Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie, to akurat nie był wap-mag. Było to jedno z "lepszych" wapien granulowanych na rynku. 300-500 kg na ha wapna w formie WĘGLANOWEJ to zdecydowanie za mało. Tylko na zneutralizowanie zakwaszenia które powodują np. nawozy azotowe  trzeba od 80-150 kg czystego CaO czyli 160-300 kg wapna o zawartości min 50% CaO pod warunkiem że to nie jest zwykły węglan z twardej skały marmurowej,

Opublikowano

Panowie chce spróbować wysiać na próbę wapniak koszelowski pod gorczyce, czy mogę przed siewem dać pod agregat ten wapniak + polifoskę i mocznik czy lepiej tak nie mieszać, może dać wapno dopiero pogłównie jak wzejdzie gorczyca?? Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak kreda i nawet pylista nic mu nie zrobi. Ale jak ty chcesz siać pyliste po rosnącym pszenżycie, będzieszjeźdił ślad koło śladu?

Opublikowano

Chciałem to zrobić po mrozku (mam swój rozsiewacz wiec wyczekam odpowiedni moment). Tam jest słaba i zakwaszona ziemia, a na jesieni nie zdążyłem posiać wapna bo to niedawno nabyty kawałek. Nie chce za bardzo siać granulowanego bo będę musiał wydać tyle samo a wniosę do gleby 1/4 tego co z pylistego. W tamtym roku stosowałem granulowane w dawce 300kg tez na nowym kawałku i w ciągu 3 tygodni się rozpuściło, trzeba przyznać że efekt był nie najgorszy, ale to było trochę mało ;/

Opublikowano

300 kg i to jeszcze pogłównie na wiosnę w pszenżycie to sobie odpuść. Jak już to tylko większe dawki, może coś dadzą.

Opublikowano

Jaką wapno granulowane polecacie przedsiewnie pod QQ? Myslałem o kredzie granulowanej z polcalu. Ph mam bardzo niskie ok 4,2- 4,4. Bedę mogł zastosawać poźniej superfosfat lub polidap po tym wapnie? Nie bedzie żadnych skutków ujemnych czy musi być jakiś odsptęp czasu miedzy fosofremo wapnem? Po oborniki też bedę mogł zastosować to wapno?

Opublikowano

musi być odstęp kolego pomiędzy wapnem i nawozami  fosorowymi bo może dojśc do uwstecznienia tego pierwiastka  kreda z Polcalcu to dobre wapno ale jak kazdy granulat mało ekonomiczne rozwiazanie nie ma to jak wapno sypkie  . zastosuj wapno jak najszybciej sie da wiosną , pózniej leć npk około kwietnia w przyblizeniu

Opublikowano

Tak myślałem aby z początkiem marca rzucić jakieś 600kg Kredy granulowanej i wymieszac to broną a później za jakieś 1,5 miesiąca npk i siew QQ. Jaki musi być minimalny odstęp miedzy nawozami fosforowymi a wapnem, a jaki między obornikiem a wapnem? Czy lepiej rozrzucić jakieś po 4 t wapna węglanowego teraz wiosną? Ale wtedy nie będę miał efektu w tym sezonie tylko na przyszły. Chodzi mi o to aby jakiś efekt był już w tym sezonie...

Opublikowano

jakie są u Was ceny kredy granulowanej? ostatnio kupowałem z Agrologu wapniak  jurajski po 460 przy zamowienie min. 6ton. U mnie w okolicy sprzedawcy w ogóle nie mają kredy tylko wap magi.

Opublikowano

kolega z okolic białej podlaskiej może przywieźć węglan wapnia lub tłuczeń z kopalni w okolicach mielca - po prostu ma pustą patelnię na powrocie, regularnie wozi towar w tamte strony.

kontakt: Kamil 604205086

Opublikowano

jakie są u Was ceny kredy granulowanej? ostatnio kupowałem z Agrologu wapniak  jurajski po 460 przy zamowienie min. 6ton. U mnie w okolicy sprzedawcy w ogóle nie mają kredy tylko wap magi.

Wapniak Jurajski to nic innego jak otoczkowane kamyczki ja też się na to nacięłam z chemirolu , nic nie działa dziadostwo za 300zł za tone! , szkoda kasy , lepiej przepić te pieniądze niż dać zarobić oszustom. 

Jaką wapno granulowane polecacie przedsiewnie pod QQ? Myslałem o kredzie granulowanej z polcalu. Ph mam bardzo niskie ok 4,2- 4,4. Bedę mogł zastosawać poźniej superfosfat lub polidap po tym wapnie? Nie bedzie żadnych skutków ujemnych czy musi być jakiś odsptęp czasu miedzy fosofremo wapnem? Po oborniki też bedę mogł zastosować to wapno?

Kup sobie polcalc - nie ma lepszych efektów jak po tym wapnie . Wysiej na wierzch i nie mieszaj z glebą .

Gość STIG0013
Opublikowano

bo to zwykłe wapno tylko ładnie opakowane więc i cena 2 razy wyższa

Opublikowano

Ja polecam Wapniak Koszelowski, mają tam super kredę. W dwóch różnych granulacjach 2-6 mm i 6-9mm. Dwa rodzaje opakowan BIG BAG i maly 40 kg worek złozony na palecie.

A ceny na pewno duzo duzo nizsze niz inne kredy na naszym rynku. Ceny oscyluja w granicach 300zł/t netto. Zainteresowanych zapraszam na Priv to pomogę zorganizować zakup.

Opublikowano

Wapniak Jurajski to nic innego jak otoczkowane kamyczki ja też się na to nacięłam z chemirolu , nic nie działa dziadostwo za 300zł za tone! , szkoda kasy , lepiej przepić te pieniądze niż dać zarobić oszustom. 

Kup sobie polcalc - nie ma lepszych efektów jak po tym wapnie . Wysiej na wierzch i nie mieszaj z glebą .

A gdzie zamawiałaś tego polcalca i jaka cena była za tonę? to było granulowane też?

badałaś odczyn po zastosowaniu tego jurajskiego?