 lat temu . Ale z badań wyszło ze ph nie jest idealne więc rzutem na taśmę na naj gorsze pola kupiłem właśnie tak jak yacenty granulat POLcalc w ilości 5 ton tylko dlatego by natychmiast zadziałać by plon nie spadł. I dla mnie choć drogo był to idealny zakup a reszta na okres po zniwny dwa składy luzem bo wówczas gleba będzie miała czas coś pobrać . A jak komus brak troche to bez sensu brac weglan z morawicy cały skład a tym bardziej gdy chce natychmiastowego efektu. 7 ton na raz? Nie polecam takiej dawki glebę osuszy za bardzo i zamiast pomóc zrobisz krzywdę

Opublikowano

7 ton na raz? Nie polecam takiej dawki glebę osuszy za bardzo i zamiast pomóc zrobisz krzywdę

Podaj jakieś uzasadnienie z chemicznego pt. widzenia że 7t węglanu wapnia zastosowane jednorazowo zrobi krzywdę glebie.

Opublikowano

Chemicznego nie ma. Ale fizycznego już tak taka ilość w jedne dawce absorbuje ogromne ilości wody które są nie zbędne do rozwoju rośliny. Zalecane dawki to max 5 ton jedno Razowo. No ale jak tam chcesz. Dajesz 500kg saletry na raz? Nie bo spalisz a w dzielonej dawce da ogromny plon. Tak samo jest z wapnem.

Opublikowano

Chemicznego nie ma. Ale fizycznego już tak taka ilość w jedne dawce absorbuje ogromne ilości wody które są nie zbędne do rozwoju rośliny. Zalecane dawki to max 5 ton jedno Razowo. No ale jak tam chcesz. Dajesz 500kg saletry na raz? Nie bo spalisz a w dzielonej dawce da ogromny plon. Tak samo jest z wapnem.

Aby węglanowe zaczęło coś absorbować najpierw kwasy i muszą go rozłożyć. I np. taki dolomit (czyli bardzo stara skała słabo reaktywna) w dodatku słabo zmielona jak się trafi (mała powierzchnia styku do reakcji) to i 20 ton możesz dać a nic się nie wydarzy.

Opublikowano

Granulat ratuje tych, którzy nie mają jak rozsiać kredy czy innego rodzaju wapna wymagającego Piasta. Ja sieje granulowane co roku i mam ustabilizowane PH.

Chciałbym zapytać Was czy Waszym zdaniem można posiać granulowane (Dolokorn) przedsiewnie i nie mieszać przez dwa czy trzy tygodnie z glebą? Chce uniknąć nałożenia z NPK...

Opublikowano (edytowane)

Ja 700zł za tonę. Nie mam czym rozsiać tylko rozsiewaczem ale dla mnie jest on za drogi co do składu i w tym roku chyba będzie PolCalc

Edytowane przez kamilc017
Opublikowano

Ja zapłaciłem 620 złotych za tonę. Wolę taką formę, bo spokojnie rozsiewa sie lejkiem. Cena jako wapna nie zachęca, ale wrzucamy do ziemi cos instant, choć działać zaczyna dopiero w drugim sezonie.

Ja Dolokorn stosuje zawsze wiosną przedsiewnie pod zboża. Daje 300 kg na hektar. Zawsze od razu mieszałem z glebą, ale tym razem nie da sie wjechać z uprawą... Chciałbym posiać teraz, a potem uprawiać przedsiewnie za dwa czy trzy tygodnie..

Opublikowano

Dlatego że jedzie prosto z niemiec i niby ma magnez ale to i tak dobrze zmielony dolomit...
Ja jak stosuje to tylko i wyłącznie kredę granulowaną odmiana 06 za max 350zł/t

Bo odmiana 04 i 05 to zmielona skala wapienna np polcalc

Opublikowano

co za bogacze... wywalają tyle kasy na darmo a piszą że  nawet siewnika porządnego do wapna nie mają 

panowie trochę szacunku dla pieniądza i dla zdrowego rozsądku ..toć to samobójstwo ekonomiczne tyle płacić za wapno  ;)