Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, witejus napisał:

Wiesz ile wody może spłynąć rurką 50?dużo, bardzo dużo

A rurką 100 może spłynąć 4x więcej ;) Z 50 to się sączki po 100m robi, a nie odprowadzenia po 300m

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A rurką 100 może spłynąć 4x więcej

I co z tego że może jak nie spłynie, bo woda się sączy tak z jednej jak drugiej a nie tryska całą objętością jak z węża strażackiego.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, witejus napisał:

I co z tego że może jak nie spłynie, bo woda się sączy tak z jednej jak drugiej a nie tryska całą objętością jak z węża strażackiego.

Przy takim samym ciśnieniu spłynie 4x więcej, fizyki nie oszukasz, a może jeszcze nawet trochę więcej, bo mniejsze są opory związane z ściankami rury, tylko przy tak niskim ciśnieniu są one pomijalne ;) Ale może być to te dodatkowe 0,001% ;) 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Przy takim samym ciśnieniu spłynie 4x więcej, fizyki nie oszukasz,

Widziałeś kiedy jak się woda leje z takiej rurki drenarskiej?to idź zobacz a nie popisuj się fizyką.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, witejus napisał:

Widziałeś kiedy jak się woda leje z takiej rurki drenarskiej?to idź zobacz a nie popisuj się fizyką.

Widziałem jak się leje z rurki drenarskiej 50mm, a jak ze zbieracza 150mm, w tej rureczce 50mm to ledwo się sączy w porównaniu z zbieraczem 150mm gdzie płynie rzeka. Fizyka jest jedna i ta sama dla całego świata, przy tej samej różnicy ciśnień pomiędzy końcami rury przepływ w niej jest wprost proporcjonalny do pola jej przekroju, i nic innego to nie odkryjesz ;) A jak chcesz dokładnie zgłębić temat to wypożycz sobie jakiś podręcznik dotyczący mechaniki płynów ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Fizyka jest jedna i ta sama dla całego świata, przy tej samej różnicy ciśnień pomiędzy końcami rury przepływ w niej jest wprost proporcjonalny do pola jej przekroju, i nic innego to nie odkryjesz ;) 

Dobra, dobra, rozprawki na temat różnicy ciśnień to na elektroda.pl pisz, tu jest temat o jednej rurce 50mm którą nie chce woda płynąć a nie sączkach, zbieraczach i kolektorach.Ile wody popłynie rurką zależy od przepuszczalności ziemi

Opublikowano (edytowane)

I od tego, że przy zbyt długiej rurze o za małym przekroju efekt tarcia o ścianki powoduje coraz wolniejszy jej przepływ ;) Aby zobaczyć ten efekt spróbuj przelać gęsty olej przez rurkę 1/4" i 3/8", może i to przypadek ekstremalny ale zobaczysz różnicę, dodatkowo w takiej rurce melioracyjnej ścianki są bardzo "chropowate" przez co przepływ jeszcze bardziej zwalnia.

Ale kończąc te dywagacje, myślę, że bez wizji lokalnej ciężko będzie coś zaradzić, bo na wszystkie możliwe problemy tu opisane kolega ma zawsze odpowiedź, że on zrobił wszystko dobrze i w sumie to on nie wie dlaczego to nie działa ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

dodatkowo w takiej rurce melioracyjnej ścianki są bardzo "chropowate" przez co przepływ jeszcze bardziej zwalnia.

I przez te ,,chropowate" ścianki w jego rurce woda nie chce płynąć?🤣

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, witejus napisał:

I przez te ,,chropowate" ścianki w jego rurce woda nie chce płynąć?🤣

Tego nie powiedziałem xD Ale jeżeli na końcu rurki w rowie nic nie płynie, to na pewno nie jest w porządku, nawet jak gleba była by na prawdę słabo przepuszczalna, to jakaś mała stróżka powinna płynąć. U mnie w truskawkach na poprzeczniaku też potrafiła woda stać, ale to z powodu tego, że ziemia jest mocno ubita, i melioracja jest sprawna bo 10m dalej już nie ma żadnego problemu i wszystko ściąga. Ale głębosz kupiony kilka lat temu załatwił sprawę, przejechany poprzeczniak kilka razy i bez problemu od tej pory woda sobie wsiąka.

Opublikowano

No tak tylko mnie caly czas dziwi czemu nie ciaganie? Poglebiony row zeby byl wiekszy spadek i nic!!!

Rurka w rowie jest pod woda nie widze czy plynie wgl cos.Po polu widac ze nie ma roznicy

Opublikowano

Mnie też to dziwi bo ja układałem rury 80 w takim ile że nie szlo go z łyżki wytrząsnąć już z 6 lat temu a woda cały czas cieknie z rurek, bo udało mi się przechwycić źródła które wybijały w połowie pola

4 minuty temu, Grandzik napisał:

No tak tylko mnie caly czas dziwi czemu nie ciaganie?

Opublikowano
17 minut temu, Grandzik napisał:

No tak tylko mnie caly czas dziwi czemu nie ciaganie? Poglebiony row zeby byl wiekszy spadek i nic!!!

Niewiesz czy nie ciągnie bo tego nie sprawdziłeś . Zauważyłeś tylko  że nie spada poziom w bajorku . Większy kąt nachylenia rurek w sytuacji którą opisałeś nie ma znaczenia . 

Opublikowano

Kąt nachylenia nie generuje ciśnienia tylko różnica poziomów wody . 

15 minut temu, Grandzik napisał:

Jak w bajorku sie nie zmniejsza to pewnie nie cieknie logiczne

To nie jest logiczne ani oczywiste . Woda może spływać intensywnie a mimo to jej poziom może rosnąć . Wpływ na to ma wiele czynników , nie tylko spadek . 

Opublikowano

6 stron pisania o niczym  bo autor wszystko zrobił prawidłowo ale woda nie cieknie widocznie nie przewidział dwóch rzeczy:

1. Mieszka w miejscu o anomaliach grawitacyjnych i u niego woda płynie pod górę a nie w dół

2. Pod jego polem znajduje się lodowiec i woda w rurze zamarzła i dlatego nie spływa doi rowu

No jak widać czasem dziwne przypadki sie zdarzają 😀

Opublikowano

Może też nie wypito odpowiedniej ilości alkoholu w czasie odbioru, albo stara sąsiadka urok rzuciła.

Ewentualnie słomką spływa woda z 10 hektarów, albo nie zapłacono kopiacemu i zostawił prezent w rurze.