Skocz do zawartości

C330 uszczelka pod głowicę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z c 330 w ciągu dwóch lat założyłem już trzecią uszczelkę pod głowice ,głowica też nowa i znowu uszczelka poszła objawy za każdym razem inne a w efekcie woda w oleju 

Co może być przyczyną psucia się tych uszczelek ?

Opublikowano

jak tuleje za nisko? w instrukcji napisane jes że jak woda jest w oleju to mogą być uszczelki tulei ale ja się zastanawiam czy to nie wina bloku bo uszczelka psuje się w jednym miejscu jest to możliwe ?

Opublikowano

Normalnie za nisko osadzone mogą być czyli poniżej płaszczyzny bloku i będzie uszczelkę wydmuchiwać o ile wydmuchuje, prawidłowo osadzone tuleje powinny delikatnie wystawać ponad płaszczyznę bloku i co do tulei to tyle.

Nikt tu raczej domyślać się nie będzie w którym miejscu się psuje ta uszczelka o ile ciągle w jednym i tym samym jak wygląda ta uszczelka zepsuta itd

I właśnie o ile jedynym objawem jest woda w oleju jaka pewność że winna jest własnie uszczelka a nie jak było wspomniane dolne uszczelnienie tulei

Opublikowano

Kuzyn miał tak z C360. Silnik po remoncie a woda poszła do oleju. Mechanik zdjął głowice, wymienił uszczęlkę a mimo to znowu woda poszła do oleju. Przy kolejnym ściąganiu głowic, przypomiał sobie, że jak rozbierał silnik do remontu, to pod jedną tuleją było podłożone kilka podkładek (czy jak to się tam zwie). Po ponownym montażu tulei, tym razem na właściwą wysokość, problem z wodą w oleju znikną.  

Opublikowano

a jest jakaś możliwość sprawdzenia płaszczyzny bloku po ściągnięciu samej głowicy czy trzeba cały blok demontować?

Opublikowano
21 godzin temu, Roki212 napisał:

Nikt tu raczej domyślać się nie będzie w którym miejscu się psuje ta uszczelka o ile ciągle w jednym i tym samym jak wygląda ta uszczelka zepsuta itd

Od tego trzeba zacząć,dokonać weryfikacji uszczelki.Zasadniczo objawem " dmuchnięcia" uszczelki głowicy jest przedostawanie się kompresji do układu chłodzenia.Nic o tym mowy nie było , dlatego tym bardziej wskazane byłoby sprawdzenie powierzchni bloku.Zasadnicza sprawa - woda czy płyn w układzie chłodzenia?

Opublikowano

Dzień dobry,

Miałbym pytanie o wybór uszczelki głowicy do c330. Wybór padł na uszczelkę firmy Morpak tylko, że nie wiem którą wybrać.

1. Uszczelka z okuciem stalowym bez sylikonu https://hurt.techrol.com/komplet-zestaw-uszczelek-glowicy-c-330-42020000-21-22766-morpak-p3281

2. Uszczelka z okuciem stalowym z sylikonem https://hurt.techrol.com/uszczelka-glowicy-z-silikonem-c-330-42022090-2-2-766-00-morpak-p3275

3. Uszczelka miedziana na okuciach(nie wiem czy miedziana czy tylko miedziowana stał po wierzchu) bez sylikonu https://hurt.techrol.com/uszczelka-glowicy-miedziana-c-330-42022090-42022040-morpak-p3092

4. Uszczelka w pełni stalowa bez sylikonu   https://hurt.techrol.com/uszczelka-glowicy-stalowa-do-c-330-42022090-01-22-766-c-morpak-p31724

5. Uszczelka całomiedziana(nie wiem czy miedziana czy tylko miedziowana stał po wierzchu) bez sylikonu  https://hurt.techrol.com/uszczelka-glowicy-calomiedziana-c-330-42022090-01-22766-cu-morpak-p33151

6. Uszczelka lakierowana(nie wiem czy to lakierowana uszczelka stalowa czy jak) z sylikonem    https://hurt.techrol.com/uszczelka-glowicy-lakierowana-do-c-330-42022090-01-22-766-l-morpak-p31732

I teraz pytanie którą wybrać? i czy uszczelka miedziana jest uszczelka miedziana a nie stalowa z niby miedzią, a ta lakierowana to stalowa czy powiedzmy że papierowa zwykła tylko polakierowana.

Uszczelka (była to zwykła uszczelka z okuciem stalowym jak ta 1 z listy z warstwą miedzi po wierzchu bez sylikonu) miała z 20lat+ wydmuchało na 1 cylindrze od zewnętrznej strony w kierunku chłodnicy. Powodem wydmuchania była krzywa głowica w tym miejscu co zostanie zawiezione na regenerację. Uciekła tylko kompresja na zewnątrz, do wody kompresja nie poszła, ani w oleju niema wody, tak samo cylindry suche.

Kwestia jest że była posmarowana czerwonym sylikonem w miejscu kanałów wodnych i olejowych i teraz pytanie czy też nie posmarować reinz 300 stopni?

Prosiłbym o odpowiedź którą uszczelkę byście wybrali i czy dawać sylikon tak jak był?